20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 29.01.2021 08:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Olay yaratan kitabın Türkçesi yolda

Olay yaratan kitabın Türkçesi yolda

Pauline Harmange’ın önce Fransa’yı sonra dünyayı ayağa kaldıran Moi Les Hommes, Je Les Deteste (Erkeklerden Nefret Ediyorum) kitabı Türkçe basılacak.

Sanem Sirer

[email protected]

Bugün, bu çağda kadın olmak, ne anlama geliyor? Pauline Harmange (26), bu sorudan yola çıkan Erkeklerden Nefret Ediyorum (Moi Les Hommes, Je Les Deteste) adlı kitabıyla Fransa’da ortalığı ayağa kaldırdı. Kitabın 400 nüshalık ilk basımı “mikro” bir yayınevi olan Monstrograph tarafından yayımlandı. 96 sayfalık kitaba ilk itirazlar, başlıktan gocunan erkeklere aitti. En belirleyicisi de bir hükümet yetkilisinden geldi. 

Harmange “Birkaç yüz<br />kişi okur” diye tahmin ettiği kitapla küresel üne kavuştu
Harmange “Birkaç yüz
kişi okur” diye tahmin ettiği kitapla küresel üne kavuştu

Danışmandan yasak tehdidi

Toplumsal cinsiyetten sorumlu bakanlık danışmanı olarak görev yapan Ralph Zurmély’nin kitabı toplatma tehdidinde bulunan e-postasının Mediapart’da yayımlanması kitaba dair daha büyük merak uyandırmaktan başka işe yaramadı. Bakanlık da bir açıklama yaparak bunların Zurmély’nin bireysel görüşleri olduğunu ve onları bağlamadığını bildirerek bu “hassas vatandaşı” yalnız bıraktı. Zurmély ise yayıncının cinsiyet ayrımcılığı güden kitabı yayımlayarak “suça ortak olduğunu” bildirdi. 

Kışkırtıcı ama bu bir suç değil

Kitabın bir şiddet çağrısında bulunmadığını belirten yayınevi başlığın kışkırtıcı olduğunu kabul etti, ama suç teşkil etmediğini söyledi. Erkeklerden Nefret Ediyorum bu süreçte herhangi bir hukuki işleme uğramasa da “yasaklanmak istenen kitap” olarak ünlendi. 

20’ye yakın dile çevriliyor

Önce Fransa, ardından dünya medyasının gözü de bir anda Harmange’a çevrildi. The New York Times, The Guardian, Independent gibi önemli gazetelerde röportajları yayımlandı. Kitabı ABD’de Harper Collins gibi önemli bir yayınevi basma kararı aldı. 20’ye yakın dile çevrilmesi için anlaşmalar yapıldı. Bu ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu belirtelim. Kitap çok yakında Mundi etiketiyle piyasada.

Erkeklerden nefret ediyor ama bir erkekle evli

Harmange hakkında en çok konuşulan konulardan biri de evli olmasıydı.Kocası Mathieu ve kedileri Eleven ile yaşayan Harmange, kitabında şöyle diyor: “Erkeklerden nefret ediyorum. (...) görünüşte onlardan nefret etmemin meşruiyeti yok. Sonuçta onlardan biriyle evlenmeyi kabul ettim ve kendisine hâlâ çok düşkünüm. Ama bu, erkeklerin neden böyle olduğu konusundaki merakımı gidermiyor. Şiddete eğilimli, bencil, tembel ve ödlek. Biz kadınların neden onların kusurlarını kabul etmemiz gerektiğini merak ediyorum… Dövseler, tecavüz etseler, öldürseler bile…"

Büyük macera kendi blogundaki yazıyla başladı

1995 doğumlu Harmange üniversitede iletişim okudu. Bir süre serbest yazar olarak çalıştı. Bir yandan da erkek şiddetini önlemeye yönelik bir örgütte, tecavüz ve taciz mağdurlarıyla gönüllü çalışıyordu. Açtığı blogda kitaplar, filmler ve kendi hayatı hakkında yazmaya başladı. 2019’da bir kadın ve feminist olmanın yoruculuğu üzerine bir yazısı çıktı. Monstrograph editörleri bunu genişletmeyi önerdi. Gerisini biliyorsunuz.