24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.01.2021 21:57 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

2021’in edebiyat aşısı iyileştirmeye geliyor

YAYINEVLERİ YENİ SEZONA HEYECAN VERİCİ ESERLER VE ÖDÜLLÜ YAZARLARLA GİRDİ
2021’in edebiyat aşısı iyileştirmeye geliyor
Editör Editör

Okurlar zor geçen bir yılın ardından yeni romanları, şiirleri dört gözle bekliyor. Yayıncılık sektörü de pandemi gölgesine rağmen dinamizmini ve enerjisini korudu. 2021 boyunca edebiyat dünyasından pek çok müjde alacağız.

NAZLI BERIVAN AK [email protected]
Zorlu bir senenin ardından yayıncılar yeni yılı, yeni kitaplarla karşılamaya hazırlanıyoruz Salgın edebiyatının izlerini henüz listelerde görmek için erken olsa da, yayıncıların son an sürprizleriyle okurlarını şaşırtabilecekleri bir dönemdeyiz. Hem yakından tanıdığımız, özlediğimiz yazarların yeni kelimelerini bekliyoruz hem de yeni dünyanın kendi çok satanlarını, hep satanlarını merak ediyoruz. Ve 2021 edebiyatta pek çok yeni heyecanı getiriyor bize. 2021 yılında merakla beklenen iki önemli Türk yazarın yeni kitapları Yapı Kredi Yayınları’ndan geliyor. İlki Nobelli yazar Orhan Pamuk’un dört yıl aradan sonra okuyucuyla buluşacak olan Veba Geceleri isimli eseri. Diğeri ise suç/ polisiye edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Ahmet Ümit’in Pergamon-Berlin arasında geçen, 2000 yıllık bir geçmişten bahseden Kayıp Tanrılar Ülkesi isimli yeni romanı...
Külliyatlar yeniden 2020 pek çok yeni eseri karşılarken, bazı ünlü yazarların tüm eserleri de düzenli olarak yeniden basılmaya devam edecek. Zülfü Livaneli, Hilmi Yavuz, Artun Ünsal, Murat Uyurkulak, Mahir Ünsal Eriş, Kemal Varol, George Orwell ve Alain de Botton kitapları raflarda güncellenmiş olarak yer alacak.

Hilmi Yavuz ve Oktay Akbal mektuplaşmaları

Şubatta edebiyatımızın usta ismi Oya Baydar’dan Zor Zamanlar: 80 Yaş Günlükleri Can Yayınları’ndan çıkacak. Yayınevinin bir diğer müjdesi ise, külliyatını da yayımlamayı sürdürdükleri Murat Uyurkulak’tan yeni bir öykü kitabı: Hoca, Baba, Amca, Ben.
Doğan Kitap yeni sezonu Hakan Günday’ın henüz ismi sürpriz olan ve Elif Şafak’ın How to Stay Sane in an Age of Division adlı yeni romanlarıyla karşılıyor. Ayrıca Gülseren Budayıcıoğlu ve Özgür Bolat’ın eserleri de yolda. Kitaplarını artık Everest’ten okuyacağımız Kemal Varol’un yeni romanı Kara Sis çok yeni raflarda yerini aldı bile.. Hilmi Yavuz’un Oktay Akbal’la mektuplaşmaları da ilk kez yayımlanacak. Ayrıca Zeynep Göğüş de Yok Çünkü Telafisi’ni çıkaracak. İnkılap Kitabevi’nden bu yıl için yeni bir Zülfü Livaneli roman haberi var. Balıkçı ve Oğlu, 2021 yılı içinde raflarda olacak.
Yayınevinden Demet Cengiz’in Adımı Deniz Koydular’ı ve Osman Pamukoğlu’nun Sarıkamış’ı da sırasını bekliyor . April Yayıncılık Algan Sezgin- türedi, Özgür Mumcu ve Halil Babilli’nin romanlarıyla okurların karşısında olacak. Profil Kitap da bu yıl Fatma Barbarosoğlu, Gürsoy Uysal, Gökhan Ergür, İbrahim Paşalı, Atilla Akar gibi isimlerden pek çok eser yayımla- yacak. Bekir Develi ve Muhammed Emin Yıldırım’ın hazırladığı Herkes İçin Siyer yine yeni sezonun kitaplarından.

Tutmayan kelimeler kitapta toplandı

Yılın ilgi çekici projelerinden biri, Alef Yayıncılık’ın Atıl Sözlük’ü. Video işleriyle tanınan çağdaş sanatçı Ege Berensel’in Türkçe karşılıklar olarak önerilmiş ama “rağbet görmemiş” sözcükleri topladığı bir kitap.

