25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2022 12:28 | Son Güncelleme: 23.04.2022 13:04

Mariupol düşüyor artık ana cephe Donbas

Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'da Mariupol düşüyor, artık ana cephe Donbas. General Rustam Minnekayev, Rusya'nın hedefinin daha büyük olduğunu söylese de analistler onu şimdilik ciddiye almadı. New York Times muhabirleri savaştaki son gelişmeleri yazdı...
Mariupol düşüyor artık ana cephe Donbas

Matthew Rosenberg ve Marc Santora / The New York Times

Cuma günü, güneydoğu Ukrayna'da Dinyeper kıyısındaki kasaba ve köyleri içine alan şiddetli çatışmalar devam etti. Ukraynalılar, Rusya'nın son günlerde yaklaşık 42 küçük kasaba ve köyün kontrolünü ele geçirdiğini kabul etti.

Ancak Ukraynalı ve Batılı yetkililere göre Rusya yenilenen saldırısında şimdiye kadar herhangi bir büyük toprak kazanımı elde edemedi.

Ruslar Ukrayna’da durmayacak iddiası

Rus General Rustam Minnekayev, Moskova’nın amaçlarının daha da geniş olduğunu, Ukrayna'nın güneybatı komşusu Moldova'nın batıya doğru Rusya yanlısı ayrılıkçı yerleşim bölgesine kadar uzanan alanın kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını öne sürdüğünü söyledi. Minnekayev'in açıklamasının resmi politikayı yansıtıp yansıtmadığı belirsiz. Ancak Ukraynalılar uzun zamandır Rusya'nın amaçlarının Batılı analizlerinin çok ötesinde olduğu konusunda uyarıda bulunuyordu.

Resmi görevi propaganda

Rus ordusunu ve siyasetini inceleyen analistler, resmi görevi stratejiden ziyade propaganda olan ve az tanınan Minnekayev gibi bir figürün Moskova'nın hedeflerindeki bu kadar önemli bir değişikliği duyuracağından şüphe ediyor.

Mariupol düşüyor

Rusya, Ukrayna'nın güneyini almak için şu ana kadar başaramadığı bir ilerleme kaydetmeli. İki ordu 480 kilometreyi aşan ve giderek şekillenen cephe hatları boyunca çatışırken, savaşın ana hatları şekillenmeye başlıyor. Kremlin, stratejik hedeflerinden birine büyük ölçüde ulaştı: Azak Denizi boyunca, şimdi savaşın odak noktası olan doğu Donbas bölgesini, Başkan Vladimir Putin'in 2014'te ilhak ettiği Kırım'a bağlayan bir kara köprüsü oluşturmak.

Yüzlerce sivilin ve son Ukraynalı askerlerin yoğun bombardıman altında yer altı sığınaklarına sıkıştığı ve acil yardım çağrısında bulunduğu harap liman kenti Mariupol'daki bir çelik fabrikası kompleksi, geriye kalan tek önemli direniş alanı.  

Artık ana cephe Donbas

Moskova, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ve diğer kuzey şehirlerini ele geçirmeyi başaramadı. Güneydeki Odesa kentine ilerlemeleri de püskürtüldükten sonra Rusya doğuya odaklandı. Çatışma, Donbas'ın yaklaşık 480 kilometrelik cephesinde ve batısında yoğunlaşıyor.

İşte diğer önemli gelişmeler:

- Dünya Bankası, yalnızca Ukrayna'nın altyapısına verilen fiziksel hasarın 60 milyar dolara ulaştığını tahmin ediyor. Başkan Vladimir Zelenskiy, ülkesinin ekonomisini canlandırmak için ayda 7 milyar dolara kadar desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

-Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova savaş gemisinin bir patlamanın oluşturduğu yangın nedeniyle Karadeniz'de battığını, kruvazöründen bir askerin öldüğünü ve 27'sinin kayıp olduğunu kabul etti. Bu Moskova gemisindeki kayıpların ilk resmi kabulü.

- İngiltere Başbakanı Boris Johnson Yeni Delhi'de gazetecilere verdiği demeçte hükümetinin Polonya'ya tank göndermeyi düşündüğünü, böylece Varşova'nın Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna kuvvetlerine kendi tanklarını gönderebileceğini söyledi.

- Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet cuma günü savaşı "Sivillere karşı işlenen ihlallerin korku hikayesi" olarak nitelendirdi.

- Bir dizi uydu görüntüsü, Ukraynalı yetkililerin Rusya'nın iki aylık kuşatması sırasında on binlerce kişinin öldürüldüğünü söylediği Mariupol'un eteklerinde, büyüyen toplu mezara benzeyen bir yeri gösteriyor.

© 2022 The New York Times Company