24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2022 16:44 | Son Güncelleme: 06.09.2022 17:25

Instagram’a çocukların mahremiyetini ihlalden 405 milyon euro ceza

Çocukların telefon numaraları ve e-posta adreslerinin kamuya açık bir hale getirmekle suçlanan Instagram’a çocuk ve genç mahremiyetini ihlal ettiği gerekçesiyle 405 milyon euroluk ceza verildi
Instagram’a çocukların mahremiyetini ihlalden 405 milyon euro ceza

İrlanda'daki Veri Koruma Komisyonu (DPC), Instagram’ın çocukların veri gizliliğini ihlal ettiğini belirterek şirkete 405 milyon euroluk ceza kesti.  DPC Instagram'a reşit olmayan gençlerin hesap ayrıntılarını nasıl işlediğiyle ilgili olarak Eylül 2020'de bir soruşturma başlatmış ve şirketi çocukların telefon numaraları ve e-posta adreslerinin kamuya açık bir hale gelmesine seyirci kalmakla suçlamıştı. 

Davanın ardından BBC’ye bilgi veren şirket, şikayete konu olan özelliğin geçen yıl değiştirildiğini belirterek, "Uygulamaya 18 yaşın altında kaydolan herkesin hesabı gizli olarak açılıyor ve bu sayede sadece tanıdıkları insanlar onları görebiliyor. Bir çocuk onları takip etmiyorsa yetişkinler çocuklara mesaj atamıyor” açıklamasında bulundu. 

Rekor ceza

Çok sayıda şirketi denetleyen DPC geçen yıl WhatsApp’a 225 milyon euro ceza vermişti. Ancak şirketin bugüne kadar vermiş olduğu en büyük ceza 405 milyon euroyla Instagram'a oldu.