25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2022 13:53 | Son Güncelleme: 14.06.2022 14:12

Kadınların beyin sıcaklığı erkeklerden daha yüksek

Kadınların beyin sıcaklıkları erkeklerinkinden daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Araştırma ayıca sağlık beyin fonksiyonunun bir işareti olan sıcaklığın kadınlarda 40 dereceye çıkma ihtimalinin de yüksek olduğunu gösterdi
Kadınların beyin sıcaklığı erkeklerden daha yüksek

Kimin daha asabi olduğu konusunda cinsiyetler hiçbir zaman anlaşamayabilir. Ancak yeni bir araştırma kadınların beyin sıcaklıklarının erkeklerden daha yüksek olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre bu sıcaklığı 40 dereceyi aşması da muhtemel.

Yumurtlama dönemi sonrası artıyor

MRC'nin Cambridge'deki Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar, kadınların beyinlerinin erkeklerinkinden yaklaşık 0,4 derece daha sıcak olduğunu buldu. Bilim insanları bu farkın büyük olasılıklar menstrual döngüden kaynaklandığını öne sürüyor. Çünkü çalışma sırasında çoğu kadın yumurtlama dönemi sonrası tarandı ve beyin sıcaklıklarının yumurtlama öncesi dönemdeki kadınlardan yaklaşık 0,4 C daha sıcak olduğu tespit edildi. 

Brain dergisinde yayınlanan çalışmada, Edinburgh Kraliyet Hastanesinde bir gün boyunca sabah, öğleden sonra ve akşam geç saatlerde taranmak üzere 20-40 yaşları arasındaki 40 gönüllü alındı. Sağlıklı beyin sıcaklığının ilk 4 boyutlu haritasını çıkaran araştırmacılar, ortalama sıcaklığın önceden düşünülenden daha yüksek, 38.5 derece olduğunu buldular.

Vücudun başka yerlerinde ateş olarak kabul edilir

Daha derin beyin yapıları sıklıkla 40 dereceden daha sıcak olarak belirlendi. Gözlemlenen en yüksek sıcaklık ise 40.9 dereceydi. Beyin tipik olarak geceleri soğurken gündüzleri ısınıyor.  Bu yüksek sıcaklıklar vücudun başka yerlerinde ateş olarak kabul edilirken, araştırmacılar bunun sağlıklı beyin fonksiyonunun bir işareti olabileceğini söylüyorlar. 

Yaşla da ilişkili

Sıcaklık, özellikle ortalama artışın 0.6 derece olduğu derin beyin bölgelerinde, katılımcıların yaş aralığıyla birlikte yükseldi. Araştırmacılar beynin soğuma kapasitesinin yaşla birlikte bozulabileceğini öne sürüyorlar. Cambridge Üniversitesi grup lideri Dr John O'Neill, "Bana göre, çalışmamızın en şaşırtıcı bulgusu, sağlıklı insan beyninin, vücudun herhangi bir yerinde ateş olarak teşhis edilebilecek sıcaklıklara ulaşabilmesidir” dedi. 

Bu kadar yüksek sıcaklıkların geçmişte beyin hasarı olan kişilerde ölçüldüğünü belirten O’Neill, o dönem bunun yaralanmadan kaynaklandığının varsayıldığını söyledi. O’Neill ayrıca bu günlük varyasyonun uzun vadeli beyin sağlığıyla olan ilişkisini de daha sonra araştırmayı umduklarını belirtti.

(Kaynak: DailyMail)