29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Eğer çizmiyorsam bilin ki okuyorum

“Çizer, yazar, resim yapar,” Selçuk Demirel, son zamanlarda okuduğu ve zamandan bağımsız önerdiği kitapları paylaşıyor. Ama son kararı okura bırakıyor
Eğer çizmiyorsam bilin ki okuyorum
Damla Karakuş

Bugünlerde okuduklarım

American Death Trip  James Ellroy / Rivages Thriller, 2001 Paris  American Tabloid’in devamı, Triloji’nin ikinci kitabı. Kitap, Dallas 1963 ile başlıyor. Kennedy’nin öldürülmesi, Ku Klux Klan, J. Edgar Hoover (FBI), Mafia, Vietnam, Howard Hughes, Las Vegas, 60’lı yıllar, Amerikan kâbusunu anlatan dokümante ve sürükleyici bir kitap. Üçlünün 3. kitabı, Underworld USA.  Les Damnés de la Commune Raphael Meyssan / Editions Delcourt, Paris, 2020 (3 Cilt)  Raphael Meyssan, 19. yüzyıl sonlarındaki gazete  ve kitaplardaki gravürlerden yararlanarak oluşturduğu bu çizgi romanda Paris komününü anlatıyor. Olağanüstü bir çalışma, umarım Türk yayıncılarının ilgisini çeker. Arte ayrıca kitabın canlandırılmış bir filmini göstermişti. Bu yıl, Paris Komününün 150. yılı.  Portraits / John Berger à vol d’oiseau / L’Ecarquilleé 670 Sayfa, Paris, 2020  John Berger’in 102 sanatçı üzerine yazdığı yazıların derlemesi olan bu kitap, Türkçe (Metis Yayınları) dahil birçok dilde yayımlandı. Fransızca baskısı, bütün bir yılını bir kitaba adayan bir editörün (Samuel Delerue) özenli bir çalışması. Kitabın grafik tasarımı eşsiz. İtalyan ve Fransız baskılarındaki yazı miktarı diğer baskılarından daha fazla.  Apeirogon / Colum McCann  Editions Belfond, Paris, 2020 New York’ta yaşayan İrlandalı bir yazar, Colum McCann. Daha önce de iki kitabını hayranlıkla okumuştum. Bu başyapıtında yazar Filistin-İsrail problemini fonda tutup mayınlı bir alana girmiş. Biri Filistinli diğeri İsrailli, kız çocuklarını kaybetmiş iki babanın evlat acısı ve ancak barış için mücadeleyle aşılabileceğine inanan iki insan.  Entretiens/ Francis Bacon (ile Michel Archimbaud) Gallimard Folio / Paris, 1996  F. Bacon’ın ölümünden bir süre önce yapılmış bir söyleşi. Çocukluğu, dostları, insanlar… Sanatçılar konuştuğunda sanat yazarlarının yazdıklarından daha anlaşılır olduğunu görüyoruz.  

Okunmasını önerdiklerim

Yüzyıllık Yalnızlık / Gabriel Garcia Marquez / Çeviren: Seçkin Cılızoğlu /  Sander Yayınları, 1. Baskı, 1974, İstanbul 70’li ve 80’li yıllarda okuyanı büyüleyen bir kitap. Dili ve üslubuyla yarattığı bu dünya, yazarın diğer kitaplarını da okumamız için açılan bir kapı. Bu, bütün Güney Amerika edebiyatına da açılan bir kapıydı. Onlarca başka yazarı da böylelikle okumuştum.  Bütün Şiirleri Nazım Hikmet Yapı Kredi Yayınları Delta 2007  Bize dilimizi sevdiren büyük şairimizin bütün şiirleri, küçük boy “İncil kâğıdına” basılmış. Biraz Gallimard Yayınevi’nin ünlü “Pleiade” dizisini andıran bir koleksiyon.  İnce Memed / Yaşar Kemal Tekin Yayınları, 16. Baskı, 1979, İstanbul Yaşar Kemal efsanesinin ilk kitabı. Kitap, “Duvarın dibinde resmin aldılar, / Ak kâğıt üstünde tanıyın beni” cümlesiyle başlıyor. Yaşar Kemal’in bütün kitaplarını Yapı Kredi Yayınları’ndan bulmak mümkün.  Bütün Eserleri / Sait Faik Abasıyanık / Bilgi Yayınevi koleksiyonu, 1976 “- Dostumu öldürdüm abi! – diyor – sakla beni. Paltomun cebini gösteriyorum. Dikişlerinden yağmur girmiş, sabahki yediğim simidin susamları kokan cebim; girip kayboluyor.” Huzursuzluğun Kitabı  Fernando Pessoa Çeviren: Saadet Özen Can Yayınları, 2006, İstanbul Pessoa, Portekizce “hiç kimse” demek. Pessoa, ölümünden sonra geriye tahmin bile edemeyeceğimiz sayıda eser bıraktı. Bernardo Soaves adıyla yazdığı “Huzursuzluğun Kitabı” bunlardan. Bu kitap dünya edebiyatının da başyapıtlarından biri.