Şiddetli saç dökülmesi hastalığı olan alopesi (saçkıran)’nin tedavisinde kullanılan ilaç ilk kez NHS’nin kullanımı için tavsiye edildi. Pfizer tarafından üretilen ve günde bir kez alınan bir tablet olan Ritlecitinib, Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (Nice) tarafından şiddetli alopesi hastalarının tedavisinde NHS kullanımı için tavsiye edildi.
Üretici fiyatta indirim yaptı
Alopesi areata kişinin bağışıklık sisteminin saç foliküllerini yabancı bir cisim olarak algıladığı ve onlara saldırdığı otoimmün bir hastalık. Tedavi ise folikülde iltihaplanmaya ve saç dökülmesine neden olan enzimleri azaltarak işliyor. Nice, eylül 2023 yılında söz konusu ilacın kullanımını reddetmişti. Ancak üretici tarafından ek bilgiler ve daha fazla fiyat indirimi sağlamasının ardından ilaç NHS’ye tavsiye edildi.
Nice'in ilaç değerlendirme direktörü Helen Knight “Komitemiz, şiddetli alopesi areatanın insanların sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde ne kadar önemli bir etkiye sahip olabileceğini duydu. Nice tarafından ilk kez şiddetli alopesi areata için bir ilacın NHS'de kullanılmak üzere tavsiye edildiği bu yenilikçi tedaviyi önerebildiğimiz için çok mutluyum” dedi.
"Parası olanlar ve olmayanlar sorununu çözecek adım"
Alopecia UK İcra Kurulu Başkanı Sue Schilling “Alopesi areata hastaları çok uzun bir süredir NHS yollarında mevcut lisanslı bir tedavi seçeneğinden yoksun kaldı. Yeni tedaviler sadece özel olarak temin edilebiliyorsa, bu durum ‘parası olanlar ve olmayanlar’ şeklinde bir hal alıyor. Nice'in bu son tavsiyesi bu sorunu çözme yolunda önemli bir adım olacaktır” dedi.
Oscar Töreni'nde gündeme gelmişti
Alopesi hastalığı 2022 Oscar Ödülleri’nde Will Smith'in eşi Jada Pinkettt Smith'in törene katılması ve sonrasında hasta olduğunu açıklamasıyla dünya çapında yankı uyandırmıştı. Pinkett Smith bir gün aniden saçlarının döküldüğünü açıklamış ve kazıtmaya karar vermişti.
Halk arasında saçkıran veya kılkıran olarak bilinen hastalık, herhangi bir belirti olmaksızın saç, sakal bölgesi, kaşlar, kirpikler ve diğer vücut kıllarını döküyor. Seyrinin belirsiz olması nedeniyle hastalığı geçiren kişileri zorlayan alopesinin nedenleri arasında stres, hücresel ve humoral bağışıklık, endokrin, bulaşıcı ve sinirsel etkenlerin rolü olduğu söylense de nedeni tam olarak bilinmiyor.
Özellikle yoğun stres altında, otoimmun hastalıklarda veya androjen, testosteron benzeri hormonların baskılaması sonucunda agresifleşen bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar. Bu durumda kıl kökleri etrafında bulunan lenfosit denen hücreler sitokin diye adlandırılan kimyasallar salgılarlar ve bu da saçlarda dökülmeye neden olur.