25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

‘Dijital ahiret’

Upload yepyeni bir iş kolu öneriyor: Öldükten sonra yaşamaya devam etmek isteyenler dijital cennetlere kayıt yaptırabiliyor. Prime Video’nun orijinal dizisi ikinci sezon onayını da almış durumda
‘Dijital ahiret’
Elif Eren
Ölünce bizi neler beklediğine dair herkesin farklı inanışları olsa da her şeyin dört dörtlük olduğu bir cennet fikri, kulağa hiç de fena gelmiyor. The Office’in Amerikan versiyonundan Parks and Recreation’a pek çok efsanevi sitcom’da imzası olan senarist Greg Daniels, Upload ile bu fantaziye farklı bir yorum getirmeyi deniyor. Upload, geleceğe dair çılgın bir projeksiyon; öldükten sonra yaşamaya devam etmek isteyenler dijital cennetlere kayıt olabiliyor. Tabii, cennette de sınıf farkı var. Üyelerinin cüzdanlarının kalınlığına göre imkanları farklılaşan dijital cennetlerin bazıları aşırı lüks tatil yerlerini andırıyor, tıpkı Lakeview gibi. Dizinin konusu ise genel hatlarıyla şöyle: Yıl 2033. 27 yaşındaki yakışıklı girişimci Nathan Brown, sürücüsüz arabası ile ölümcül bir kaza geçiriyor. Varlıklı bir ailenin kızı olan sevgilisi Ingrid Kannerman, ağır yaralı haldeyken Nathan’ı Lakeview’e kayıt ettiriyor. Lakeview, doğa harikası ve lüks ötesi bir cennet olsa da Nathan için çok sıkıcı bir yer. Neyse ki her türlü ihtiyacında ona destek olmakla görevli Nora’ya aşık oluyor da günleri biraz renkleniyor. Tabii bu arada gerçek dünyada yaşayanlarla hâlâ iletişim kurabiliyor olması işleri karıştırıyor ve Nathan’ı bir aşk üçgeni içerisinde bırakıyor. Tüm bunlara ek olarak Nathan’ın ölümünün bir kaza değil de cinayet olabileceğine dair ipuçları da devreye girdikçe senaryoya gizem boyutu da ekleniyor.

Dijitalleşmenin sınırları

İlk sezonu yaklaşık 30’ar dakikalık 10 bölümden oluşan Upload, Prime Video’dan ikinci sezon onayı da aldı. Böylece havada kalan sezon finali de biraz daha anlamlanabilir. Upload, Greg Daniels’ın kariyerindeki diğer işlerden oldukça farklı. Absürt mizahı ara ara eser miktarda serpiştirse de Daniels, bu sefer farklı bir şey denemiş. Açıkçası Upload’u izlemeye başlarken senaristinin özgeçmişini dikkate alarak kendinizi karnınıza ağrılar girecek kadar gülmeye programlarsanız hayal kırıklığına uğramanız olası. Dijitalleşmenin sınırlarını düşündüren gelecek tasvirlerine ilgi duyuyorsanız Upload, ilginizi çekebilir.

Ölümden sonra yaşam dizileri

Eski moda ahiret kurgularına alternatif sunan TV dizileri, son yıllarda epey revaçta. İşte iki örnek: The Good Place: Yaşarken pek ahlaklı bir karakter olmayan, sorumsuz ve düşüncesiz  Eleanor, öldüğünde bir dizi yanlışlık sonucu kendisini sadece iyilerin gittiği The Good Place’te buluyor. (Netflix) Forever: Öbür dünyada, sonsuza kadar sürecek bir evlilik nasıl olurdu? Maya Rudolph ve Fred Armisen’in oynadığı dizi ölümden sonra yaşamı bir banliyö yaşantısı şeklinde tasvir ediyor. (Prime Video)