20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 23.05.2022 10:24 | Son Güncelleme: 23.05.2022 10:39

Rus Kuvvetleri, Ukrayna'daki kilit doğu şehrine saldırıyı yeniledi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ABD’nin onayladığı 40 milyar dolarlık yardım paketinin yanında daha fazla silaha ihtiyaç duyduklarını söyledi. Doğudaki Sievierodonetsk şehri çatışmaların yoğunlaştığı bölge haline geldi. İki ülkede yavaş ilerlemeler kaydediyor
Rus Kuvvetleri, Ukrayna'daki kilit doğu şehrine saldırıyı yeniledi

Matthew Mpoke Bigg ve Shashank Bengalce / The New York Times

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna için devasa ekonomik ve askeri yardım paketini imzalamasından bir gün sonra, Rus kuvvetleri doğudaki kilit şehre yönelik saldırılarını yeniledi. Bu Moskova’nı, savaş üç ayın sonuna yaklaşırken askeri hedeflerini daralttığının bir işareti olarak yorumlandı. Üst düzey bir bölge yetkilisi, Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki ana kalelerinden biri olan Sievierodonetsk'e dört yönden saldıran Rusların geri püskürtüldüğünü açıkladı. 

Moskova, Ukrayna’nın kuzeyinden çekildikten sonra tüm Donbas'ı ele geçirmeyi amaçladı. Sievierodonetsk şehri bu çabaların öncelikli hedefi oldu ve Ukrayna savunmasını kırmak için daha fazla Rus ağır topçusu ve zırhlı araçları bölgeye konuşlandırıldı.

Zelenskiy ilave yardım talep ediyor

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donbas'taki durumu son derece zor olarak nitelendirdi. Ukrayna başkanı müttefiklerine daha fazla askeri destek için baskı yapıyor. Bu sırada da Ukrayna kuvvetlerinin mevkilerini koruduğunu belirtti. 

Zelenskiy ABD'ye on yılların en büyük dış yardım çabalarından biri olan 40 milyar dolarlık yardım paketini tamamladığı için teşekkür etti. Ancak Ukrayna'nın Rusya tarafından kapatılan limanları ve ulaşım yollarını açabilmesi için daha fazla silaha ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekledi. Ukrayna'nın tahıl ile diğer gıdaların ihracatının engellenmesi, küresel enflasyona ve gıda fiyatlarının hızla yükselmesine katkıda bulundu.

Sievierodonetsk savaşın yeni odağı

Ukrayna'nın Batılı müttefikleri direnişi desteklemek için obüsler ve diğer uzun menzilli silahlarla cepheye koşarken ve Rusya doğuda zaferler kazanmak için mücadele ederken, Sievierodonetsk savaşın bir başka önemli noktası haline geldi. Moskova şehre doğru ilerlerken halihazırda ağır kayıplar verdi. Ancak şehri ele geçirirlerse Ukrayna kuvvetlerinin merkezi olan ülkenin batısındaki Kramatorsk’u tehdit edebilirler.

İşte diğer bazı önemli gelişmeler:

  • Ukrayna parlamentosu sıkıyönetim ve genel seferberliği 90 gün daha uzattı. Tedbirler ilk olarak Rusya'nın şubat ayında ülkeyi işgal etmesiyle uygulamaya konmuştu.
  • Rusya'nın ulaştırma bakanı cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya ekonomisini hedef alan uluslararası yaptırımların ülkedeki lojistiği pratik olarak bozduğunu söyledi. Bu, Kremlin’in yaptırımların etkisini kabul ettiği nadir anlardan biriydi.
  • Zelenskiy, Rus kuvvetlerinin işgalin başlamasından bu yana Ukrayna'da bin 873 eğitim kurumunu imha ettiğini, bu kaybın devasa ölçekte olduğunu söyledi.

© 2022 The New York Times Company