20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 27.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Çok satan listelerinde hâlâ başkan gibi

Bu aralar ABD hep onu okuyor. Çok satanlar listesi hep ona dair kitaplarla dolu. Dört yıl boyunca ülkenin başında bulunan ve görevden sansasyonel bir sonla uğurlanan Trump, koltuktan düşmüş olabilir ama belli ki gündemden düşmesi öyle kolay olmayacak
Çok satan listelerinde hâlâ başkan gibi
Hülya Çelik
[email protected] 20 Ocak 2021 tarihinde görevini Joe Biden’a devreden, Amerika’nın 45. başkanı Donald Trump, 6 Ocak’ta meydana gelen Kongre baskını sebebiyle görevi kötüye kullanmakla suçlandı, Senato Genel Kurulu’nda azil istemiyle yargılandı ve oylama sonucunda aklandı. Görev tarihindeki bu son olay her ne kadar büyük bir ses getirmiş olsa da Trump’ı gündemde tutan mevzular hiçbir zaman bununla sınırlı kalmadı.  4 yıl boyunca Amerika’nın başında bulunan ve görevden sansasyonel bir sonla uğurlanan böylesine kaotik bir ismin görevden ayrıldıktan sonra unutulup gitmesi de mümkün olmadı elbette. Trump tüm güncelliğiyle konuşulmaya ve tartışılmaya devam ederken yayın dünyası da bu konuya kayıtsız kalmıyor. Pulitzer ödüllü gazeteciler Carol Leonnig ve Philip Rucker’ın birlikte kaleme aldıkları ve Trump’ın Beyaz Saray’daki son bir yılına odaklanan I Alone Can Fix It - Donald J. Trump’s Catastrophic Final Year, haftalardır The New York Times çoksatanlar listesinin üst sıralarından, yani dünyanın gündeminden düşmüyor. 

Neler oluyor?

Trump’ın yürüttüğü işlevsiz ve beceriksiz başkanlığın iç işleyişini anlatmayı hedefleyen iki gazeteci, felaketler yılı olarak andığımız 2020 boyunca Beyaz Saray’da neler olup bittiğini açıklıyor bu kitapta. Yarım milyondan fazla Amerikalı Covid-19 sebebiyle ölürken ve Trump yönetimi virüsü kontrol altına almayı başaramadığı gibi bir de çevresindekilerin göz göre göre enfekte olmasına sebep olurken, aslında gerçekten neler olup bittiğini tüm ayrıntılarıyla gözler önüne seriyor.   Amerikalı sunucu ve köşe yazarı Tucker Carlson imzalı The Long Slide – Thirty Years in American Journalism de NYT çoksatanlarının üst sıralarında ve dünya gündeminde yer alan kitaplardan biri. Bu kitapta önceki yazılarını bir araya getirerek 90’lardan günümüze Amerika tarihine ışık tutan Carlson’ın Trump destekçisi olduğu bilindiğinden, seçim ve Covid-19’la ilgili tüm iddiaları birer komplo teorisi olarak kabul ediliyor.  2019’da yapılan kongredeki ifadesi, Trump’ın görevden alınmasında, görevi kötüye kullanmakla sonuçlanan kanıtlar sağlayan ancak daha sonra Trump yönetimi tarafından görevden alınan emekli Yarbay Alexander Vindman’in kendi hikâyesini anlattığı Here, Right Matters – An American Story, kendisinin ve bir ulusun yüzleştiği gerçekleri su yüzüne çıkarıyor.  Trump aylar önce yerini yeni başkan Joe Biden’a bırakmış olsa da görev başında geçirdiği dört yıl içinde hem kendi halkı hem de dünyanın geri kalanı üstünde bıraktığı negatif etkiler kolay kolay silinecek gibi durmuyor ve kitaplar da yaşananları unutturmamaya kararlı.