26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.01.2021 22:11 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Sapiens’in evrimi sürüyor

HARARI’NIN KİTABI YENİ DETAYLARLA VE İLLÜSTRASYONLARLA ZENGİNLEŞTİRİLDİ
Sapiens’in evrimi sürüyor
Editör Editör
Çıktığı günden beri dünya çok satanlar listesini alt üst eden “Sapiens” grafik roman olarak yeniden yayımlandı. Yazarı Harari ve bu kitaba özel yaratılan çizgi karakterler, 70 bin yıllık insanlık tarihinde renkli bir yolculuğa çıkıyor.
Bundan 10 yıl önce biri çıkıp da bir tarih kitabının dünya çoksatarları arasına girip milyonlarca evde başucu kitabı seviyesine çıkacağını söylese, herhalde espri konusu haline gelirdi. Sonuçta tarih nefes nefese okunan bir dedektiflik öyküsü değildir, değil mi? Ama esasında bir alışveriş listesi dahi hünerli bir yazarın kaleminden heyecanla okunabilir. İşte o hünerli yazarlardan biri de İsrailli yazar Yuval Noah Harari. 2014’te bir kitap yazdı ve tabiri caizse tüm dünyanın tarihe bakışını değiştirdi. 70 bin yıl önce Afrika’da insan kültürlerinin ortaya çıkışından şimdiki zamanımıza kadar türümüzün hikayesini öyle bir anlattı ki Sapiens 2010’ların en muhteşem yayıncılık başarılarından biri oldu. Az tanınan bir İsrailli tarih profesörü de gezegendeki en etkili aydınlardan birine dönüştü. Çılgınlığa varan popülerliğine rağmen Harari esasında bir Brad Pitt olmaktan çok uzak. Kendi halinde ve hatta yakınları tarafından biraz münzevi olarak nitelendirilen 44 yaşında bir tarih profesörü.

Yeğeni Zoe’ye dersler

İşte belki de bu yüzden Sapiens’in yeni grafik roman formatına uyarlanması söz konusu olduğunda, hikayedeki ana anlatıcı karakter olarak tasarlanmasına başlangıçta pek bayılmamış. Fakat Fransız illüstratör Daniel Casanave ile Belçikalı senarist ve kitabın eş yazarı David Vandermeulen, onun çerçeveye girmesi konusun- da ısrar etmişler. Kitabın ilk sayfasında koltuğunda oturan Harari ile karşılaşma- nızın öyküsü böyle başlamış.
Öte yandan bu grafik romanın hem orijinal kitaptan asıl farkı hem de bir grafik romana yakışan asıl özelliği, ana kitapta var olmayan kimi hayali ve gerçek kahramanların yer alıyor olması. Harari’ye eşlik eden hayali yeğen Zoe ile beraber insanlığın 'en büyük hikayesini’ öğrenmeye başlıyoruz. Harari, Zoe’nin sorularını cevaplamak için kah gerçek uzmanlarla (Biyolog profesör Saraawati ile primat davranışlarında uzman olan Oxford antropolog Robin Dunbar gibi) onu tanıştırıyor kah hayali kahramanlar eşliğinde hikayeyi gözümüzün önünde ete kemiğe büründürüyor. Oyuncular arasında maskeli bir süper kahraman, ve 10 bin yıldan fazla bir süredir gezegendeki büyük hayvanların çoğunu kimin öldürdüğünü araştıran bir New York dedektifi de var.

Yeni bilgiler var

Dört ciltlik serinin birinci cildi olan “Sapiens Grafik Tarih: İnsan Türünün Doğuşu”, diğer hayvanlardan pek de farkı olmayan bir tür olarak ortaya çıkan Sapiens’in tüm dünyayı dönüştürebilecek gücü nasıl elde ettiğini renkli kahramanlar ve mizah dolu hikâyeler eşliğinde anlatıyor. İnsan evrimi bir survivor yarışması, Sapiens’in yarattığı ekolojik felaket de bir dedektiflik hikâyesi olarak aktarılıyor mesela. Biyoloji ve tarihin insanlığı nasıl şekillendirdiğini, bilişsel devrimle gelişen kurmaca becerisinin insanlara kazandırdığı ölçüsüz gücü ve bu gücün yıkıcı etkilerini müthiş çizimler ve yaratıcı anlatılar ortaya koyuyor.
Orijinal kitapta olmayan bazı detayların da yer aldığı grafik roman bizde de Kolektif Kitap etiketiyle raflarda yer aldı. Dört cilt olması planlanan serinin geri kalanı da yine yayımlanacak.  
Sapiens Grafik Tarih: İnsan Türünün Doğuşu - Yuval Noah Harari ile David Vandermeulen İllüstrasyonlar: Daniel Casanave - Çeviren: Deniz Ekin - Kolektif Kitap - Grafik Roman - 246 sayfa
  ÇOK SATANLAR

YERLİ

Amazon Türkiye, D&R, hepsiburada, idefix, kitapyurdu, Remzi Kitabevi çok satanlar listelerinden ortalama alınarak oluşturulmuştur.
  1. Metastaz 2 Cendere, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, (Kırmızı Kedi)
  2. Körlük, Jose Saramago (Kırmızı Kedi)
  3. Suç ve Ceza, Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, (İş Bankası Kültür)
  4. Simyacı, Paulo Coelho (Can)
  5. Ben Kirke, Madeline Miller, (İthaki)
  6. Hayvan Çiftliği, George Orwell, (Can)
  7. Sineklerin Tanrısı, William Golding, (İş Bankası Kültür)
  8. Altıncı Koğuş, Anton Pavloviç Çehov, (İş Bankası Kültür Yayınları)
  9. Şeker Portakalı, Jose Mauro De Vasconcelos, (Can)
  10. Bir İdam Mahkumunun Son Günü, Victor Hugo, (İş Bankası Kültür)

YABANCI

The New York Times Çok Satanlar Listesi
  1. The Duke And I, Julia Quinn, Avon
  2. The Vanishing Half, Brit Bennett, Riverhead
  3. Hush-Hush, Stuart Woods, Putnam
  4. The Invisible Life Of Addie Larue, V.e. Schwab, Tor/Forge
  5. The Law Of Innocence, Michael Connelly, Little, Brown
  6. A Time For Mercy, John Grisham, Doubleday
  7. The Viscount Who Loved Me, Julia Quinn, Avon
  8. Anxious People, Fredrik Backman, Atria
  9. American Dirt, Jeanine Cummins, Flatiron
  10. The Return, Nicholas Sparks, Grand Central