20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 18.04.2022 14:13 | Son Güncelleme: 18.04.2022 14:29

Ukrayna’daki yardım mutfağı bombalanan iki Michelin yıldızlı şef: Biz yemek yaparak savaşıyoruz

İki Michelin yıldızı olan Jose Andres’in Ukrayna’daki yardım mutfağına füze isabet etti, 4 personel yaralandı. Ancak dünyanın pek çok yerindeki felaket bölgelerinde sofralar açan Dünya Merkez Mutfağı pes etmişe benzemiyor
Fotoğraflar: World Central Kitchen / Instagram
Fotoğraflar: World Central Kitchen / Instagram

Ukrayna'da ünlü şef Jose Andres'in işlettiği bir yardım mutfağı, cumartesi günü Rus füze saldırısıyla vuruldu. Ancak organizasyonda çalışanlar, patlamadan sonra yılmadılar ve yardımlara devam edeceklerini söylüyorlar. Kar amacı gütmeyen kuruluşa göre Ukrayna'nın kuzeydoğusunda Harkov’daki Dünya Merkez Mutfağı (WCK) vuruldu ve mutfaktaki dört çalışan yaralandı. 2010 yılında Haiti depremleri sırasında Dünya Merkez Mutfağı’nı kuran 52 yaşındaki Andres, Twitter'da saldırı hakkında paylaşım yaptı.

“Savaşmanın birçok yolu var”

Ünlü şef “Harkov'da bir restorana yapılan füze saldırısından sonra @WCKitchen ekibi ve Ukraynalı dostlarımız gergin ama güvende” yazdı. Sonra da “Savaşmanın birçok yolu var. Biz yemek yaparak savaşıyoruz” diye ekledi.

"Yemek yapmaya devam edeceğiz"

Ekip üyeleri yaralanırken, Andres örgütün Ukrayna'daki açları doyurma konusundaki kararlılığını yineledi. Andres "Anlamsız bir savaşın ortasında yemek vermek bir cesaret, dayanıklılık, direniş eylemidir… Yemek yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Yaralanan personelin durumu iyi

WCK'nın bir başka lideri pazar günü yaptığı açıklamada, yaralı personelin iyi durumda olduğunu ve ekibin şimdiden Harkov’da farklı bir yere taşınmayı planladığını söyledi. Restoranda kimse ölmedi ancak olay yerinde olan CEO Nate Mook füze saldırısında bir kişinin öldüğünü doğruladı.

"Kesinlikle korkunç bir vahşet"

Mook bölgeden yayınladığı videoda “Gereksiz yere geride bırakılan koca bir katliam. Bu alanda ofisler, rezidanslar var. İnsanlar burada yaşıyor. Bu insanlar burada çalışıyor ve yemek pişiriyor. Bu kesinlikle korkunç bir vahşet” dedi. Video, yakılan arabalar da dahil olmak üzere mahallenin her yerindeki yıkımı gösterdi.

30 şehirde 30 bin öğün yemek

Dünya Merkez Mutfağı şu anda 30'a yakın Ukrayna kentinde faaliyet gösteriyor ve günde yaklaşık 30 bin öğün yemek servis ediyor.

Jose Andres kimdir?

Andrés 21 yaşında İspanya’dan New York City’e geldiğinde cebinde 50 doları vardı. Manhattan’da ünlü bir İspanyol restoranında çalışmaya başladıktan sonra kısa sürede yükseldi ve 1993’de Washington D.C.’de yeni açılan bir restorandaki mutfağın başına geçti.

Haiti depremi sonrası başladı

Amerikan mutfağında İspanyol tapanları daha küçük tabaklarda sunarak ve iki kültürün yemeklerini harmanlayarak kendine has bir ün kazandı. O zamandan beri sayısız restoran açtı ve gastronomi dünyasının prestijli ödülü Michelin’den iki yıldız kazandı. 2010 yılında Haiti depremi sonrası bölgedekilere yardım etmek için Dünya Merkez Mutfağı’nı kurdu.

Beşeri Bilimler Madalyası aldı

Misyonları felaket bölgelerinde sıkışıp kalan insanlara ve ailelere sağlıklı yemek sağlamak. Kar gütmeyen kurum şimdiye kadar Haiti, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Peru, Kamboçya, Zambiya, Nikaragua, Uganda ve Ukrayna’da faaliyet gösterdi. Andres 2016 yılında Barack Obama tarafından Beşeri Bilimler Madalyası’na layık görüldü.