25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.10.2022 14:40 | Son Güncelleme: 24.10.2022 15:20

Eski Facebook yöneticisi ABD’nin en popüler yeni uygulamasına imza attı: Gas

TikTok, BeReal ve Instagram gibi uygulamaların yarışına eski Facebook yöneticisi Nikita Bier, Gas ile katıldı. Sunulan bu yeni sosyal medya programı kullanıcıların özgüvenini ve pozitifliğini arttırmayı hedefliyor. Üstelik şimdiden devleri geride bıraktı
Eski Facebook yöneticisi ABD’nin en popüler yeni uygulamasına imza attı: Gas

ABD’de son günlerde iPhone’lara en çok indirilenler listesinde Gas adlı gizemli bir uygulama yer alıyor. Adının anımsatacağı gibi ucuz benzin bulmaya yardımcı olmuyor ve ayrıca ABD’nin çoğu eyaletinde çalışmıyor bile. Uygulama Meta Platforms’un eski ürün yöneticisi tarafından yapıldı. Geçen hafta birkaç gün boyunca App Store ücretsiz indirilenlerde TikTok ve BeReal’ı geçmeyi başardı. 

Gas uygulaması pozitifliğe odaklanıyor. Uygulama, lise öğrencilerinin anketler aracılığıyla arkadaşlarına isimsiz olarak, iltifatlar göndermesi üzerine kurulu.  Gas, "Bu kişi bir partideki en iyi DJ" veya "Bu kişi muhtemelen milyoner olacak" gibi şirket tarafından yazılmış sınırlı sayıda seçenek sunarak insanların kibar olmasını sağlıyor. Kullanıcılar daha sonra gelen iltifatları oylayabiliyor.

Uygulamanın amacı çocuklarda özgüveni artırmak

Gas, Nikita Bier'in Gas uygulması daha önce yaptığı ve Facebook'un satın aldığı fakat sonra kaldırdığı 'dürüst olmak gerekirse' kelimesinin kısaltması olan tbh adlı uygulamaya benziyor. Facebook'un satın almasından sonra uygulama 5 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı. Yeni uygulama Gas, 'birine gaz verme' ya da özgüvenini artırma terimine bir gönderme olarak kullanılıyor. Bier "Bunu yapmamın nedeni, tbh'nin beş yıl önce pek çok çocuk için yaptığı şeyi geri getirmek istememdi, yani özgüveni artırmak ve pozitifliği yaymak" dedi.

Gas henüz tbh'nin popülerlik seviyesine ulaşmış değil. Analitik sağlayıcı Data.ai'ye göre Gas, ağustos ayında yayınlandığından bu yana 500 bin'den fazla kez indirildi ve bu ay sık sık ilk 10'da yer aldı. Bier, günde 100 bin'e yakın kullanıcının eklendiğini söyledi. Şirketin çok az reklam yaptığı ve uygulamayı ülke çapındaki okullarda yaymak için kulaktan kulağa iletişime güvendiği düşünüldüğünde bu etkileyici bir oran.

İnsan kaçakçılığı suçlaması

Ancak büyüme, Snapchat'te belirgin bir şekilde dolaşan bir aldatmacanın tehdidi altında. İnsanlar Gas'ın insan kaçakçılığı yapılan bir yer olduğunu iddia ediyor çünkü uygulama yakındaki okulları belirlemek için kullanıcının konumunu soruyor.

Bier'in hafta sonu attığı tweet'e göre bu iddia, App Store'da Çin'deki bir kullanıcının yaptığı incelemeyle ortaya çıktı ve ardından TikTok'ta yayıldı. Gas yetkilileri geçen hafta TikTok'ta söylentileri yalanladı. Şirketin kullanıcıların konumlarını izlemediğini ya da kaydetmediğini ve kişisel verileri üçüncü taraflara satmadığını söyledi. Gas mesajlaşmaya da izin vermiyor.

"Gizliliğe çok önem verdik"

Bier, "Bu bizim için gerçekten şok ediciydi çünkü uygulamayı tasarladık ve aşırı düzeyde gizlilik ve güvenlik için tasarladık. Son derece güvenli bir yer yaratmak istedik çünkü çok hassas bir kitlemiz var. Normal bir sosyal uygulama için beklentilerin ötesine geçtik" dedi.

Android kullanıcıları için tarih verilmedi

Gas şimdilik kendi kendini finanse ediyor. Kullanıcılar, anketlerde kendilerine kimin oy verdiğine dair ipuçları, oy verenin kimliğini ortaya çıkaran bonuslar ve diğer özellikler sunan 'Tanrı Modu' adlı bir abonelik için haftada 7 dolar ödüyor. Uygulama sadece aralarında Illinois, Michigan ve Pennsylvania'nın da bulunduğu birkaç eyaletteki iPhone kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor. Bier, uygulamanın yakında ülke geneline yayılacağını söyledi. Android uygulamasının ne zaman kullanıma sunulacağı hakkında ise bir bilgi vermedi.

Popülaritesinin geçici olabileceğini düşünülüyor

İvmeyi korumak her uygulama için her zaman bir zorluktur. Bir Fransız fotoğraf paylaşım uygulaması olan BeReal, ilkbaharda üniversite kampüslerinde hızla yayıldı ancak günlük aktif kullanıcı oranı diğer uygulamaların gerisinde kaldı. Sensor Tower'ın verilerine göre BeReal'in Android kullanıcılarının yalnızca yüzde 9'u uygulamayı her gün açıyor ve bu oran TikTok ya da Instagram'dan daha kötü. Bier, Gas'ın popülaritesinin geçici olabileceğini kabul etti. Nikita "Ancak bu bir süre devam ederse kısa bir süre için bir oyun gibi hit olursa bu etki milyonlarca genç için hala çok anlamlı olacak" dedi.