25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Çocukluğun renkleri

Okuma sevgisi, iyimserlik, dostluğun kıymeti ve yeni bir hayata uyum sağlama temaları bu haftanın kitaplarında ön planda
Çocukluğun renkleri
Ece Erdoğuş Levi
[email protected]

3-6 yaş

Filiz Özdem’den Ayı Nine ile Meraklı Tavşan, okuma sevgisi üzerine çok sevimli bir hikâye. Hikâyemizin kahramanı Ayı Nine’nin yaptığı nefis kurabiyeleriyle ormandaki tüm hayvanları buluşturan bir pastanesi vardır, üstelik onlara birbirinden harika hikâyeler anlatır. Peki, hem kurabiyeleri yapmayı hem de hep yeni hikâyeler anlatmayı nasıl başarıyor olabilir? Meraklı Tavşan bu işin sırrını çözebilecek mi dersiniz?
  • Ayı Nine ile Meraklı Tavşan / Filiz Özdem / Resimleyen: Betül Akzambaklar / Yapı Kredi Yayınları / 28 Sayfa

7-8 yaş 

Einat Tsarfati’den Beterin Beteri harika resimlemelere sahip, zekice kurgulanmış, karamsarlık ve iyimserlik üzerine çok eğlenceli bir hikâye. Alper ve Can gemilerinden arta kalanın üzerinde açık denizde iki denizcidir. Karşılaştıkları her olumsuzluğu Can “Daha beteri olabilirdi…” diye değerlendirirken, Alper “Daha kötü ne olabilirdi ki…” diye düşünür… Adım adım gerçekten de daha kötüsünün ve iyisinin olabileceğini anlatan hikâyede hem Can’a hem de Alper’e hak vereceksiniz. Küçük büyük tüm çocuk kitabı severler için… 
  • Beterin Beteri / Einat Tsarfati / Çeviren: Olcay Mağden Ünal / Çınar Yayınları / 40 Sayfa

9-12 yaş

Robert Michael Ballantyne’nin birçok ıssız ada filmine esin olmuş Mercan Adası hikâyesi Mehmet Atilla’nın kaleminden, özellikle macera sever minikler için harika bir seçim. Kahramanımız Ralph’ın tek isteği günün birinde Mercan Adaları’nı görebilmektir. On beşine vardığında bir ticaret gemisinde miçoluk işi bulur ve orada çalışmak için ailesini ikna etmeyi de başarır. Fakat bu yolculuk sırasında kopan korkunç bir fırtına, onun ve iki arkadaşının hayatını alt üst eder. Kendilerini kıyısında buldukları ıssız adada, hayatta kalmak için mücadele ederken, dostluğun ve birlik olmanın kıymetini de keşfedeceklerdir.  
  • Mercan Adası / Robert Michael Ballantyne - Mehmet Atilla / Resimleyen: Ahmet Uzun / Tudem Yayınları / 116 Sayfa

12 yaş üstü

70’li yıllarda yayımlanan çocuk ve gençlik kitaplarıyla tanınan Judy Blume’un kült kitaplarından Tanrım orada mısın? Benim, Margaret yeni bir hayata ve düzene uyum sağlama, kendini kabul ettirme, ergenliğin hem duygusal hem de bedensel etkileri üzerine çapıcı bir hikâye… Margaret’ın ailesiyle yeni bir mahalleye taşınmasıyla başlar her şey. Artık yeni bir okula ve arkadaşlara da sahiptir. Keşfetmeye başladığı yeni hayatı karşısında kaygılarını, korkularını, endişelerini Tanrı’yla konuşarak yenmeye çalışacaktır. Küçük kızın dilinden anlatılan bu çarpıcı hikâye 12 yaş üstü için iyi bir seçim.  
  • Tanrım orada mısın? Benim, Margaret / Judy Blume / Çeviren: Gizem Çiçek / Kolektif Kitap / 188 Sayfa