28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 12.06.2022 14:42 | Son Güncelleme: 12.06.2022 14:52

Demokratlar 2024’te Biden’ın aday olmasını istemiyor

Joe Biden hükümetin başına geçtiğinden beri ABD'de gerek toplumsal gerek ekonomik sorunlar yaşandı. Ara seçimlerden olabildiğince az kayıpla çıkmak isteyen parti, 2024’te Trump’a karşı taze kan arayışına girebilir
Demokratlar 2024’te Biden’ın aday olmasını istemiyor

Reid J. Epstein ve Jennifer Medina / The New York Times

2022 ara seçimleri yaklaşıyor. Birçok Demokrat temsilci ile parti yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden gündemindeki planları ilerletemezken hayal kırıklıklarını açığa vuruyor, partiyi öngörülen bir ara seçimden kurtarma kabiliyetinden şüphe ediyor ve onu gittikçe 2024’te olmaması gereken bir el freni olarak görüyor. 2024'te serbest bırakılmalıdır.

Demokratlar endişeli

Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar ve yorgun taban seçmenlerinin düşük coşkusu esnasında, Demokratlar sessizce Biden'ın liderliği, yaşı ve eski Başkan Donald Trump’la ikinci kez mücadele edebilme kabiliyeti hakkında endişeleniyor. 

İlçe liderlerinden Kongre üyelerine kadar yaklaşık 50 Demokrat yetkiliyle ve 2020'de Biden’ı destekleyip şimdi hayal kırıklığına uğramış seçmenlerle yapılan görüşmeler, partinin Cumhuriyetçilerin artan gücü hakkında oldukça tedirgin olduğunu ve yakın geleceğe karamsar baktığını göstertiyor.

6 ocak isyanı

Meclis komitesi, 6 ocakta ABD Kongre Binası’na gerçekleştirilen saldırı hakkındaki duruşmanın açılış konuşmasını yaptı. Komite, iktidarın barışçıl şekilde el değiştirmesine engel olan yalanlarıyla bir isyanı körükleyen Trump'ın, 2024 başkanlık seçimlerinde oluşturduğu riskleri açıkça ortaya koydu. 

Duruşmalar Trump'tan ilham alan mafya şiddetini canlı bir şekilde hatırlatıyor. Bu belki de Biden ve partisi için ara seçimler öncesi enflasyon ve gaz fiyatlarına yoğunlaşmış, ikna edilebilir kararsız seçmenleri kazanmak için son şans olabilir. Parti bunu başaramazsa Trump’ı sorumlu tutmak için son şans ortadan kalkabilir ve Biden iki sene boyunca kendisini engelleyen ve soruşturan Cumhuriyetçi bir Meclis ile uğraşabilir.

Sessiz muhalefet

En popüler Demokratların çoğu Biden'ın geleceği hakkında konuşmaya isteksizdi. Görüşülen hiç kimse Biden'a karşı herhangi bir kötü niyet ifade etmedi. Ancak hükümetin temel Demokratik meseleleri yasalaştırma konusundaki mükerrer başarısızlıkları ve kamuoyunu harekete geçirmek için Beyaz Saray'ın kürsüsünden yararlanma çabalarını durdurması başkanın onay puanlarının düşmesine neden oldu. 

Bu sebeple Demokrat liderler Biden'ın kontrolünün ötesinde görünen bir dizi felaketi açıklamakta zorlandı: kırk yılda görülmeyen enflasyon oranları, artan gaz fiyatları, devam eden bir salgın, bir dizi toplu katliam, sona ermeye hazır bir Yüksek Mahkeme federal kürtaj hakkı. Öte yandan Kongre'deki kilit Demokratlar Biden’ın Build Back Better veya oy haklarının genişletilmesi planlarını da desteklemedi.

© 2022 The New York Times Company