25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.04.2021 08:34 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Zamanda mistik yolculuk

Prime Video’daki Undone ilginç hikayesinin yanı sıra, kamerayla çekilen görüntülerin tek tek elle çizilmesine dayalı tekniğiyle de dikkat çekiyor
Zamanda mistik yolculuk
Elif Eren
Son zamanlarda sıra dışı, özgün bir şeyler izlemek istiyorsanız Prime Video’da yayınlanan Undone, aradığınız yapım olabilir. Dizinin arkasında Bojack Horseman’in ortak yaratıcıları Kate Purdy ve Raphael Bob-Waksberg’in olması, izleyiciyi nelerin beklediğine dair az da olsa fikir veriyor.  Undone yaşamadan anlaması zor duygular gibi, izlemeden anlatılması hayli zor bir hikaye. Yine de denemeye değer. 28 yaşındaki Alma (Rosa Salazar) endişeli annesinden, mükemmeliyetçi kız kardeşinden, işinden, sevgilisinden kısacası monoton hayatından sıkılmış, depresif bir genç kadın. Hayatı, geçirdiği büyük trafik kazasıyla birlikte tamamen değişiyor. Komadan çıktıktan sonra zamanın şifrelerini çözmeye çalışan bir kuramsal fizik profesörü olan ve yıllar önce bir trafik kazasında hayatını kaybeden babasını görmeye başlıyor. Babası (Bob Odenkirk) Alma’ya şamanik güçleri olduğunu, onları kullanarak zamanda yolculuk yapabileceğini anlatıyor. Aslında başına gelenin bir kaza olmadığını söylüyor ve geçmişe giderek onu öldüreni bulması için Alma’dan yardım istiyor. Alma, geçmiş ile şimdi arasında yolculuk etmeyi öğreniyor, böylece babasının kazasına dair sis perdesi yavaş yavaş aralanıyor.  Senaryonun, zamanda yolculuğu -Alma’nın babasının bir kuramsal fizik profesörü olmasına rağmen- şamanizm gibi mistik öğelerle bağdaştırması, benzersiz bir bakış açısı. Öte yandan Alma’nın akıl sağlığı pek de salim değil, yani tüm yaşananların aslında Alma’nın şizofren sanrılarından kaynaklanıyor olabileceğine dair bir soru işareti zihinleri kemiriyor. Final bölümünün oldukça havada kalması da bu sorunun ucunu da epey açık kalıyor.

Cevaplar ikinci sezonda

Son derece enteresan bir olay örgüsüne sahip Undone’ı ilginç kılan bir diğer yönü, sanatsal bir tarza sahip rotoscoping tekniği ile hayat bulmuş olması. Esasında geçmişi 1910’lu yıllara dayanan rotoscoping, çokça emek isteyen bir teknik. Çünkü kamerayla çekilen görüntülerde, her bir karenin tek tek elle yeniden çizilmesini gerektiriyor. Dizide A Scanner Darkly ve Waking Life filmlerinden hatırlayabileceğiniz bu tekniğin kullanılması, Alma’nın gerçek ile gerçek dışı arasında yaşadığı gelgitleri çok iyi yansıtıyor. Sekiz bölümden oluşan ilk sezonu Amazon Prime’da yayınlanan dizi, ikinci sezon onayını almış olsa da yeni bölümlerin izleyicilerle buluşma tarihi, pandemi nedeniyle sarktı. Cevap bekleyen pek çok soruyla birlikte geniş bir kitle, ikinci sezonu için heyecanla gün sayıyor.