19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

İnsan hayatı kaç para? 

Netflix’teki Worth, 11 Eylül kurbanlarının ailelerine ödenen tazminatların hesaplanışıyla ve insanın değeriyle ilgili bir film
İnsan hayatı kaç para? 
ABD Temsilciler Meclisi, 11 Eylül saldırısından 10 gün sonra hayatını kaybedenlerin yakınlarını ve ailelerini tazmin edecek bir yasa çıkardı. Yasa, yalnızca diğerkamlık adına değildi. Bu hibeyi alacak aileler karşılığında hava yolu şirketlerine dava açmayacaklarını taahhüt etmişlerdi. Ancak uygulamada problemler vardı. Ödemenin hesaplanması ahlaki ve finansal anlamda bir merak konusuydu.

Tek bir formül yok

Netflix’teki Worth, Temsilciler Meclisi tarafından 11 Eylül Kurbanları Tazminat Fonu’nu yönetmek üzere göreve getirilen avukat Kenneth Feinberg’ün (Michael Keaton) hikayesini anlatıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Little Accidents ve The Kindergarten Teacher filmleriyle tanınan Sara Colangelo oturuyor. Filmin senaryosu ise son üç Godzilla filmine imza atmış Max Borenstein’e ait. İnsan hayatına değer biçmek, hassas noktalara temas eden, insanların bam teline basabilen, korku ve yeisi daha da alevlendirebilen, bol tartışmalı bir konu. Kenneth Feinberg bir uzman ara bulucu. Temel direğini bir anda talihsiz bir olayla yitiren ailelere adil bir tazminat sağlamak adına çalışıyor. Feinberg’ün ekibinin önde gelen elemanları içinde sağ kolu Camille Brios (Amy Ryan) ve yumuşak kalpli genç meslektaşı Priya Khundi (Shunori Ramanathan) var. Yakışık alan, devletin bir an önce meblağ belirlemesi. Böylece yakınlarını kaybedenler en azından hayatlarının bu sayfasını kapatabilir. Feinberg ve Camille saldırı sırasındaki diğer faktörlere de bakarak her bir kurbanın finansal değerine karar verip, tazminatlarını belirleyecekler. Bununla birlikte, adaletsizlik yapıldığına dair duygular şahlanmış durumda. Ama Feinberg kabul edilebilir bir formülle ortaya çıkıyor. Diğer yandan, yaraları çok taze olan insanlar, ebeveynlerinin, yakın arkadaşlarının ya da çocuklarının değerinin ne kadar ettiği gerçeğini kabullenmeye çalışıyorlar. Bunlar arasında Stanley Tucci tarafından canlandırılan Charles Wolf ise Feinberg’ün meseleye bambaşka bir şekilde bakmasını sağlıyor. Karısını yitiren Charles, ona herkes için tek bir formülü dayatamayacağını gösteriyor. Michael Keaton’ın incelikli performansıyla hayat verdiği Feinberg, 50’lerinin ortasında bir insan olarak öğrenmeye ve dinlemeye açık biri. Amaçlarına yasalar ve akılcı düşünceyle ulaşabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte duygusal zekası zayıf.

Adil temsiliyet var

33 ay boyunca kamu yararına, bilabedel çalışan Feinberg, özünde ahlaki bakımdan sağlam bir karakter. Diğer yandan sorumlusu olduğu kurban fonu, aynı zamanda hava yolu sektörü ve ABD ekonomisine büyük zarar verebilecek olası davaları da engellemek koşuluyla verildiğinden bir başka bakışa göre “kan parası” teklif eden bir adam olarak görülebilir. Her halükarda, filmin 2001’de yaşanan trajedinin parçası olan tüm tarafların sesini duyurarak adil bir temsil sağladığını belirtmek lazım. Worth bir kahraman hikayesi değil. Burada kazanan ve kaybedenin çok daha ötesinde bir durum söz konusu. Ama korkunç bir olayın nasıl idare edildiğini, mağduriyetlerin giderildiğini akıcı bir şekilde çok iyi oyunculuklarla anlatan bir film.