29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 29.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

“Binlerce yeni kitap çıksa da klasiklere bakmak güzeldir”

Karikatürist Erdil Yaşaroğlu, hem bu dönemde okuduğu hem de onda iz bırakan ve zamana bağlı olmadan önerdiği kitapları paylaştı
“Binlerce yeni kitap çıksa da klasiklere bakmak güzeldir”

Bugünlerde okuduklarım

Delibo/ Murat Uyurkulak/ Can Yayınları  Çok sade ve güzel bir dille, sıcak ve biraz kızgın, biraz da heyecanlı bir hikâye anlatmış Murat Uyurkulak. Olayların genelde İzmir’de geçmesi beni fahri bir İzmirli olarak daha da etkiledi tabii… Pia Mater/ Serkan Karaismailoğlu/ Elma Yayınevi Yazarı, kendi kitabına bir nöro-roman diyor, çünkü o bir doktor. Biz ise halk arasında bilimkurgu diyebiliriz. Nefis bir öykü sarmalıyla öyle bir etkiliyor ki, daha birinci kitabı bitirmeden ikinci ve üçüncü kitabı satın aldım “he he”... İtibarlar/ Juan Gabriel Vasquez/ Çeviren: Süleyman Doğru/ Everest Yayınları  İtibarların bir anda nasıl yıkılabileceğini gösteren çarpıcı bir hikâye anlatmış yazar. Üstelik bu hikâyeyi bir de bir karikatüristin gözünden anlatınca, okumam şart oldu. Yeraltı Öyküleri/ Ersin Karabulut/ İnkılâp Kitabevi Gerçi ben hepsini okumuştum, ama kitap halinde peş peşe okumanın tadı da başka. Çizgi romanın en yetenekli isimlerinden biri olan Ersin’in son kitabı. Önce Fransa’da, sonra da burada çıktı. Dokuz Öykü/ J. D. Salinger/ Çeviren: Coşkun Yerli/ Yapı Kredi Yayınları  Yeni binlerce kitap çıksa da ara ara eskiye dönüp klasiklere bakmayı severim. Öykü okumayı da çok severim. Dokuz Öykü de şimdiye kadar okuyamadığım milyonlarca kitap arasındaydı. Oradan aldım, okuyorum.

Okunmasını önerdiklerim

Canavarlar- Garip Yaratıklar Kitabı/ Christopher Dell/ Çeviren: Nurettin Elhüseyni/ Yapı Kredi Yayınları Korkunun, insanın hayal gücünü nerelere sürüklediğini gösteren eğlenceli bir kitap. Kıçımızdan uydurduğumuz canavarların hikâyelerini anlatıyor. Warcraft Sunwell Üçlemesi /Richard A. Knaak/ Doğan Egmont Yayıncılık  Bu önerim World of Warcraft sevenler için öncelikli. Warcraft evreninin hikâyesini, çizgi roman formatında okuyorsun. Oyuncusu olmasan bile heyecanla okuyacağın epik ve ilginç bir hikâye. Maus-Hayatta Kalanın Öyküsü/ Art Spiegelman/ Çeviren: Ali Cevat Akkoyunlu/ İletişim Yayıncılık Soykırım üzerine çok çarpıcı bir hikâye. Çizgilerle anlatılan bu hikâye, bana insan olmanın ne büyük bir sorumluluk olduğunu hatırlatır hep. 1453-Son Büyük Kuşatma/ Roger Crowley/ Çeviren: Cihat Taşçıoğlu/ April Yayıncılık  İstanbul kuşatmasını anlatan tarihi bir kitap. Ama bildiğiniz tarih kitapları gibi değil; Game of Thrones tadında, güçlü bir hikâye kurgusuyla yazılmış, çok sürükleyici bir tarih kitabı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul kuşatmasını, öncesini ve sonrasını anlatıyor. Mitolojinin Gücü/ Joseph Campbell, Bill Moyers/ Çeviren: Zeynep Yaman/ Mediacat Yayıncılık Ünlü mitolog Joseph Campbell ve gazeteci Bill Moyers arasındaki 6 saatlik bir televizyon belgeselinden hazırlanan bir kitap. Hikâye anlatıcıları ve dinleyicileri için çok temel bilgiler içeriyor. Nefis ve eğlenceli örneklerle dünya mitolojisini tartışıyorlar. Ağır olduğunu zannetmeyin, acayip akıcı ve eğlenceli bir bilgi fırtınası.
Damla Karakuş