29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.01.2023 12:33 | Son Güncelleme: 23.01.2023 18:08

50 bin yıldır görülmeyen kuyruklu yıldız değişim geçiriyor

Buzul çağından bu yana ilk kez Dünya'dan görülebilecek olan yeşil kuyruklu yıldız olağandışı değişimler geçiriyor. Kuyruklu yıldız avcısı Michael Jäger, Twitter'dan paylaştığı görselde yıldızın kuyruğunun koptuğu gözüküyor
50 bin yıldır görülmeyen kuyruklu yıldız değişim geçiriyor

ZTF kuyruklu yıldızı son haftalarda Dünya'ya doğru hızla ilerliyor ve çıplak gözle görülebilecek olması heyecan yarattı. 50 bin yıldır ilk kez yaklaşan kuyruklu yıldız, 1 Şubat'ta en yakın noktaya ulaşacak. Cismin yeni fotoğrafları kuyruğunun koptuğunu gösteriyor. Örneğin kuyruklu yıldız avcısı Michael Jäger tarafından çekilen görüntülerde kuyruk kopuyormuş gibi görünüyor.

Bu muhtemelen bilim insanlarının bağlantının kopması olayı dediği şeyin sonucu. Bağlantının kopması olayında güneşin rüzgarı kuyruğu alıp götürür. 2018'de yapılan bir çalışmada bu olay, bu tür kuyruklu yıldızların arkasında oluşan plazma kuyruklarında görülen en dikkat çekici fenomen olarak tanımlandı.

Kuyruklu yıldız çekirdeklerinin büyüklüğü, birkaç yüz metreden onlarca kilometreye kadar değişir ve gevşek buz (su ve donmuş gazlar), kozmik toz ve küçük kayalık parçacıklardan oluşur

Kuyruğun yıldızdan kopma dönemi güçlü güneş rüzgarı patlamalarına neden olabilen koronal kütle atımları için yoğun bir dönem oluyor. SpaceWeather.com, güneş aktivitelerinin yoğun olduğu bir dönemde Dünya'ya ve Güneş'e yaklaşan kuyruklu yıldızın yanından geçen bu tür çok sayıda CME olduğunu belirtiyor.

Güneş Sistemi'nin diğer küçük cisimlerinin aksine, kuyruklu yıldızlar antik çağlardan beri biliniyor. Çin kayıtlarına göre Halley kuyruklu yıldızı M.Ö. 240 yılından beri biliniyor.

Gökbilimciler kuyruklu yıldız Dünya'ya yaklaştıkça onu takip edebilecek ve hatta kuyruklu yıldızdaki değişiklikleri gözlemleyebilecekler. ZTF daha da yaklaştıkça, kendisi ve belki de kuyruğu çıplak gözle görülebilir hale gelecek. Kuyruk, bir kuyruklu yıldızda görülen şeylerin çoğunu oluşturur. Nesnenin kendisi yalnızca birkaç kilometre genişliğinde olsa da, arkasındaki kuyruk binlerce mil boyunca uzanabilir. Kuyruk, Güneş'in ısısıyla cisimden fırlatılan tozdan oluşur.