19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 11.05.2022 12:39 | Son Güncelleme: 11.05.2022 13:28

2022 Pulitzer Ödülleri sahiplerini buldu

2022 Pulitzer Ödülleri'nin kazananları açıklandı. The New York Times 3 kategoride ödül aldı. Bu yıl ayrıca Putin'in Rus işgaline dair gerçekleri yanıltma girişimlerine karşın yaptıkları haberler nedeniyle Ukraynalı gazetecilere özel bir ödül verildi
2022 Pulizter Ödülleri açıklandığı sırada The New York Times'ın genel yayın yönetmeni Dean Baquet. 9 Mayıs 2022. (Sarahbeth Maney/The New York Times)
2022 Pulizter Ödülleri açıklandığı sırada The New York Times'ın genel yayın yönetmeni Dean Baquet. 9 Mayıs 2022. (Sarahbeth Maney/The New York Times)

Katie Robertson / The New York Times

The New York Times bu yıl uluslararası habercilik, ulusal habercilik ve eleştiri kategorileri de dahil olmak üzere herhangi bir yayın kuruluşu arasında en fazla Pulitzer Ödülü’nü kazanan kurum oldu. Times muhabiri Andrea Elliott da kurgu dışı kitap ödülünü kazandı.

Pulitzer Ödülleri her yıl Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, kitap, müzik ve drama alanlarındaki mükemmellik için verilmektedir.

Kamu Hizmeti

The Washington Post, Amerika Kongre Binası’ndaki kuşatmaya neyin yol açtığını, isyan sırasında ve sonrasında neler olduğunu kapsamlı kronolojik incelemesi Saldırı ile ödüllerin en prestijlisi olarak kabul edilen Kamu hizmeti kategorisini kazandı.

2022 Uluslararası Habercilik Pulitzer ödülünü kazana Azmat Khan (solda). 9 Mayıs 2022. (Sarahbeth Maney/The New York Times)

Uluslararası Habercilik

The New York Times personeli, trajik sivil kayıplar da dahil olmak üzere ABD hava savaşının Orta Doğu'daki başarısızlıklarının derinlemesine rapor edilmiş incelemesi ile uluslararası habercilik kategorisini kazandı. The Times, Pentagon belgelerinden faydalanarak askeri istihbarattaki bozulmaların ABD'nin sunduğu savaş imajıyla nasıl tezat oluşturduğunu gösterdi.

Ulusal Habercilik

The New York Times personelinin ölümcül polis olaylarına ilişkin araştırması ulusal habercilik ödülünü kazandı. Muhabirler mahkeme belgelerini, savcı ifadelerini, ses ve video kayıtlarını tarayarak, birçok polis kontrolünün neden ölümcül olaylara dönüştüğünü, gözaltındaki ölümlerden sonra bazı durumlarda polislerin nasıl korunduğunu ortaya koydular.

Eleştiri

The New York Times'a katkıda bulunan eleştirmen Salamishah Tillet, George Floyd cinayetinden ilham alan sanatın onda nasıl yankı uyandırdığı da dahil olmak üzere, Siyahi deneyimleri inceleyen popüler kültürdeki ırk kavramı üzerine kaleme aldığı yazıyla eleştiri kategorisini kazandı.

Kurgu Dışı Eser

Bir diğer The New York Times muhabiri olan Andrea Elliott, Random House tarafından yayımlanan ve 2013'te NYT ile yazdığı seriye dayanan Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City isimli kitabıyla genel kurgu dışı eser kategorisinde Pulitzer Ödülü'nü kazandı.

Dean Baquet dönemi 22 Pulitzer ödülü

The New York Times, genel yayın yönetmeni Dean Baquet'in görev süresi boyunca 22 Pulitzer Ödülü’ne layık görüldü. Bu genel yayın yönetmenleri için on yıllardır en büyük rakam. Baquet Haziran ayında görevinden ayrılacak ve yerine gazetenin yazı işleri müdürü Joseph Kahn geçecek.

Son Dakika Haberciliği

Miami Herald ekibi, Surfside kasabasındaki Champlain Towers South apartman kulesinin yaklaşık 100 kişinin ölümüne neden olan kısmi çöküşünü haber yaparak son dakika haberciliğini kazandı.

Araştırmacı Gazetecilik

The Tampa Bay Times'tan Corey G. Johnson, Rebecca Woolington ve Eli Murray, Florida eyaletindeki Tampa şehrinde bir kurşun izabe tesisinin tehlikelerini ve işçiler üzerindeki ciddi sonuçlarını ortaya koydukları “Poisoned” isimli haberle araştırmacı gazetecilik ödülüne layık görüldü.

Yerel Habercilik

Kâr amacı gütmeyen Chicago gazetesi Better Government Association'dan Madison Hopkins ve Chicago Tribune'dan Cecilia Reyes’in bir yıllık raporlama projesi, kiracıların yangınlarda öldüğü binalardaki güvenlik sorunları hakkında Chicago yetkililerinin uyarıldığını ortaya çıkararak yerel habercilik kategorisini kazandı.

