25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Halikarnas Balıkçısı’ndan Hemingway’e köklü bir yelpaze

Yarım asırlık Bilgi Yayınevi’ni, Yayınevi Baş editörü Biray Üstüner ile Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Mesut Örs’ten dinledik
Halikarnas Balıkçısı’ndan Hemingway’e köklü bir yelpaze

“İz bırakan yazarların ilk dönem kitaplarını yayımladı”

- Biray Üstüner – Baş editör  Bilgi Yayınevi nasıl doğdu? Bilgi Kitabevi, 1956’da gerçek bir kitap âşığı Ahmet Tevfik Küflü tarafından Ankara’da, Sakarya Caddesi’nde açılmış. Yarım yüzyılı aşkın süre Ankara’nın simgelerinden biri sayılan ve dönemin bürokratlarının, yazarlarının, sanatçıların uğrak yeri olan Bilgi Kitabevi, Nisan 1994’te Yayıncılar Birliği tarafından “Yılın Kitabevi” seçildiğinde, kitaplığımda iki bini aşkın Bilgi Kitabevi faturalı kitap vardı. Ahmet Bey, kitabevinin açılışından 9 yıl sonra (1965’te) Bilgi Yayınevi’ni kurarak yayıncılık yaşamına başlamış. Bilgi Dağıtım 1972’de kitapların ülke genelinde dağıtımını sağlamak amacıyla İstanbul’da kuruldu. 2009 yılında çalışanlarının da katılımıyla “Bilgi Yayınevi Basım Dağıtım Kitabevi ve Kırtasiye A.Ş.” adıyla kurumsallaşan yayınevinin sağ kolu oldu. Kendinizi sektörde nasıl bir konumda değerlendiriyorsunuz?
Biray Üstüner
Biray Üstüner
Bilgi Yayınevi, kuruluşundan itibaren danışman/editör olarak bünyesinde yer alan Cevdet Kudret, Attilâ İlhan, İlhami Soysal, Turgut Özakman gibi değerli isimlerle Türk edebiyatına klasik eserler kazandırdı. Edebiyatımızda iz bırakan pek çok yazarın ilk dönem kitaplarını yayımladı. Halen Ayla Kutlu, Halikarnas Balıkçısı, Cahit Külebi, Ceyhun Atuf Kansu, Memduh Şevket Esendal, Hasan Hüseyin, Muzaffer İzgü gibi değerli isimlerin kitaplarını basmaya devam ediyoruz. Ahmet Tevfik Küflü’nün vefatından sonra da çocukları Bilgi Küflü ve Elif Küflü Elgin’in desteği ile oluşturulan yayın kurulunun yetkin üyeleri, uzman çalışanları, değerli yazar-çizer-çevirmen ekibinin karşılıklı güvene dayanan iş birliği ve okuruna duyduğu saygı ile yoluna devam ediyor.

“Pek çok kitabımız sesli kitap olarak da ulaşmaya başladı”

- Mesut Örs – Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?   Son yıllarda okurlarla ilişki, tanıtım ve satış alanlarında dijital mecraları kullanmaya başlamıştık. Pandemi sürecinde bu artarak devam etti. Pek çok kitabımız okurlarımıza sesli kitap olarak da ulaşmaya başladı. Dijital alandaki bu gelişmenin pandemiden bağımsız olarak devam edeceğini düşünüyor, projelerimizi bunu gözeterek hazırlıyoruz. 
Mesut Örs
Mesut Örs
Bilgi Yayınevi’nin gelecek projelerinde bizi neler bekliyor? Müjdesini vereceğimiz ilk kitaplar Richard Osman’ın sadece İngiltere’de bir milyondan fazla satan ve New York Times Bestseller listesine giren kitabı Perşembe Günü Cinayet Kulübü ile Kübalı yazar Leonardo Padura’nın Troçki’nin sürgün yıllarını Büyükada günlerinden başlayarak romanlaştırdığı Köpekleri Seven Adam.  Bilgi Yayınevi yılda kaç kitap basıyor?  Yılda ortalama 60 yeni kitap çıkarıyor, 400 civarında da tekrar baskı yapıyoruz. İlk kitaplara bakışınız nedir? İlk kitaplara ve yeni yazarlar kazanmaya önem veriyoruz. Son bir yılda 7 yeni yazarın ilk kitabını bastık. Yine dönüşümlü olarak yaptığımız Turgut Özakman İlk Roman Yarışması ve Muzaffer İzgü Çocuk Romanı Yarışması’nda da öncelikli amacımız edebiyatımıza yeni yazarlar kazandırabilmek.

Bilgi Yayınevi tüm zamanlar en çok satanlar listesi

  1. Şu Çılgın Türkler / Turgut Özakman 
  2. Yaşlı Adam ve Deniz / Ernest Hemingway
  3. Diriliş Çanakkale 1915 / Turgut Özakman
  4. Aganta Burina Burinata / Halikarnas Balıkçısı
  5. Cumhuriyet Türk Mucizesi / Turgut Özakman
  6. Çanlar Kimin İçin Çalıyor / Ernest Hemingway
  7. Ayaşlı ile Kiracıları / Memduh Şevket Esendal
  8. Silahlara Veda / Ernest Hemingway
  9. Zıkkımın Kökü / Muzaffer İzgü
  10. Kovulduk Ey Halkım Unutma Bizi “Bir Medya Belgeseli” / Emin Çölaşan