29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.05.2022 15:55 | Son Güncelleme: 23.05.2022 16:05

Louis Vuitton, Virgil Abloh'un rüya sneaker'ı için Nike’la buluştu

Louis Vuitton’un ünlü erkek giyim sanat yönetmeni Virgil Abloh’nun Nike ile ortaklaşa tasarladığı Air Force 1 ayakkabılar yakında piyasaya çıkıyor. Ayakkabıların sergileneceği alan aynı zamanda kasım ayında hayatını kaybeden efsanevi tasarımcıyı anıyor
Virgil Abloh'nun yeni AF1'lerinin sergilendiği alan. (Peter Garritano/The New York Times)
Virgil Abloh'nun yeni AF1'lerinin sergilendiği alan. (Peter Garritano/The New York Times)

Jon Caramanica / The New York Times

Virgil Abloh, yıllar boyunca Nike ile yaptığı projelere basit bir iş birlikçiden daha farklı yaklaştı. O bir tamirci, itici güç ve sorgulayıcıydı. Çoğu zaman fikirleri uçtaydı: Spor ayakkabısına delikler açarsanız ne olur? Üzerine ne basabiliriz? Peki ya ayakkabının görünmeyen kısımlarını görünür kılarsak ne olur?
Abloh’nun Nike tasarımları “inovasyon için yüzde 3’lük değişim yeterlidir” yaklaşımının en gerçekçi ifadesiydi: Deprem etkisi yaratan nazik perspektif değişimleri ve ileriye dönük tasarımın kitlesel ölçekte yeniden yorumlanabileceğine dair inanç.

Abloh’nun son vizyonu

Ancak Louis Vuitton'un erkek giyim sanat yönetmeni Abloh kasım ayında vefat etmeden önce daha büyük hayaller kuruyordu. Şirketleri boya fırçaları gibi kullanan hareketli tasarımcı farklı dünyalarını birleştirmeye çalıştı. Yakında Louis Vuitton ile Nike’ın iş birliğiyle piyasaya sürülecek Air Force 1 (AF1) tasarımı bunun en canlı ve iddialı anlatımı olacak.

Virgil Abloh'nun Louis Vuitton ve Nike ortaklığından doğan bileksiz The Sail modeli. (Peter Garritano/The New York Times)

Resmi olarak Virgil Abloh’dan Louis Vuitton ve Nike Air Force 1 olarak isimlendirilen spor ayakkabı, tasarımcının ölümünden önce üzerinde çalıştığı son projelerden biri. Aynı zamanda estetik, üretim teknikleri ve ideolojinin birleşmesini temsil ediyor. Louis Vuitton ikonografisi ile ince ayarlar yapılan Nike mirası tasarım, LV’nin Venedik’teki atölyesinde üretildi.

Resmi tanıtım bu cumartesi

Ayakkabıların görüntüleri internette geniş çapta paylaşıldı ve incelendi. Ancak New York'taki Greenpoint Terminal Warehouse'da cumartesi gününden 31 Mayıs'a kadar resmi olarak halka açık bir şekilde tanıtılacak. Spor ayakkabının 47 versiyonu var. Hepsi sergilenecek ve dokuzu haziran itibarıyla satışa sunulacak. Ayakkabıların her yerinde Abloh’nun imzaları var: Bağcıkların üzerlerinde DANTEL yazıyor, dikişler biraz abartılı, bazı renk ve desenlerin yan yana kullanılması oldukça cesur. Grafiti sanatçısı Ghusto Leon’un üzerine Louis Vuitton yazdığı model özel üretim hissi veren bir yüksek moda parçası ve ticari satışa çıkarılacaklar arasında en heyecan veren ürün.

AF1’in kültürel önemi

Pahalılar. Bileksiz ayakkabılar 2 bin 750 dolar, bilekliler ise 3 bin 450 dolar değerinde. Bu fiyatlar tipik Louis Vuitton spor ayakkabılarının yaklaşık iki katı, standart bir AF1’nin ise 20 katı. AF1 şu anda 40. yıl dönümünde. Hip-hop kültürünün temellerinden biri olarak sayısız şarkıda adı geçiyor ve pek çok sanatçı tarafından giyiliyor. Aynı zamanda sonu gelmeyen internet şakalarının da favori konularından biri. Tasarım sürekli kopyalandı ve tekrarlandı. AF1 herkesin kendini içinde görebileceği bir spor ayakkabı.

