18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 13.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Mükemmel ailenin yüksek bedeli

Aktiviteye boğulan çocuklar, başarı ve hırs odaklı ebeveynler… Netflix’teki Mükemmel Aile Olma Kılavuzu üniversite tercih döneminde seyredilmesi gereken bir yapım 
Mükemmel ailenin yüksek bedeli
H. Kerem Fındık
Mükemmel Aile Olma Kılavuzu (Le Guide de la Famille Parfaite), Kanada’nın Quebec şehrinden gelen bir hikâye. Quebec’li bir ailenin sosyal medya çağında çocuk yetiştirme çabalarını gördüğümüz film, son dönemde sıkça duyduğumuz ‘helikopter ebeveynlik’ kavramını ele alıyor. 

Ailede Y kuşağı var

Hikayenin odağında Martin (Louis Morissette), Marie (Catherine Chabot), 16 yaşındaki kızları Rose (Èmilie Bierre) ve 5 yaşındaki oğulları Mathis’den (Xavier Lebel) oluşan aile var. Ana fikir, başarı ve hırs odaklı ebeveynlerin çocuklarını aynı şekilde yetiştirmesi. Örneğin, Mathis’in gittiği anaokulunda 5 yaşındaki çocuklar için mezuniyet töreni yapıldığını -hem de kepli ve cübbeli- görüyoruz. Ailenin kızı Rose ise özel dans derslerinden İngilizce (filmin orijinal dili Kanada Fransızcası) derslerine uzanan birçok günlük aktiviteye boğulmuş durumda (Ne kadar tanıdık bir manzara, değil mi?). Bu kadar baskı ve rekabet Rose için bazı sorunları da getiriyor ve genç kıza performans kaygısına bağlı depresyon teşhisi konuluyor. Rose’un babasına karşı kullandığı ifadelerden bazıları şöyle: “Beni strese sokuyorsun! Hiçbir şeyi doğru yapamıyormuşum gibi geliyor. Kendimi başarısız hissetiriyorsun.” Bu arada, Martin’in çalıştığı şirkette yanında yetiştirmeye çalıştığı Pierre-Luc’a (Jean-Carl Boucher) da değinmek lazım: Tipik bir Y kuşağı temsilcisi ve çalışmaktan pek haz etmiyor. Bildiği tek şey, tuhaf kahve türleri denemek ve dizilerden bahsetmek... Mükemmel Aile Olma Kılavuzu günümüzün rekabetçi ve performans odaklı ailesine bir eleştiri. Çocuk yetiştirmeyi çocukların sadece maddî ihtiyaçlarını karşılamak olarak görenlerin dikkatle seyretmesi gereken bir yapım. Netflix’te kısa süre önce seyirciyle buluşan film 102 dakika sürüyor.