18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 26.11.2021 04:29 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Oyunu yeniden kuran adam

Irkçılık karşıtı gösterilerin sembolü olan ünlü sporcu Colin Kaepernick’in hikayesi
Oyunu yeniden kuran adam
Mithat Koray
Amerikan futbolu takımı San Francisco 49ers’ın yıldızlarından Colin Kaepernick, siyahi George Floyd’un Minneapolis kentinde bir polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolara, en aktif şekilde bir maç öncesi milli marş okunurken ayakta durmayı reddedip dizini yere koyarak katılmıştı. Kaepernick’in bu hareketi ırkçılık karşıtı gösterilerin sembolü oldu. Ancak siyahi Amerikan futbolu oyuncusu, ABD’de büyük bir kesimin tepkisini çekti. Adeta linç edilen Kaepernick kariyerini noktalamak zorunda kaldı. Yaklaşık 30’ar dakikalık 6 bölümden oluşan Colin in Black & White, bizleri bu aykırı sporcunun geçmişine götürüyor. Hikayenin anlatıcılığını da bizzat Colin Kaepernick üstleniyor.

Evlat edinilmiş

Kaepernick beyaz bir aile tarafından evlat edinilen başarılı bir sporcu. Üç branşta elit seviyede. Özellikle beyzbolda önü açık. Ancak onun aklında Amerikan futbolunda oyun kurucu (quarterback) pozisyonunda oynamak var (Bu sporu iyi bilmeyenler için belirtelim: Kahramanın gönlündeki mevki genellikle beyazlar tarafından işgal edilmiştir). Kaepernick tüm zorluklara karşın yüreğinin sesini dinleyerek hedefine ulaşmak için amansız bir mücadele veriyor. Bu süreçte de onu gelecekte protestocu yapmaya itecek olaylarla karşılaşıyor. ABD’de bir siyahinin rahat bir yaşam sürebilmesi için sınırların içinde kalması gerektiğinin, bir başka deyişle yaptıklarının beyaz adamın onay mührüne tabi olduğunun farkına varıyor.
Colin Kaepernick’in gençliğini Jaden Michael canlandırıyor.
Colin Kaepernick’in gençliğini Jaden Michael canlandırıyor.

Kadroda tanıdıklar var

Netflix’te yayında olan 2021 yapımı Colin in Black & White, öyküyü farklı ve alkışı hak eden bir anlatım tekniğiyle aktarıyor. Yapımcı ve yönetmen Ava Du Vernay son derece önemli, ömrünü siyahi sivil harekete adanmış bir kişi. Adının önünde sık sık “Ödüle aday olan ilk siyah kadın, ödülü alan ilk siyah kadın” tamlamasına rastlıyoruz. Oyunculuk performansları da başarılı kurguya eşlik ediyor. Dizide karşımıza ana temanın içine ustalıkla yerleştirilen, Amerikan tarihinin siyah ikonlarının öyküleri de çıkıyor. Bunlardan en etkileyici olanlar; bir dönem ülkemizde Beşiktaş’ta da oynayan ünlü basketbol yıldızı Allen Iverson, müzik tarihine yeni bir soluk getiren DJ Kool Herc ve ten rengi nedeniyle oyunun dışında kalan, sonrasında ise sanata yönelen beyzbolcu Romare Bearden’a ait olanlar. Bunların yanında Colin in Black & White, profesyonel sporun baş aktörü olan oyuncuların adeta köleleştirildiğine de dikkat çekiyor. Beş farklı ismin yönetmen koltuğunda oturduğu dizide, Colin Kaepernick’in gençliğini Jaden Michael canlandırıyor. Başroldeki diğer isimler ise Nick Offerman ve Mary-Louise Parker.