Çeviriler bazen sarsacak, bazen dengemizi bulduracak

Türkiye’de çok sevilen Jean-Cristophe Grange ve Haruki Murakami’nin yeni romanları bu yıl raflara geliyor. Wallace, Kerouac, DeLillo metinleri de yolda... Amin Maalouf’un 2012 yılından bu yana yazdığı ilk roman olan, nükleer savaşın eşiğindeki bir dünyayı anlattığı Empedokles’in Dostları Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkacak. Kazuo Ishiguro’nun Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldıktan sonra yazdığı ilk romanı Klara and The Sun da aynı şekilde. Bir büyük haber, Jean Christophe Grangé’den geliyor: Küllerin Günü, Doğan Kitap’ın yeni sezon programında! Haruki Murakami’nin dünyaca ünlü orkestra şef Seiji Ozawa’yla sohbetlerini içeren Müzik Üzerine de yayımlanacaklar içinde.
Haruki Murakami (en solda) “Müzik Üzerine”de ünlü orkestra şefi Seiji Ozawa ile sohbet edecek. Bu yıl Susan Sontag’ın (ortada) hem günlüklerini hem biyografisini okuyacağız. George R.R. Martin’in beklenen yeni novellası Türkçe basılacak
Haruki Murakami (en solda) “Müzik Üzerine”de ünlü orkestra şefi Seiji Ozawa ile sohbet edecek. Bu yıl Susan Sontag’ın (ortada) hem günlüklerini hem biyografisini okuyacağız. George R.R. Martin’in beklenen yeni novellası Türkçe basılacak

Bir Jim Carrey biyografisi

Alain de Botton’un editörlüğünü üstlendiği Hayat Okulu/ The School of Life dizisi yakında Everest imzasıyla raflarda yerlerini alacak. Susan Sontag’ın günlükleri ve Adolfo Bioy Casares’in kitapları da (Borges’le yazdıkları da dâhil) yayınevinin hazırladıkları arasında. Sontag’ın biyografisi ise bu yıl Kafka Kitap’tan çıkacak. National Book Reward finalisti Yoko Ogawa’nın The Memory Police adlı distopik eseri de yine yayınevinin listesinde. Can Yayınları da Roberto Bolano’nun uzun süredir piyasalarda bulunamayan kült eseri 2666’yı yayımlayacak.
Biyografi demişken... Jim Carrey’nin bu yıl basılan Me- moirs and Misinformation’ını Aslı Perker çevirisi ile Epsilon’dan okuyacağız. Meraklılarının uzun süredir yeni kitabını gözleri yollarda beklediği, George R.R. Martin’den de bir müjde geliyor: Buz ve Ateşin Şarkısı’nın öncülü niteliğindeki üç novellaya yer veren A Knight of Seven Kingdom bu yıl raflarda olacak. Madem dizilere değdik... Babylon Berlin ile tanınan Komiser Gereon Rath’ın yeni maceralarını hevesle bekleyenler için de, serinin yeni cildi Mart Şehitleri İletişim Yayınları’ndan çıkacak.

Wallace, Kerouac, DeLillo

Siren Yayınları, Norveçli Vigdis Hjorth’u Türkçe ile tanıştıracak. İskandinavya’da fırtınalar kopa- ran Miras, aile kurumunu yerle bir ediyor. Valeria Luiselli imzalı Bana Sonunu Söyle ile yeni Wallace, Kerouac, Spark, DeLillo metin- leri de raflarda yerlerini alacak. İthaki’den yayınlanacak Neale Hurston imzalı Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu / Their Eyes Were Watching God da yeni sezonun iddialı kitaplarından olacağa benziyor. Kitap, TIME’ın “En İyi 100 İngilizce Roman” listesinde. Son yılların en çok ses getiren bilimkurgu kitabı, Amal el-Mohtar ve Max Gladstone’un yazdığı Ve İşte Zaman Savaşını Böyle Kaybedersin / This is How You Lose the Time War da Hugo, Nebula, Locus ve BSFA gibi tür için en önemli ödülleri kazandı. New York Times’ın çok satanlar listesinde uzun süre kalan, Alex Michelides’ten Sessiz Hasta’yı da Domingo Yayınevi Türkçeye kazandıracak.

Booker finalisti iki yazar

April Yayıncılık’tan iki Booker ödülü finalisti gelecek: Irka ve ayrımcılığa dair çarpıcı kitap- lardan, Kiley Reid imzalı Such a Fun Age ve bir yüzleşme romanı olarak övülen, Avni Doshi imzalı Burnt Sugar. Booker ödüllü Han Kang’tan da Beyaz Kitap’ı okuyacağız. Kurgu dışında ise Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları ile geniş bir okur kitlesi yakalayan John Perkins’in yeni kitabının müjdesi var: Jaguara Dokunmak. Profil Kitap’tan ise “direnç artırıcı” metinler gelecek. Elisabeth Kübler Ross’un David Kessler’le birlikte hazırladığı Yaşam Dersleri bunlardan biri. Bedenin kendini iyileştirmek için tasarlandığını anlatan, Katie Brindle’ın Yang Sheng’i de dengemizi yeniden nasıl kurabileceğimizi anlatıyor. Galiba en çok buna ihtiyacımız var. •