Açıklayıcı Habercilik

Muhabir Natalie Wolchover’un da dahil olduğu, bilim ve matematik yayını Quanta Magazine ekibi, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu hakkındaki haberleriyle açıklayıcı habercilik ödülüne layık görüldü.

Yazı

The Atlantic'ten Jennifer Senior, 11 Eylül terör saldırılarından bu yana geçen 20 yılda kayıplarla boğuşan bir aileyi konu alan makalesiyle uzun yazı ödülünü kazandı.

Yorum

The Kansas City Star’ın köşe yazarı Melinda Henneberger, siyahi kadınlara tecavüz etmek ve kullanmakla suçlanan emekli bir polis dedektifinin öne sürülen kurbanları için adalet talep eden çalışması ile yorum ödülüne layık görüldü.

Başmakale

Başmakale kategorisinde Houston Chronicle'dan Lisa Falkenberg, Michael Lindenberger, Joe Holley ve Luis Carrasco, seçmen sahtekarlığı iddialarını inceleyen ve seçmenlere uygulanan baskıları konu alan The Big Lie makale dizisi ile ödüllendirildi.

Karikatürcülük

Eskiden Business Insider olarak bilinen web sitesi Insider, ilk Pulitzer Ödülü'nü kazandı. Fahmida Azim, Anthony Del Col, Josh Adams ve Walt Hickey, Çin'in Uygur etnik azınlığı üzerindeki baskısını anlattığı çizimleriyle karikatürcülük ödülünü kazandı.

Son Dakika Haber Fotoğrafçılığı

Son dakika fotoğrafçılığı ödülü, Afganistan'daki çalışmaları nedeniyle Los Angeles Times'tan Marcus Yam ve 6 ocak ayaklanmasıyla ilgili fotoğrafları için Getty Images çalışanlarına ortaklaşa verildi.

Fotoğrafçılık

Uzun metrajlı fotoğraf ödülü, Reuters'ten Adnan Abidi, Sanna Irshad Mattoo, Amit Dave ve Danish Siddiqui'ye pandeminin Hindistan'daki etkilerini belgeledikleri için verildi.

Sesli Habercilik

2020'de tanıtılan bir kategori olan sesli habercilik ödülü, bir adamın 30 yılı aşkın bir süre hapis yatan bir adamın çıktıktan sonraki hayatını konu alan podcast Suave için Futuro Media ve PRX çalışanlarına verildi.

Ukrayna muhabirlerine özel ödül

Pulitzer yönetim kurulu ayrıca, Rus işgali ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kamuoyunu gerçekler konusunda yanıltma girişimleri sırasında yaptıkları haberler nedeniyle Ukraynalı gazetecilere özel bir ödül verildi.

Kurgu

Kurgu ödülü, İsrail'in eski başbakanı Benjamin Netanyahu'nun babasını bir üniversite kampüsüne yaptığı ziyareti yeniden canlandıran, Joshua Cohen’ın The Netanyahus kitabına verildi.

Tarih

Tarih ödülü iki kitaba ortaklaşa verildi. Nicole Eustace'ın yazdığı Covered With Night, 1772'de iki beyaz kürk tüccarı tarafından Kızılderili bir adamın öldürülmesini ve bunun adaletin tanımı üzerindeki etkisini inceliyor. Ada Ferrer'in yazdığı Cuba: An American History ise ülkenin evrimini ve ABD ile ilişkisini anlatıyor.

Biyografi

Winfred Rembert’in Erin I. Kelly ile kaleme aldığı Chasing Me to My Grave: An Artist’s Memoir of the Jim Crow South adlı kitabıyla biyografi ödülünü kazandı. Rembert, Georgia kırsalındaki hayatını, 50'li yaşlarında sanata yöneldiğini ve linç girişiminden nasıl sağ kurtulduğunu hatırlıyor.

Şiir

Diane Seuss'un 100'den fazla soneden oluşan koleksiyonu frank: sonnets şiir kategorisini kazandı.

Drama

Shakespeare klasiği Hamlet'i Güney ABD barbeküsüne uyarlayan James Ijames, Fat Ham ile drama ödülüne layık görüldü.

Müzik

Raven Chacon'un org ve topluluk için bestelediği Voiceless Mass müzik kategorisini kazandı.

"Gazeteciler için tehlikeli zamanlar"

Kendisi ve eş başkanları Katherine Boo ile Gail Collins adına konuşan John Daniszewski, canlı yayında "Bunlar dünyanın dört bir yanındaki gazeteciler için zorlu ve tehlikeli zamanlar” dedi. Bu yıl Ukrayna'daki savaşta ölen 12 ve Meksika'da öldürülen 8 gazeteciyi andılar. Eş başkanlar, her düzeydeki gazetecilerin halka gerçek ve aydınlatıcı hikayeler sunmak için zor ve bazen de cesur işleri yapmaya devam etmesinin hayati önem taşıdığını söyledi.

 © 2022 The New York Times Company