Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, ilhamını Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndaki portrelerden alan yeni Instagram filtresi “Yüzyılların Yüzleri”ni kullanıma sundu. Instagram paylaşımlarında yüzlerini oryantalist tablolarda resmedilen figürlerle buluşturan sanatseverler; Osmanlı döneminden bir hizmetçinin, Avrupa ve Osmanlı modasına uygun giyinen bir genç kadının, bir Osmanlı sultanının ve daha pek çok figürün yerine geçebiliyor ve dönemin karakteristik özelliklerini taşıyan tarihi kostümler içinde bir tabloya konuk oluyor. Filtreye, Pera Müzesi’nin Instagram hesabından ulaşmak mümkün.
Pera Müzesi’nin oryantalist filtresi Yüzyılların Yüzleri’ne kaynaklık eden ve takipçilerin sosyal medya paylaşımlarına eğlenceli bir boyut kazandıran tablolar arasında; Henry Bone’un Sir William Beechey’nin eserinden hareketle emaye tekniğinde çoğalttığı Thomas Hope’un Türk Giysileri İçinde Portresi, Fransız asıllı Malta şövalyesi Antoine de Favray’e ait olabileceği düşünülen Türk Giysileri İçinde Bir Avrupalı, Fransız ressam Jules Joseph Lefebvre imzalı Hizmetçi, portre ve gündelik yaşam resimleriyle tanınmış Fransız ressam Thomas de Barbarin’e ait Genç Kadın Portresi ile ressamı bilinmeyen Osmanlı Sultanı ve Hasekisi ve Sultan Abdülmecid adlı eserler yer alıyor.
Künyeler
Koleksiyoncu, tasarımcı ve yazar Thomas Hope (1770 – 1831), özellikle iç mimari konusunda İngiltere’de neoklasik beğeninin yerleşmesine katkıda bulunmuştur. 18. yüzyıl sonlarında Akdeniz ülkelerine geziler yapan Hope’un “kalyoncu” kılığındaki yağlıboya portresi Sir William Beechey tarafından yapılmış, daha sonra Henry Bone tarafından emaye tekniğinde çoğaltılmıştır.
Hayali bir Osmanlı Sultanı ve hasekisinin birlikte gösterildiği eser, 18. yüzyılda Osmanlı Devleti ile Avrupa ülkeleri arasında diplomatik ve ticari ilişkilerin gelişmesine paralel olarak Turquerie modasının alevlenmesi sonucu Türk konulu resimlere yönelik artan talebin bir göstergesidir.
Tören üniforması içinde, göğsünde Mecidiye Nişanı’yla Sultan Abdülmecid’in Fransız ressam Jean Portet ve Osmanlı ressamları Sebuh ve Rupen Manas tarafından yapılmış birçok yarım boy portresi vardır. Eser, Manas kardeşlerin Avrupa’daki Osmanlı elçiliklerine asılmak üzere yaptığı portrelerden biri ya da bu portrelerin sonradan yapılmış bir kopyası olabilir.
18. yüzyılın Avrupa portreciliğinde Turquerie modasını yansıtan eserin, Fransız asıllı Malta şövalyesi Antoine de Favray’e ait olabileceği düşünülmektedir. Türk giysileri içindeki figürün arka planında Ayasofya ve Aya İrini olabilecek yapılar dikkat çeker.
Fransız tarih ve portre ressamı Jules Joseph Lefebvre, alt bölümü bitkisel motifli çinilerle bezeli bir duvar önünde poz vermiş bir genç kızın betimlendiği eserinde dönemin oryantalist beğenisini yansıtmıştır. Sanatçı bu resmini Fransa’daki atölyesinde bir modelden yararlanarak yapmış olmalıdır.
Portre ve gündelik yaşam resimleriyle tanınmış Fransız ressamı Thomas de Barbarin’in bu portresinde modelin giysisi batılı ve doğulu unsurları bir arada barındırır. Giysisinin üst bölümü, Osmanlı kadın modasını yansıtırken bol dökümlü, çizgili tafta eteği, dönemin Avrupa modasına uygundur.