23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2022 14:21 | Son Güncelleme: 23.04.2022 14:33

Rusya'nın sorunu Donbas'ta devam edecek çünkü temel problem komuta koordinasyonu

Askeri analistler Rusya’nın işgalin başında yaşadığı sorunların Donbas’ta da devam edeceğini düşünüyor. Temel problemin komuta koordinasyonu olduğunu söyleyen uzmanlar, Moskova’nın ordusuna toparlanmak için gerekli zamanı vermediği kanısında
Rusya'nın sorunu Donbas'ta devam edecek çünkü temel problem komuta koordinasyonu

Julian E. Barnes / The New York Times

Bağımsız analistlere göre, Rus ordusunun Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ele geçirmeye yönelik başarısız girişiminde yaşadığı sorunların devam etmesi muhtemel. Bu da Ukrayna ordusuna işgalci gücü geri püskürtme şansı verecek.

Rusya’nın sorunları sistematik

Büyük ordular, kalabalık kuvvetlerin koordineli bir şekilde hareket edebilmesini sağlayan çoklu komuta seviyeleri ile sıkı bir organizasyon ve katı hiyerarşiyle savaşır. Ancak analistler ve ABD yetkilileri mevcut işgal sırasında Rus ordusunun bu yapıyı terk ettiğini söylediler. Oluşan 800 kişilik taktiksel tabur gruplarını doldurmak için daha önce birlikte çalışmamış birimler birleşti ve savaş alanı komuta yapısının orta katmanları yok oldu. Analistler bu seçimlerin Rus ordusunu engelleyip Kiev savaşında yenilgisine yol açan lojistik ve iletişim sorunlarına katkıda bulunduğunu, kuvvetlerinde derin zayıflıklar ortaya çıkardığını belirtti.

Tatbikatlar aldatıcıydı

Hem müttefik hükümetler hem de bağımsız analistler, Rus ordusunun Moskova'nın her yıl gerçekleştirdiği geniş çaplı askeri tatbikatlarda iyi performans gösterdiğini görmüşlerdi. Ancak bunların orduyu iyileştirmeyi amaçlayan gerçek tatbikatlar değil, senaryolaştırılan ve prova edilen durumlar olduğu anlaşıldı. American Enterprise Institute'un Critical Threats Project’inde askeri uzman olan Frederick W. Kagan, “Rus ordusu eğitim tatbikatlarında iyi savaşmak yerine iyi görünmeyi amaçladı. Bu bakımından bir Potemkin ordusu gibi görünüyorlar” dedi.

Ruslar hırpalandı ancak Moskova baskı yapıyor

Rusya'nın güçleri, hem Mariupol kentindeki yavaş ama büyük ölçüde başarılı mücadelede hem de Kiev’deki başarısız savaşta hırpalandı ve zayıfladı. Ancak Moskova güçleri dinlendirmek, takviye etmek ve yeniden donatmak yerine doğuda kazanımlar elde etmek için onlara baskı yapıyor. Bazı Rus kuvvetleri, Donbas'taki yerleşik mevzilerde bulunan Ukrayna güçlerini kuşatmak için harekete geçiyor. Rus ordusu, 9 Mayıs’ta Moskova’daki yıllık II. Dünya Savaşı zaferini kutlama gününe kadar Donetsk ve Luhansk da dahil olmak üzere kazandığı toprakları güvence almaya çalışıyor.

Ruslar aceleci davranıyor

Savaş Araştırma Enstitüsü analisti Mason Clark “Güçlerini yeniden birleştirmek, bir veya iki hafta toparlanıp daha geniş bir saldırıya hazırlanmak için gerekli duraklamayı almıyorlar. Muhtemelen biraz bölge alabilecekler. Ancak önümüzdeki üç hafta içinde oblastların tamamını ele geçirebileceklerini düşünmüyoruz" diye konuştu.

Doğu Ukrayna'daki arazi daha açık olsa da yumuşak çamurlu zemin, Rus tanklarını Kiev'e doğru yürüyüş sırasında olduğu gibi ana yollara zorlayacak. Yani hareketleri daha öngörülebilir olacak. Kagan, Batı kaynakları Ukrayna'ya akmaya devam ettiği takdirde ordunun Ruslara karşı saldırılar düzenleyebileceğini söyledi. Uzman, “Eğer Ukrayna ordusuna istikrarlı bir şekilde uygun şekilde kaynak sağlanırsa, Rus kuvvetlerini geri püskürtebilirler” diye konuştu

© 2022 The New York Times Company