(Peter Garritano/The New York Times)

Louis Vuitton atmosferine çekilmesi, Abloh’nun yüksek moda ve sokak giyimi arasındaki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik uzun kampanyasında mantıklı bir adım ve AF1’lerin halihazırda yüksek modanın bir parçası olduğunun bir kabulü. Onu büyütmek, süslemek ve şıklaştırmak yıllardır devam eden bir süreç.
47 tasarımın arasında klasik Air Force 1 renk paletine ve hatta belki de Bape Sta modelinde AF1'i aşağı yukarı benimseyen A Bathing Ape’e göz kırpmalar var. AF1’lerde yıllar içinde zaman zaman ulusal bayraklar kullanılmıştı. Bu işbirliği, ilk kez Abloh'un mirasını kutlayan Gana bayrağını taşıyor.

Nike’ın AF1 sergisi

Girişin yakınında duvar boyutundaki ekran spor ayakkabılardan birinin yapılış sürecinin videosunu gösteriyor. Alan boyunca her biri gerçek hayattaki muadili yanında sergilenen 47 tasarımın küçük hologramları var. Zemindeki devasa LED ekran bulutlu bir gökyüzünü yansıtıyor. Odanın arkasında bir ağaç ev var. Dairesel merdivenin yukarısında metinlerden alınan notlar da dahil olmak üzere Abloh’nun tüm tasarımlarının ruh hali panoları ve videoları sergileniyor.

Sergide ayakkabının üretim sürecini gösteren dev ekrandaki video. (Peter Garritano/The New York Times)

Abloh'u sergide gördüğünüz tek yer geçen yıl Paris'teki stüdyosunda tasarım sürecinde görüntülendiği kısa bir video. Video kısa olsa da tasarımcının hayatının nefes kesici bir uzantısı olduğu hemen anlaşılıyor. İtalya'da el yapımı üretilen, ustalara selamlarla dolu hip-hop kültürünün temel unsurlarından birinin sergisi sokaklar için yapılmış bir müze gibi.

Abloh’nun bitmeyen etkisi

Ayakkabı şimdiden bazıları için bir totem haline geldi. Louis Vuitton desenleri ile süslenmiş, yalnızca iki yüz adet olan model kısa süre önce Sotheby's'de açık artırmaya çıkarıldı ve çoğu 100 bin dolardan fazlaya satıldı. Elde edilen gelir Virgil Abloh Post-Modern Burs Fonu'na gitti. Son haftalarda bazı benzer modeller ve renk paletleri piyasaya sürülse de bunların neredeyse hiçbiri ikincil piyasaya düşmedi. Bu da hala Abloh'a saygı duyulduğunu gösteriyor.

Abloh, Louis Vuitton'daki pozisyonunu sadece üç yıl sürdürdü ancak hırsı ve tarzı bizimle kalmaya devam ediyor. Tanınmış şeylerin kırılgan değil, oynanacak oyuncaklar olduğu iddiası yaratıcı düşünürler kuşağının ifadelerini belirledi. Bu hafta eşi Shannon Abloh, tasarımcının ideolojisini ve disiplinler arası projelere yönelik yöntemlerini sürdürmeye adanmış yeni kuruluş Virgil Abloh Securities'in CEO'su ve genel müdürü olarak atandı. Bu, daha fazla kuralın çiğnenmesi, daha fazla şirketin konfor alanlarının dışına itilmesi, tamircilere sökme ve yeniden inşa etme fırsatı verilmesi için fırsat verilmesi anlamına geliyor. Serginin karşısındaki caddede Abloh’nun temel düşüncesini yansıtan bir su kulesi var. Üzerinde “ŞİMDİ HAYAL ET” yazıyor…

© 2022 The New York Times Company