19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 01.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Durun! Siz mafyayla savaşacaktınız!

En acımasızların ana vatanı Sicilya’da, hayatlarını mafya karşıtı olarak geçiren bir gazeteci ile hakim birbirine düşüyor. Vendetta Netflix’te ‘te
Durun! Siz mafyayla savaşacaktınız!
Burak Kuru
[email protected] 2008’de kurulan ve tüm dünyada etki yaratan yapımları hayatımıza sokan Nutopia, yapımları için ‘Megadoc’ ifadesini kullanıyor. Formül de şöyle: Epik sinematografi, aksiyon odaklı drama, üst seviye belgesel ve en yüksek seviye yetenek içeren oyunculuk. Bunun örneğini America: Story of US, Mankind: The Story of All of Us, How We Got to Know, The World According to Jeff Goldblum gibi yapımlarla küresel çapta göstermişlerdi. Yeni çalışmaları, gerçek bir suç belgesel serisi olan Vendetta: Truth, Lies and Mafia. Aynı konu üzerinde çalışan iki kişi, suçlu olduklarını ispatlayacakları kişileri bırakıp birbirlerine düşerlerse ne olur? Sicilya’da mafya karşıtlığının bayrağı haline gelmiş iki kişi birbirini bizzat mafyanın adamı olmakla suçluyorlar: Bunlardan biri Sicilya’da yayın yapan Telejato isimli yerel kanalda hazırladığı programında 20 yıldan uzun süredir organize suç örgütlerine savaş açan gazeteci ve sunucu Pino Maniaci… Diğeri İtalya’nın en güçlü anti mafya hâkimlerinden Silvana Saguto.

Hangisi suçlu?

Kavgayı Maniaci başlatıyor. 2013’te yargıdaki yolsuzluk soruşturmalarını incelerken hâkim Silvana Saguto ve yakınındakilerin, mafyanın kontrolündeki işletmelerden ele geçirilen paraları çaldığını öne sürüyor. Yani televizyonların anonslarına göre, “Mafya karşıtlarının lideri, rüşvetçilikle suçlandı.” Saguto’nun cevabı gecikmiyor, Maniaci’yi “İtibarını zedelemeye çalışan bir mafya sözcüsü” olmakla itham ediyor: “Bir delinin abuk sabuk laflarına itibar ediyor.” Maniaci durur mu? Saguto’ya atfen, “Kadın gerçekleri anlatırsa İtalya’nın yarısını çökertebilir” diyor. Ve karşısındaki herkese meydan okuyor: “Beni durdurmak istiyorsan elinde iki yol var: Beni ya tutuklayacaksın ya da vuracaksın.” Heykeli dikilecek gazeteci olarak görülen Pino Maniaci, 2016 yılına gelindiğinde şantaj ve iftirayla suçlanıyor. Mahkeme, Maniaci’yle birbirine düşen anti mafya hâkimi Silvana Saguto’ya da görkemli bir hesap çıkarıyor: Yolsuzluk, komplo, görevi kötüye kullanma, sahtecilik, zimmete para geçirme dahil olmak üzere toplam 39 kalem suç. İki isim de kendilerine uzatılan mikrofona, mafya kan davasının kurbanı olduklarını söylüyorlar. Bu noktada işler çıkmaza giriyor. Karşımızda cevapsız sorular çıkıyor: İkisi de suçlu bulunduysa o zaman kim gerçekten suçlu? Kim gerçekten masum?