25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.06.2022 11:20 | Son Güncelleme: 08.06.2022 11:32

CEO’lar ve çalışanlar arasındaki maaş farkı artıyor

Politika Araştırmaları Enstitüsü ABD’deki Lowe’s; Amazon, Best Buy ve Target gibi şirketlerdeki ücret eşitliğini araştırdı. Bu yıl düşük ücretli çalışanların medyan maaşı yüzde 17, CEO’ların ise yüzde 31 arttı. Düşük ücretli çalışanların maaşı 24 bin dolar iken CEO’lar 10,6 milyon dolara ulaştı
CEO’lar ve çalışanlar arasındaki maaş farkı artıyor

Stephen Gandel / The New York Times

Bu sene sıkı iş piyasası düşük ücretli çalışanların maaşlarını artırsa da çalışanlar ve CEO’lar arasındaki fark daha da büyüdü. Politika Araştırmaları Enstitüsü'nün (IPS) salı günü yayınladığı araştırmaya göre geçen yıl düşük ücret ödeme eğiliminde olan şirketlerde çalışanların medyan maaşı, enflasyon seviyesini iki kat aşarak yüzde 17’lik artışla 24 bin dolara çıktı. Raporda Lowe's, Target, Best Buy ve Amazon gibi şirketlerdeki ödemeler incelendi.

Ortalama kazanç 10,6 milyor dolar

Ancak yükselen bu ücretler şirketlerin CEO maaş kazançlarını geride bırakmadı. CEO’ların maaşı yüzde 31 artarak ortalama 10,6 milyon dolara ulaştı. Executive Excess çalışmasının başyazarı Sarah Anderson “Geçen yıl bazı gelişmeler olduğunu kabul etmek zorundayız. Ancak bu, şirketlerin ücret farkını ortadan kaldırmak için artan karları kullandığı bir süreç de olabilirdi. Bunun yerine, ücret eşitliğinde çok büyük bir değişiklik görmedik” diye konuştu.

300 şirketin yüzde 60’ı için geçerli

Çalışma şirketlerin geçen yıl karşı karşıya kaldıkları sıkı işgücü piyasası ve enflasyonist baskının altını çiziyor. Düşük ücretli çalışanlar yıllardır ilk kez bu baskıdan faydalandı. Enstitünün geçen yıl farklı bir şirket grubunu incelediği araştırması, 2020’de tüm çalışanların ortalama ücretinin yüzde 2 düştüğünü bulgulamıştı. Bu yılki araştırmada mega firmaların yanı sıra orta ölçekli ve daha küçük şirketleri de bünyesinde içeren, halka açık hisse senedi endeksi Russell 3000'deki en düşük maaş ödeyen 300 firma incelendi. Bu şirketlerin yaklaşık yüzde 60'ındaki üst düzey yöneticilerin maaşlarının geçen yıl ortalama bir çalışandan daha hızlı arttığı tespit edildi.

Çalışanlar enflasyonla boğuşurken CEO’lara zam

CEO'lar maaşların enflasyona ayak uyduramadığı şirketlerde daha da başarılı oldu. IPS’in incelediği şirketlerin yaklaşık üçte birinde çalışanların medyan ücretleri enflasyona ayak uyduramadı. Bu şirketlerde, ortalama CEO maaşı ise yüzde 65 arttı. Bu rakam incelenen tüm şirketlerdeki artışın iki katından fazlası.
Raporda vurgulanan şirketler arasında Best Buy da vardı. Şirkette geçen yıl medyan maaş yüzde 2 düşüşle 29 bin 999 dolara geriledi. CEO Corie Barry ise yüzde 30'luk maaş artışı ile 15.6 milyon dolara yükseldi. Best Buy bir mali dosyada, yönetici maaşının "performans için ödemeye odaklandığını" ve şirket yönetiminin "son mali yılında güçlü sonuçlar" elde ettiğini söyledi.

© 2022 The New York Times Company