25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Netflix’te ‘Bikini Katili’

The Serpent dizisi 1970’lerde en az 12 kişiyi öldüren ve özellikle Asya’yı gezmeye gelen hippileri hedef alan seri katil Charles Sobhraj’ı anlatıyor
Netflix’te ‘Bikini Katili’
Defne Akman Charles Sobhraj kılıktan  kılığa girebilen bir hırsız ve azılı katildi. 1970’lerde Asya’da hippi güzergahında sayısız gezgini ağına düşürdü, onlara uyuşturucu verip etkisiz hale getirdi, sonra öldürerek paralarını ve pasaportlarını çaldı. İşte başrollerini Tahar Rahim ve Jenna Coleman’ın paylaştığı, BBC One–Netflix ortak yapımı The Serpent onu anlatıyor.

Psikolojik açıkları bulurdu

Vietnamlı anne ve Hintli babanın Saigon doğumlu oğlu Sobhraj, Fransa’da mutsuz bir çocuk olarak büyüdü. Değerli taş tedarikçisi Alain Gautier rolü yaparak her yerde olabildi, her şeyi yapabildi, tek hareketle geçmişini arkasında bırakabildi. Tahar Rahim tarafından canlandırılan Sobhraj tıpkı Charles Manson gibi, insanların içinde bir boşluk bulup psikolojik açıklarını tespit etmekte ustaydı. Suç ortağı kız arkadaşı Kanadalı Marie Andree Leclerc ile birlikte kendilerini yeni bir din, ülke ya da uyuşturucularda arayan insanları kandırdılar, yardım ihtiyaçlarını kullanıp güvenlerini suiistimal ettiler. Ve bu insanların özgürlük ve macera arayışını korkunç bir şekilde sonlandırdılar. En az 12 kişiyi öldürdüklerini biliyoruz. Sobhraj yaptıklarına gerekçe olarak ‘ayrıcalıklı beyazlardan intikam alma’yı gösteriyordu. 

İlker Kaleli de kadroda

Öldürdüğü Teresa Knowlton 1975’te Tayland körfezinde üzerinde çiçekli bir bikiniyle bulunup, buna diğer mayolu cesetler de eklenince lakabı ‘Bikini Katili’ olmuştu. Sobhraj’ın diğer bilinen kurbanları arasında, Vitali Hakim adında bir Türk de vardı. (Dizide Vitali Hakim rolünde İlker Kaleli’yi izliyoruz). Kurbanları garsonlar ve rehberler dışında pek fazla kişiyle iletişim kurmadıklarından fazla tanınmıyorlardı. Sobhraj’la ise yakınlaşıyorlardı çünkü o kime rüşvet verilmesi gerektiğini, kimin aldatılabileceğini iyi biliyordu. Ondan aldıkları uyuşturuculardan kustuklarında veya başları döndüğünde herkes “Yine bir başka sarhoş Batılı diye düşünüyordu” ve üzerinde durmuyordu. Polis ve büyükelçiler ise ortadan kaybolan hippileri zaten pek önemsemiyordu.

Her ayrıntı düşünülmüş

Sekiz bölümlük The Serpent’ta kayıpların araştırılması, genç bir Hollandalı diplomat (Billy Howle) ve karısı (Ellie Bamber), Sobhraj’ın suçluluk duygusuyla dolu Fransız komşuları Nadine (Matilde Warnier) ve Remi (Greg Isvarine)’den oluşan bir grup amatör dedektife kalıyor. Charles Sobhraj’ın kız arkadaşı rolündeki Jenna Coleman’ın kostüm, saç ve makyajı, dönemin stil ikonları Jane Birkin ve Bianca Jagger’dan ilham alınarak yaratılmış. Oyuncunun kâküllerinden sürmeli göz makyajına, kullandığı eşarplara kadar tüm ayrıntılar çok ince düşünülmüş. Diziyi başarılı kılan sadece güzel görüntüleri ve yerinde müzik kullanımı değil. The Serpent suçlulardan çok, onları yakalayanların yanında. Farkı, dedektiflerin ve kurbanların ailelerini önemsemesi.

Seri katil hikayelerine doyamayanlara

Abducted in Plain Sight 1974’te Idaho’da kilise cemaatinden bir ailenin kaçırılan 12 yaşındaki kızının belgeseli. (Netflix) Mindhunter FBI ajanları suçluları yakalayabilmek için onların nasıl düşündüklerini anlamaya çalışırken, günümüzün seri katil profilini oluştururlar. (Netflix) Madelene McCann’in Kayboluşu 3 yaşındaki Madelene McCann’in ailesiyle birlikte Portekiz’de yaz tatili yaparken kaçırılışının belgeseli. (Netflix) Scream Bir grup genç azılı bir katilin hedefi haline gelince, kasabanın geçmişte kaldığı zannedilen kötü hatıraları canlanır. (Netflix) Alef İstanbul Boğazı’nda bir cesedin bulunmasının ardından ortaya çıkan çeşitli cinayetlerin sırrını çözmeye çalışan iki dedektifin hikayesi. Yönetmen Emin Alper. (BluTV) You Kitapçı gencin umut vaat eden yazara olan aşkı obsesyona dönüşünce, olaylar kontrolden çıkar. (Netflix) Killing Eve Eve masa başı işinden sıkılan bir gizli servis çalışanı, Villanelle soğuk kanlı bir suikastçıdır. İkisinin yolları kesişir, birlikte tehlikeli bir oyuna girerler. (BluTV) Masum Yusuf Komiser, arkadaşı Taner’in esrarengiz ölümünü aydınlatmak için eski amiri Emekli Başkomiser Cevdet’in yaşadığı kasabaya gönderilir. (BluTV) True Detective
COPYRIGHT LINE REQUIRED: True Detective SM, under license from Home Box Office, Inc.<br />LOGO REQUIRED: Please use Sky Atlantic
COPYRIGHT LINE REQUIRED: True Detective SM, under license from Home Box Office, Inc.
LOGO REQUIRED: Please use Sky Atlantic "on dark"unless logo is positioned on the far right hand side in which case please use Sky Atlantic "on light".
ABD’de cinayetleri aydınlatmaya çalışırken kendilerinin içindeki karanlıkla yüzleşen polis memurlarının ve dedektiflerin hikayesi. (BluTV) Şahsiyet Haluk Bilginer’e Emmy Ödülü kazandıran dizi. Emekli kâtip memuru Agah, kendisine konulan Alzheimer teşhisinin aynı zamanda adaleti sağlamak için fırsat olduğunu fark eder. (Puhu TV)