19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 22.06.2022 11:06 | Son Güncelleme: 22.06.2022 14:51

The New York Times yazarı Shira Ovide: Hayır telefonunuzdaki o havalı özelliği kullanmayacaksınız

Teknoloji şirketleri ürünlerine sürekli yeni özellikler ekliyor. Ancak teknoloji uzmanları çok az insanın bu yenilikleri kullandığını belirtiyor. NYT yazarı Shira Ovide, yüzde 1’lik teknoloji hayranlarını küstürmeden geleceğin teknolojisine ulaşmak için bir reçete yazdı
The New York Times yazarı Shira Ovide: Hayır telefonunuzdaki o havalı özelliği kullanmayacaksınız

Shira Ovide / The New York Times

Saat gibi işler. Bu hafta Apple da dahil olmak üzere birkaç şirket, cihazlarını yeni ve gelişmiş göstermek için yeni özellikleri tanıtıyor. Yakında gönderdiğiniz ama pişman olduğunuz o mesajı geri alabileceksiniz! Mac bilgisayarlar görüntülü aramalar için iPhone kameralarını kullanabilecek! Android uygulamalarının renk tonunu ekranınızın geri kalanına uyacak şekilde değiştirebilirsiniz! Her zaman olduğu gibi insanların büyük çoğunluğu bu özellikleri kullanmayacak.

Çoğu kişi yeni özellikleri kullanmıyor

Teknoloji uzmanları bana, bu yeniliklere adapte olanların çok küçük bir kesim olduğunu söyledi. Çoğumuz sürekli olarak telefonların, televizyonların ve dizüstü bilgisayarların süslü özellikleriyle ilgili ayarlarla uğraşmıyoruz. O halde şirketler neden az kişinin kullandığı ve geri kalanının görmezden geldiği işlevleri eklemeye devam ediyor? Ürünleri tasarlamanın daha iyi bir yolu var mı?

Büyüyen özelliklerin arkasındaki üç suçlu

Teknoloji endüstrisinde bir tasarımcı olmanın yanı sıra ürün tasarımının tarihi hakkında bir de kitap yazan Cliff Kuang, sürekli büyüyen özelliklerin arkasındaki üç suçluyu seçti. Birincisi, şirketlerin ürünlerini yeni ve heyecan verici olarak pazarlamalarına yardımcı olduğu için seçenekler eklemesi. İkincisi, milyonlarca kullanıcısı olan ürünlerin çok farklı ihtiyaçlara sahip insanlara hitap edebilmesi. Son sebep ise harika görünen ancak kullanamayacağımız veya faydalanmadığımız seçeneklere aşık olmamız. Kuang, bu üçüncü etkeni kullanıcıların 'Hey, bu iyi görünüyor' ile 'Hey, buna ihtiyacım var' arasında ayrım yapamamasına” yoruyor. Sizi daha iyi hissettirecekse, Kuang bundan kendisini de sorumlu tuttuğunu söyledi. Tesla'sında paralel park etmeyi otomatikleştiren bir özelliğe hayran kalmış: “İlk kullandığımda harikaydı. Sonra bir daha da kullanmadım.”

Teknoloji yüzde 1 için mi?

Teknoloji sektörü genellikle ürün tasarımında kazanamayacakları bir durumda olduklarından yakınıyor. Kendini adamış hayranlar, diğerleri için hiçbir anlam ifade etmeyen seçenekleri talep ediyor. Bu fenomen, şişirilmiş yazılımlar olarak adlandırılır. Teknolojinin geri kalanımız için değil de yüzde 1’lik hayran kitlesi için yaratıldığını hissetmemizin sebeblerinden biri de tam olarak bu. Ancak şirketler görece kullanılmayan seçenekleri azaltmaya veya insanların alıştığı herhangi bir şeyi değiştirmeye çalışırsa bazı kullanıcılar bundan nefret edecektir. Herkesin bir görüşü var. Eski Microsoft yöneticisi Steven Sinofsky, Windows ve Microsoft Office gibi yaygın kullanılan yazılımları gözden geçirmenin bir milyar insana pizza sipariş etmek gibi olduğuna dair şaka yapardı.

Aşırı özellik tuzağı

Teknoloji yazarı Clive Thompson nisanda, mevcut teknolojiye daha fazla özellik ilave etme cazibesine karşı kışkırtıcı bir öneride bulundu: Sadece hayır deyin. The New York Times Magazine’e de katkıda bulunan Thompson, şirketlerin üzerinde çalışmak istedikleri özellikler kümesine önceden karar vermeleri ve oraya vardıklarında durmaları gerektiğini söyledi. “Aşırı özellik gerçek ve yazılımı her yıl mahvediyor" dedi ve Instagram'ı eklenen seçenekler arttıkça daha da kötüleştiğine inandığı bir ürün olarak nitelendirdi.
Ürünler elbette geçmişte donmuş halde kalamaz. Araba kazalarından sonra acil servisleri otomatik olarak bilgilendirme gibi bazı özellikler nadiren kullanılsalar bile faydalı olabilir. Öte yandan hangi eklentilerin kitleler için faydalı olabileceği de pek tahmin edilemez.

Kuang, en iyi teknoloji ürünlerinin adım adım ilerleyerek nihayetinde yaratıcıların hayal ettiği geleceğe ulaşan olanlar olduğunu belirtti. Web sitesi ve uygulamasında, insanları bir varış noktası veya seyahat tarihi olmadan farklı ev türlerini keşfetmeye teşvik eden önemli bir yeni değişiklik yapan Airbnb’yi buna örnek gösterdi. Kuang, aşırı özellik tuzağından kurtulmak için "yaratmayı amaçladığınız gelecekten geriye doğru çalışmalısınız” dedi.

© 2022 The New York Times Company