29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Kitabevlerine tam destek

Sektörün gençlerinden ‘hep kitap’, çok çeşitli alanlarda okurlarını yeni yayınlarla buluştururken, bağımsız kitabevlerini desteklemeye de devam ediyor
Kitabevlerine tam destek
Damla Karakuş
Sektöre girdiği ilk günden bu yana hızlı bir büyüme gösteren ‘hep kitap’ı, Yayınevi Yöneticisi Erdeniz Türkmen’den dinledik.  hep kitap’ın doğuşunu ve bugünlere nasıl geldiğini anlatır mısınız?  hep kitap 2016 yılının Haziran ayında İstanbul-Kadıköy’de Teas Yayıncılık A.Ş.’ye bağlı olarak kuruldu. Aynı yıl Kasım ayında ise TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda okurlarıyla ilk defa buluştu. Bugün yetişkin kurgu, kurgu dışı, sanat ve çocuk kitapları olmak üzere birçok farklı alanda kültür yayıncılığı yapmaya devam ediyoruz ve 442 aktif kitabımız var. Önümüzdeki yıl ise bu sayıyı 500’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.  

Amor Towles’dan yeni kitap

Bizi hep kitap’ın gelecek projelerinde neler bekliyor? hep kitap’ı takip edenlerin çok sevdiği bir “Atölye” dizimiz var. Bu seride yeni kitaplarımız olacak. Kurgu sevenler için Amor Towles’un yeni kitabının yayına hazırlandığı müjdesini verebilirim. “Çocuklu Hayat” dizisinin sevilen yazarlarından Gabor Mate’in yeni kitabı yine heyecanla yayımlamayı beklediğimiz kitaplardan. Sinema sevenler için de bir sürprizimiz olacak. Çocuk kitaplarında ise en az Tavşancan ile Faresu serisi kadar sevilecek yeni bir seriye başlıyoruz.  Sektörün sorunları sizce neler?   
Erdeniz Türkmen
Erdeniz Türkmen
Sektörümüz, tüm sektörler gibi yüksek kur sebebiyle zor günlerden geçiyor. Buna hem yurt dışıyla yaptığımız telif anlaşmalarını hem de kâğıt almakta, hatta zaman zaman bulmakta yaşadığımız sıkıntıları dahil edebiliriz. Tüm yayıncılar elinde sihirli bir değnek olsa önce yerli kâğıdımızın olmasını, tekrar kâğıt fabrikası kurulmasını isterdi muhtemelen. Bir diğer sorun ise satış ve tedarik sıkıntıları. Özellikle e-ticaret sitelerinde yapılan yüksek indirimli satışlar kitabevlerini çok zorluyor. Her geçen gün kitabevlerinin bir bir kapandığını ya da güç kaybettiğini görüyoruz. Yayınevi olarak bağımsız kitabevlerine tam destek vermeye devam ediyoruz. Mümkün olduğunca etkinliklerimizi buralarda yapmaya özen gösteriyoruz.  Yayınevi olarak yayıncılıkta nasıl bir strateji izliyorsunuz?  Genç bir ekibimiz var. Bu ekip sayesinde modern, dinamik bir yayın politikası izlediğimizi söyleyebiliriz. Türk okurunun beklentilerine cevap verebilecek, geniş yelpazeli bir yayın çizgimiz var. Açıkçası dünyayı yakından takip ederek zaman zaman güncel konulara yönelik farklı içerikleri de yayın planımıza dahil etmeyi seviyoruz. hep kitap yılda kaç kitap basıyor?  Bu yıl 34’ü yetişkin (10’u sanat kitabı), 36’sı çocuk kitabı olmak üzere, toplam 70 yeni kitap yayımladık. İlk baskıları en az 2 bin adet yapıyoruz. Yine geride bıraktığımız bu 11 ayda toplam baskımızın 240 bin adedin üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.  Yayınevi olarak ilk kitaplara bakışınız nedir? Açıkçası bizim için gelen başvuruların hepsinin şansı eşit. İyi içeriğe sahip tüm kitapları değerlendirmeye çalışıyoruz. Adaletli, güzel bir yayın kurulumuz var; bu kurulun kararları şimdiye kadar bizi yanıltmadı. Her yıl 1 ya da 2 yeni yazarı edebiyat dünyasına kazandırmayı çok önemsiyoruz.

hep kitap Tüm Zamanlar En Çok Satanlar Listesi

  1. Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler / Elena Favilli, Francesca Cavallo
  2. Ev / Nermin Yıldırım
  3. Masallarla Yola Çık / Judith Malika Liberman
  4. Tavşancan ile Faresu Serisi / Axel Scheffler
  5. Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler – Türkiye / Ümran Özbalcı, Ayşegül Gürsel 
  6. Dokunmadan / Nermin Yıldırım
  7. Keşke Anne Babam da Okusaydı Dediğiniz Kitap / Phillippa Perry 
  8. Meraklı Bahçe / Peter Brown
  9. Çocuklarınıza Tutunun / Dr. Gordon Neufeld & Dr. Gabor Maté 
  10. Kevser / Burcu Karataş Metin