19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 30.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

2021’de hedefleri 250 kitap

İthaki Yayınları’nı, İthaki Yayınları ve Penguen Kitabevleri Genel Müdürü Coşkun Ören ve İthaki Yayın Yönetmeni Alican Saygı Ortanca’dan dinledik
2021’de hedefleri 250 kitap

“Toplamda 2 bin 500 kitabı temsil ediyoruz”

Coşkun Ören - İthaki Yayınları ve Penguen Kitabevleri Genel Müdürü İthaki Yayınları bugüne nasıl geldi?  İthaki Yayınları, bir grup bilim kurgu hayranı kişi tarafından, Ünal Koçak kaptanlığında, “Başka Dünyaların Şarkıları” şiarıyla Kadıköy’de kuruldu. Adını ise şair Kavafis’in “İthaka” şiirinden ve mitolojiden alan İthaki Yayınları’nın kuruluş tarihi 1997. 2009’da, bu ekibe satış pazarlama yöneticisi olarak dahil oldum. Süreç 2015’e kadar devam etti ve sonrasında İthaki yöneticiliği görevinde bulunmaya başladım. Özellikle o dönemki editörümüz, şimdiki İthaki Yayın Yönetmeni Alican Saygı Ortanca ve şu an markalarımızdan biri olan Nova Kitap’ın Yayın Yönetmeni Tuğçe Nida Gökırmak’la birlikte İthaki Yayınları’nın yükünü omuzladık.  Bu süreç şirkette, yeni bir örgütlenme bilinci ve farklı bir organizasyon kurulmasını sağladı. Aynı dönemde, yan markalarımız (her türden kurgu eserin yayımlandığı, genellikle popüler, genç, yetişkin, fantastik ve romantik kitapları okurlarla buluşturan) Yabancı Yayınları ve (yayın politikasının yoğunluğu kişisel gelişim ve romanlar üzerine olan) Müptela Yayınları yayın hayatlarına başladı ve İthaki artık bir yayın grubu hâline geldi. Yaklaşık iki sene önce, bu gruba İthaki Çocuk markasını ve yakın zamanda da (bilimden sağlığa, psikolojiden kişisel gelişime, iş hayatından ekonomi ve aile ile çocuk eğitimine kadar, kısaca alışılageldik fikirlere alternatif bakış açıları sunan kitaplardan oluşan) Nova Kitap’ı ekledik. 2000 başlık sayısına neredeyse sadece İthaki’de ulaştık. Yayın grubu olarak ise toplamda 2 bin 500 civarında kitabı temsil ediyoruz.  Penguen Kitabevleri hakkında konuşalım mı?  Penguen Kitabevleri, öncelikle uzun yıllar Kadıköy, Bahariye Caddesi’nde konuşlanan Ünertan Pasajı’nda, daha sonra da yine Kadıköy rotalı Muvakkithane Caddesi’nde okurlarına hizmet verdi. Yani ilk merhabasının tarihi 1996. 2011’de Gebze’de yeni bir şube açtı ama açıkçası 2019’a kadar mağazacılık bir hobi gibiydi bizim için. Yayıncılık tarafımızda da, ülkede yeterince kitabevi olmadığını, hatta İstanbul’da bile sayının çok az olduğunu, bu mağazalarda da yeterince kitap çeşitliliğinin bulunmadığını, bunun yayıncılık için büyük bir eksiklik olduğunu tartışırdık. Önümüze çıkan bir fırsatı değerlendirerek Erenköy mağazamızı açtık. Bu mağazada yarattığımız kafe konsepti çok beğenildi kısa süre içinde de İstanbul, Gebze ve Bodrum rotasında, toplamda 10 kitabevine ulaştık. Penguen Kitabevleri’nin metrekaresi en büyük olanında 55 bin çeşit ve 200 bin kitap yer almakta. Amacımız “mahallenizin kitapçısı” olmak. 

“İthaki bilim kurguda kendine yüklendiği misyona devam ediyor”

Alican Saygı Ortanca - İthaki Yayın Yönetmeni İthaki Yayınları neler yapıyor bugünlerde?  Halihazırda sürdürdüğümüz Bilim kurgu Klasikleri, Karanlık Kitaplık, İthaki Modern, Pangea, Poetik ve Dünya Klasikleri dizilerimizin yanına Türkçe Edebiyat Klasikleri, yerli klasik öykü derlemelerinden oluşan Bizim Hikâye ve spekülatif edebiyatın önde gelen novellalarını yayımladığımız İthaki Kapsül dizileri eklendi.   Gelecek projelerde neler var? Ursula K. Le Guin, Ray Bradbury, Aldous Huxley, J. R. R. Tolkien, Kemal Tahir, Suat Derviş… Hemen her yazarın (daha önce çevrilen ama baskısı bulunmayan ve ilk kez çevrilecek olan) kitapları yayın programımızda. Başta Suat Derviş olmak üzere İthaki’yi İthaki yapan klasik yazarların hem kurgu hem de kurgu dışı eserlerini yayımlamaya devam edeceğiz. Bununla birlikte yine İthaki’nin sevilen yazarlarından Isaac Asimov’un eserlerini yayıma hazırlık sürecindeyiz. Yan Lianke’nin Türkçeye daha önce çevrilmemiş kitaplarını bu sene yayımlamaya başlayacağız. Pandemi sürecinde Japon edebiyatı özelinde bir proje ürettik, bir aksilik olmazsa yıl bitmeden okura sunmayı planlıyoruz. İthaki Yayınları yılda kaç kitap basıyor?  Sonbaharda İthaki 2000. kitabına ulaşacak. İthaki’nin 1000. kitabına ulaşması için 17. 2000’e ulaşması için ise o tarih üzerinden sadece 6 yıl geçmesi gerekti. 2019’da 170, 2020’de ise 190 kitap yayımladık. 2021’de bu sayının 250’ye yaklaşacağını öngörüyoruz.