16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 26.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Yeni bir satranç hamlesi

Queen’s Gambit’in büyüsü henüz dağılmamışken, Netflix satranç konulu bir yapımı daha listesine aldı. Bir çocuk dahinin kendini geliştirmesini anlatan Searching For Bobby Fischer, 1 Mart’tan itibaren yayında
Yeni bir satranç hamlesi
Mehmet Dinler
Magnus Carlsen günümüzün en iyi satranç oyuncusu olarak görülüyor. Yakaladığı kaybetmeme serileri satranç bilmeyen biri için bile hayranlık uyandırıcı. Garry Kasparov’un en iyi olduğu zamanda yarattığı etki de böyle bir şeydi. Bilgisayarın ve internetin evlerde sıklıkla görüldüğü ilk dönemlerde Kasparov’un başarıları dilden dile dolanırdı. Belki Kasparov sosyal medyadan yararlanamadı ama en azından internet vardı. 

Fischer bir deli dahiydi

Bobby Fischer tarihin en büyük satranç dehalarından biriydi ve dünyanın zirvesine çıktığında internet diye bir şey yoktu. ABD’de satranç spor olarak görülmezken yıllardır süren Rus hegemonyasını kırarak yeni dünya şampiyonu olan Fischer’ın ünü sadece buna bağlı değildi. “Hayatım boyunca tüm istediğim satranç oynamaktır” diyen Fischer 6 yaşında satranç oynamaya başlamıştı. Tam bir dahi ve elbette bir deliydi. Başardıkları bir yana takıntıları efsane haline gelmişti. Halen tarihin en iyi satranç oyuncularından biri olarak gösteriliyor.

Büyüdükçe sıkılıyor

Searching For Bobby Fischer onun hayat hikayesinden bir şeyler sunsa da çok başarılı bir spor motivasyon filmi. 1993 yapımı filmde 7 yaşındaki Josh Waitzkin’in satranca olan yeteneğini fark eden ailesinin onu bir hocaya emanet etmesi ve sonrası konu ediliyor. Josh’un çocuk aklıyla çok sevdiği oyun, profesyonel hale geldikçe sıkıntılı bir hale geliyor. Dahi de olsa bununla baş etmekte zorlanan Josh’ın giderek kendini geliştirme hikayesi gerçekten çok başarılı bir şekilde işleniyor.  Queens Gambit uzun süre Netflix’in en çok izlenen yapımı olmuştu. Onun daha yeni yeni dağılan büyüsü Searching For Bobby Fischer ile yeniden başlayabilir mi göreceğiz. Film 1 Mart’ta Netflix Türkiye katalogunda yerini alacak. ***

Sağlam kafa-sağlam vücut

Bugüne dek spor-motivasyon temalı yüzlerce dizi ve film çekildi elbette. En başarılılardan bir kısmını derledik. Coach Carter Samuel L. Jackson’ın başrolünde olduğu film Richmond Lisesi basketbol takımının hikayesini anlatıyor. Öğrencilerinin yarısını ancak mezun edebilen bir okuldan, kazanan bir basketbol takımı çıkaran Ken Carter, aynı zamanda ABD’deki ırkçılık ve öğrenci&sporcu kavamını da eleştiriyor. (Netflix) Basketball Or Nothing Salonda bile çalışamayan küçük Chinle Lisesi oyuncularının başarılı olma çabası gerçekten ilham verici. Uzun ya da güçlü olmasalar da bunu kapatmak için yeni yöntemler bulmaları, uyuşturucunun popüler olduğu bir semtte temiz kalmalarının hikayesini anlatan belgesel serisi altı bölüm. (Netflix) Spinning Out Buz pistinde geçen dizi, genç sporcuların üzerlerindeki baskıyı en iyi anlatan yapımlardan biri. Kat’in pistte bir kez yaralandıktan sonra başlayan korkularını yenme hikayesi, etrafındaki diğer genç patencilerin de yaşadıkları türlü sorunlarla birleşince ortaya heyecanlı bir spor işi çıkıyor. (Netflix) İyi Oyun E-spor artık çok büyük bir alan ve Sıfıraltı lakaplı Cenk’in hikayesi izleyiciye bu dünyayı gösteriyor. Kardeşinin tedavisi için para bulması gereken amatör bir oyuncunun profesyonel bir takımı başarıya götürürken girdiği yol gerçekten heyecan verici. (Netflix)