20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 03.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Yeniden keşfedilen Kocaayak masalı

Kocaayaklı animasyon filmleri hem çocukların ilgisini çekiyor hem de yeni mesajları vermeyi sağlıyor 
Yeniden keşfedilen Kocaayak masalı
Burak Göral
Kocaayaklar (yani yetiler), Himalayalar’da gerçekten yaşayıp yaşamadıkları hep gizemli kalmış; insan, maymun ve ayı karışımı dev canlılardır. Sinemada bazen korku filmi malzemesi olarak değerlendirildi bu efsane varlıklar. Ancak son yıllarda animasyonda adeta yeniden keşfedildiler. Kocaayaklar farklı görünen bireylerin de toplumda yerleri olduğunu vurgulamakta kullanılıyorlar daha çok. Ya da Küçük Ayak’ta olduğu gibi, çok değerli bir mesaj vermek için başvuruluyor.

KÜÇÜK AYAK / Small Foot, 6+

“Küçük Ayak” zeki bir hamleyle efsaneyi tersine çeviren bir hikayeye sahip. Bulutların üstünde dağın zirvesine yakın bir köyde yaşayan kocaayak ahalisi için, “küçük ayak” dedikleri insanlar varlıkları belirsiz efsanelerdir. Liderleri Taşkoruyucusu’nun sürekli üzerinde taşıdığı taşlara yazılmış ve sorgulanması tümüyle yasak olan kurallarla yönetilmektelerdir. Genç kocaayak Migo bir gün kazara bir insanla karşılaşır ve artık her şeyi sorgulamaya başlar. Sürprizlerle dolu, mesajı çok değerli nefis bir animasyon. (Netflix ve BluTV)

ACEMİ KAŞİFLER: GÖREVİMİZ KOCAAYAK / Mission Kathmandu, 7+

Kocaayakların varlığını ispatlamaya kendisini adamış olan, hırslı araştırma görevlisi Simon ile çok istekli ama acemi özel dedektif Nelly’nin yolları kesişir. Ellerinde kayıp bir kaşifin günlüğü vardır. O günlük sayesinde Himalayalar’a doğru yola çıkarlar ve ilerledikçe maceralarına başka kahramanlar da katılır. Fransız yapımı filmin grafikleri ve teknolojisi Amerikan türdeşleri kadar çekici olmasa da dayanışma temalı dinamik bir film. (BluTV)

YETİ EFSANESİ / Abominable, 7+

Geçtiğimiz hafta Net-flix’e gelen film vizyonda da çok ilgi görmüştü. Zengin bir koleksiyoncu yıllar önce karşılaştığı bir ‘yeti’yi doğal yaşamından koparıp yoğun güvenlik önlemleri altındaki kendi koleksiyonuna katmıştır. Ancak birtakım özel yeteneklere de sahip olan bu efsanevi canlı, bütün engellere rağmen kaçmayı başarır ve yolu babasının yasını tutan küçük bir Çinli kız çocuğuyla kesişir. Aksiyonlu sahnelerle, komedi ve duygusal anlarla dolu eğlenceli bir animasyon. (Netflix)

KOCAAYAK VE OĞLU / The Son of Bigfoot, 7+

13 yaşındaki Adam çok uzun süredir kayıp olan babasını bulmak için tehlikeli bir yolculuğa çıkar. Bir süre sonra kayıp babasının bir kocaayak olduğunu keşfeder. Aslında babası yıllardır ormanda saklanmakta ve DNA’sının peşine düşen dev bir şirketten hem kendisini hem ailesini uzakta tutmaktadır. Babasını yeniden bulan Adam, ona yardım edip kendi özünü de keşfetmeye başlar ama şirketin adamları onu takip etmiştir. Eğlenceli ve akıcı bir film. (BluTV)