Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada C vitaminin soğuk algınlığı ve nezle gibi solunum yolları hastalıklarına karşı çare olduğuna dair yaygın bir inanış var. Ancak bu inanış onlarca yıldır yapılan bilimsel araştırmalarda karşılığını tam olarak bulabilmiş değil. Bazı çalışmalar gerçekten de bu vitaminin hastalığın geçmesinde etkili olabileceğini gösterirken, diğer araştırmalar ise hiçbir etkisi olmadığı sonucuna vardı.
C vitamini efsanesinin yaklaşık 50 yıllık bir tarihi var. Bu efsanenin ortaya çıkışı ise Linus Pauling isimli bir bilim insanı sayesinde oldu. Tarihe adını iki Nobel ödülü alan insan olarak yazdıran Pauling, 1968’den itibaren C vitamininin yeryüzündeki en büyük savunucusu oldu. Üzerinde aylarca denediği yüksek dozda C vitamininin kendisini daha enerjik ve sağlıklı yaptığını, nezle ve grip tedavisinde kilit rol oynadığını 1970’te yazdığı kitapla (Vitamin C, Common Cold And The Flu) dünyaya duyurdu. Pauling bununla da kalmadı, günde 10 mg civarında alınacak C vitamininin, kanser hastalarının ömrünü 10 ay uzatabildiğini iddia etmeye başladı.
Haber Giriş: 27.01.2023 04:30 | Son
Güncelleme: 27.01.2023 04:31
‘Nezleye, soğuk algınlığına C vitamini’ şehir efsanesi
Burnumuz akıp boğazımız ağrıdığında sürekli aynı tavsiyeyi duyuyoruz: “Hemen C vitamini takviyesi al, bir şeyin kalmaz…” Peki bu tavsiye ne kadar geçerli? Discover dergisi 50 yıllık C vitamini dosyasını açtı