29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 27.11.2022 14:02 | Son Güncelleme: 27.11.2022 14:30

New York Times hayatını kaybeden Irene Cara'yı yazdı: 11 yaşından beri meşgul bir oyuncuydu

Oscar ödüllü şarkıcı Irene Cara, dün evinde yaşamını yitirdi. New York Times, oyunculuğa çocuk yaşta başlayan sanatçının hikayesini yazdı
New York Times hayatını kaybeden Irene Cara'yı yazdı: 11 yaşından beri meşgul bir oyuncuydu

Amanda Holpuch / The New York Times

1980'lerin ünlü filmleri Flashdance ve Fame’in şarkılarını seslendiren Oscar ödüllü şarkıcı Irene Cara, 63 yaşında hayatını kaybetti. Gazeteci Judit Moose, dün Twitter’da ünlü sanatçının Florida’daki evinde öldüğünü doğruladı. Cara'nın ne zaman öldüğünü açıklamayan Moose, ölüm nedeninin şu anda bilinmediğini ve netleştiğinde açıklanacağını söyledi. 

Çocuk oyuncu, dansçı ve şarkıcı Cara, 1980'lerin en büyük film şarkılarından ikisinin arkasındaki sesti. Bir grup yetenekli lise öğrencisinin mezuniyete giden hikayelerine odaklanan Fame (1980) filminin ana parçasını seslendirdi.

Oscar, Grammy ve Altın Küre

1984 yılında Flashdance’in ana film şarkısı olan “Flashdance… What a Feeling”in hem yazarlarından biri olduğu hem de seslendirdiği için En İyi Özgün Şarkı Oscarı'nı kazandı. Şarkı ayrıca Cara'ya 1984'te bir kadın tarafından En İyi Pop Vokal Performansı için Grammy Ödülü ve En İyi Orijinal şarkı için Altın Küre kazandırdı. Bu film de Fame gibi, kendilerini sanat yoluyla ifade etmeye çalışan bir gencin tutkularını anlatıyordu.

Küçük yaşta müzik ve oyunculuk eğitimi

Irene Cara Escalera, 18 Mart 1959'da New York'un Bronx ilçesinde doğdu. Doğum yılıyla ilgili haberlere defalarca itiraz etti, bazen 1964 olduğunu söyledi. Resmi Twitter hesabı, onun 1962'de doğduğunu söylüyor. Annesi, 1970 yılında The New York Times'a, 11 yaşındaki Cara’nın şimdiden meşgul bir oyuncu olduğunu söyledi. 

Annesi Louise Escalera kasiyerdi ve babası Gaspar Escalera müzisyendi ancak bir çelik fabrikasında çalışıyordu. Cara, New York'ta büyüdü ve çocukken müzik, oyunculuk ve dans derslerine katıldı. 5 yaşında kulaktan piyano çalabildiği söyleniyordu. Çocuk sanatçılar ve çocuklar için bir okul olan Manhattan'daki Profesyonel Çocuk Okuluna gitti.

Çıkış rolü

Çocukken İspanyolca kanalda şarkı söyledi ve dans etti. 13 yaşında, 1970'lerde bir çocuk programı olan The Electric Company’ye düzenli olarak çıkıyordu. Aynı zamanda program grubu Short Circus’ın üyesiydi. 1960'larda kadın şarkıcılardan oluşan bir aileyi konu alan ve 2012'de yeniden çekilen 1976 yapımı Sparkle filmindeki başrol de dahil olmak üzere tiyatro, televizyon ve filmlerde rol aldı. 

Çıkış yaptığı rol, şu anda Fiorello H. LaGuardia Müzik ve Sanat ve Sahne Sanatları Lisesi olarak bilinen lisede öğrenci olan Coco Hernandez'i oynadığı Fame adlı müzikal filmdeydi. Filmin müziklerinde Cara, ana şarkısını ve Out Here on My Own adlı başka bir single'ı söyledi. Her iki şarkı da 1981'de Oscar'a aday gösterildi. Film birçok kategoride adaydı ve hem en iyi orijinal şarkı hem de en iyi film müziği ödüllerini kazandı.

"Kara listeye alındım"

1990'larda, plak şirketiyle kazancı nedeniyle yasal bir savaşa katıldığı zaman, oyunculuk ve müzik yapmaya devam etti. People dergisinin 2001'de bildirdiğine göre, 1993'te California jürisi tarafından 1,5 milyon dolar tazminata layık görüldü ancak Cara, anlaşmazlık nedeniyle müzik endüstrisi tarafından neredeyse kara listeye alındığını söyledi. 

Son yıllarda, The Back Story podcast'inde, bazıları yayınlanmamış olanlar da dahil olmak üzere yeni şarkılar paylaştı. Temmuz 2019'daki bir bölümde, As Long as It Lasts baladından bahsetti ve Out Here on My Own ile benzer niteliklere sahip olduğunu söyledi. Cara, "Çok sade, sadece vokal ve piyano. Harika sözler ve sözler içinde harika bir hikaye. Bunlar bir şarkı yazarı olarak kendimle ilişkilendirdiğim şarkı türleri" dedi.

 © 2022 The New York Times Company