20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 26.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Yeni fenomenler ‘BookTuber’lar

Okuyacağı kitabı BookTuber’lara kulak vererek seçenlerin sayısı her gün artıyor. YouTube kocaman bir okur ailesine dönüşmüş durumda!
Yeni fenomenler ‘BookTuber’lar
Nazlı Berivan Ak
[email protected] Amatör çekimler, okudukları kitapları heyecanla anlatan yüzler, yüzlerce yorum ve etkileşim... Yeni bir kitap tanıtım ve paylaşım alanıyla karşı karşıyayız. YouTube’da yer alan bu isimlere BookTuber deniyor ve 2010’daki çıkışlarından itibaren kitap okuma kültürünün ayrılmaz bir parçası haline geldiler.  Trendin Türkiye’de de temsilcileri var. Ve hikayeleri en az onlar kadar heyecan verici.

“Ben yandım sen yanma” uyarıları

Ebru Aykaç (9 bin 150 takipçi) YouTube’daki ilk videomu beş yıl önce çektim. Şimdi ‘en’lerimi, takip ettiğim yazarları, okuma geçmişimi anlatıyorum. Ayrıca çektiğim videolarla okumaktan çok da mutlu olmadığım ‘Ben yandım sen de yanma’ gibi kitaplara da işaret ediyorum.  Kendini okuyarak iyileştiren biriyim. Tek kişi bile olsa, birine dokunabiliyor olmanın hissi benim için tarifsiz.

“Galiba doğru bir şey yapıyorum”

Mayk Can Şişman (1700 takipçi) Kanalımı 3.5 yıl önce açtım. Kitap alışverişlerime, okuduklarıma ya da külliyatına hâkim olduğum yazarların tanıtımına yer veriyorum. Ağırlıkla çağdaş dünya edebiyatı okuyorum. Kendimi kısıtlamıyorum, kitap seçimlerimi içimden gelen hisle yapıyorum. Nobel ödüllü Çinli yazar Mo Yan hakkında çektiğim videodan sonra pek çok okur ‘Hangi Mo Yan kitabıyla başlamalıyım?’ diye sormaya başladı. Galiba doğru bir şey yapıyorum.

Korkutan kitaplarla ilgili yüreklendiriyor 

İpek Dadakçı (14 bin takipçi) İkinci yılında devam eden bir okuma grubum var. Bence kanalın bana kazandırdığı en güzel şey bu oldu.  Okuduğum kitapları takip ettiğim listelerden, takipçilerim ve zevki bana yakın dostlarımdan gelen öneriler arasından, kitapçı gezerken dikkatimi çekenlerden ve galiba en çok da okuduğum diğer kitaplar vasıtasıyla seçiyorum. İnsanların gözlerini korkutan kitaplar var. Bunları okuyup diğer okurları da cesaretlendirmeye, en azından bir şans vermelerini sağlamaya çalışıyorum.

"Butik yayınevlerini unutmuyorum"

Begüm Çakır - Klasik Okur (111 bin takipçi) Video içeriklerimi ben değil, okuduğum kitaplar belirliyor. Yaklaşık üç yıldır sürdürdüğüm belirli içerikler var. Nitelikli eserlerin genç okurlarla buluşmasını çok önemsiyorum, ‘Türk / Dünya Klasiklerine Başlangıç’ videoları hazırlıyorum. Çok iyi işler yapmış olmalarına rağmen, daha az okura ulaşabilen butik yayınevlerinin kitaplarını da hemen her videoma dahil etmeye çalışıyorum.”

“Kanala başlama sebebim yalnızlık”

Elif Yay Beğenmiş – Mrs. Enelkitap (4 bin 100 takipçi) Kanalıma başlamaktaki asıl nedenim aslında yalnızlık.  Çünkü özellikle iyi kitaplar bizi zamanla yalnızlaştırır.  Bunun nedenini sorguladığımda ve asıl sorunun sevdiğim karakterleri, okuduğum kitapları ya da öğrendiğim bilgileri kimseyle paylaşamamak olduğunu gördüm. Şimdi hem kitaplarla ilgili her şeyi paylaşabiliyorum hem de çok güzel kitap dostları ediniyorum.  Aylık okumalar öneriyorum, bende iz bırakan kitaplardan bahsediyorum, okuma planları üretiyorum.

Odağında felsefe ve filozoflar var

Pelin Dilara Çolak – Dilozof (155 bin takipçi) Yüksek lisanstayken felsefe ve sanatın yalnızca akademik çevrelerde konuşuluyor olmasından ve geleneksel kalıplardan rahatsızlık duymaya başlamıştım. 2018’den itibaren, öğrendiklerimi gündelik dilde özetler halinde YouTube’da paylaşmaya karar verdim. Ayrıca içerik üreten kadınların sayısının oldukça az olması da beni motive etti.  Kanalımdaki ilk ve en bilindik liste, ‘Başlangıçtan Günümüze Batı Felsefesi Tarihi Serisi’. Bir diğer oynatma listesi ise ‘Felsefi Soru(n)lar’. Üçüncü olarak, ‘Sanatı Anlamak’ adlı liste ise akademik çalışmalarımdan esinlenerek hazırlanıyor.