18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 11.11.2022 17:44 | Son Güncelleme: 11.11.2022 18:07

Avustralya'da müşterilerini yanıltan 3 şirkete milyonlarca dolarlık ceza

Avustralya Federal Mahkemesi, Telstra, Optus ve TPG şirketlerinin müşterilerine internet paketleri hakkında yanıltıcı bilgi verdikleri gerekçesiyle yaklaşık 414 milyon Türk lirasına denk gelen 33,5 milyon Avustralya doları ceza verdi
Avustralya'da müşterilerini yanıltan 3 şirkete milyonlarca dolarlık ceza

Yerel basına göre, Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonunun (ACCC) başlattığı soruşturmada, Telstra, Optus ve TPG'nin müşterilerine sahip olduğu en yüksek internet hızı hakkında verdiği yanlış bilgi ile Avustralya Tüketici Yasası'nı ihlal ettiği tespit edildi.

Müşterilerine internet paketleri hakkında yanıltıcı bilgi verdikleri tespit edilen bu telekomünikasyon şirketlerinden Telstra 15 milyon Avustralya doları (yaklaşık 185 milyon Türk lirası), Optus 13,5 milyon Avustralya doları (yaklaşık 167 milyon Türk lirası) ve TPG 5 milyon Avustralya doları (yaklaşık 62 milyon Türk lirası) ceza ödeyecek. ACCC'nin bu konudaki hukuki sürecine dair masraflarını da karşılayacak şirketler, yanılttığı müşterilerine yeni paketler önerecek, tazminat ödenmesi için onlarla iletişime geçecek. Federal Mahkeme, ceza miktarlarını, şirketlerin teklif ettiğini ve söz konusu miktarların etkilenen müşteri sayıları ile şirketlerin ölçeğine göre belirlendiğini aktardı. ACCC Başkanı Liza Carver, Avustralya'da herkesin hızlı ve güvenilir internet hızına sahip olmaya hakkı olduğunu belirterek, tüketicilere doğru bilgi verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Yanlış beyanlar, 2019-2020 döneminde 120 bin müşteriyi etkiledi

Üç şirket de müşterilerine sunduğu paketlerde, mümkün olandan daha yüksek internet hızı vaadinde bulunmuş ancak bunu sağlayamamıştı. Şirketlerin yanlış beyanları, 2019-2020 döneminde toplamda 120 bin müşterinin etkilenmesine sebep olmuştu. Telstra ve Optus hakkında daha öncesinde iki kez yanıltıcı bilgi sebebiyle yasal işlem uygulanmış, Optus'a 2018'de bir, 2019'da iki kez olmak üzere toplam 17,9 milyon Avustralya doları (221 milyon Türk lirası) ceza verilmişti.

3 telekomünikasyon şirketine müşterilerine internet paketleri hakkında yanıltıcı bilgi verdikleri gerekçesiyle toplam 33,5 milyon Avustralya doları (yaklaşık 414 milyon Türk lirası) ceza verdi. Yerel basına göre, Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonunun (ACCC) başlattığı soruşturmada, Telstra, Optus ve TPG'nin müşterilerine sahip olduğu en yüksek internet hızı hakkında verdiği yanlış bilgi ile Avustralya Tüketici Yasası'nı ihlal ettiği tespit edildi.

Müşterilerine internet paketleri hakkında yanıltıcı bilgi verdikleri tespit edilen bu telekomünikasyon şirketlerinden Telstra 15 milyon Avustralya doları (yaklaşık 185 milyon Türk lirası), Optus 13,5 milyon Avustralya doları (yaklaşık 167 milyon Türk lirası) ve TPG 5 milyon Avustralya doları (yaklaşık 62 milyon Türk lirası) ceza ödeyecek. ACCC'nin bu konudaki hukuki sürecine dair masraflarını da karşılayacak şirketler, yanılttığı müşterilerine yeni paketler önerecek, tazminat ödenmesi için onlarla iletişime geçecek. Federal Mahkeme, ceza miktarlarını, şirketlerin teklif ettiğini ve söz konusu miktarların etkilenen müşteri sayıları ile şirketlerin ölçeğine göre belirlendiğini aktardı. ACCC Başkanı Liza Carver, Avustralya'da herkesin hızlı ve güvenilir internet hızına sahip olmaya hakkı olduğunu belirterek, tüketicilere doğru bilgi verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

 

Kaynak: AA