26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Kumandalı araç sürücüsüz rakiplere karşı

Gelecek yıl Avrupa yollarına çıkacak olan Vay’ın araçları, operatörler tarafından bir merkezden yönetiliyor
Kumandalı araç sürücüsüz rakiplere karşı

Sürücüsüz araç konusundaki uluslararası rekabete milyarlarca dolar harcanırken Vay isimli şirket konuya farklı bir açıdan yaklaşıyor. Vay, “uzaktan kumandalı” arabalarının önümüzdeki yıl Avrupa sokaklarında alacağını duyurdu. Üstelik, şimdilik sadece taksi gibi çalışan sistemlerinin her araca uyarlanabileceğini söylüyorlar.   2018 yılından bu yana faaliyetlerini örtülü olarak yürüten şirketin kurucu ortağı ve CEO‘su Thomas von der Ohe, geçtiğimiz günlerde bir basın açıklamasıyla planlarını duyurdu. 

Kontrol insanda

“Teknolojimiz, “teledriver” dediğimiz operatörlerin araçları uzaktan kullanmasına dayanıyor. Kontrol halen bir insanın elinde olduğundan kullanıcıların ve şehirlerin itimat edebileceği, güvenli ve doğru zamanda ortaya çıkmış bir sürücüsüz hizmet sunuyoruz” diyor. Şirketin çalışanı operatörler, kameralarla izledikleri aracı merkezden direksiyon ve pedalları kullanarak sürüyor. Vay, komutların merkezden araca aktarılmasındaki gecikmelerin ortadan kalktığını, böylelikle ani manevraların da yapılabildiğini söylüyor.   Vay’in filosu aslında bugün Berlin sokaklarında, direksiyon başında bir sürücüyle çalışıyor. Amaçları teknolojilerindeki son güncellemelerle güvenlik amaçlı kullanılan sürücüyü de otomobilden çıkarmak. Bu sistemle ölümcül kazalara yol açan hız, alkol, dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi etmenlerin önüne geçilebileceğini söyleyen şirket teledriver’ların 360 derecelik bir görüş alanına sahip olmasını da avantaj olarak sayıyor.  Kendisi de daha önce Amazon’un Alexa şirketinde ve Zoox adlı insansız araç girişiminde çalışan von der Ohe’ye göre Vay’ın Tesla’ya ve Waymo’ya kıyasla en önemli avantajı maliyeti. Von der Ohe, “Sistemimiz pahalı lazer teknolojisi kullanan sensörlere dayanmadığından daha hesaplı. Bu sayede tüketicilerin sürücüsüz mobiliteyi daha erken deneyimlemesini sağlayacağız” diyor.

30 milyon dolar aldı

Twitter Yönetim Kurulu Başkanı Patrick Pichette, Spotify Yönetim Kurulu Üyesi Cristina Stenbeck ve F1 şampiyonu Nico Rosberg’in de dahil olduğu bir grup yatırımcıdan 30 milyon dolar fon sağlayan Vay, teknolojisini geliştirmek için Google, Audi ve Elon Musk’un Boring Company’sinden transfer ettiği izinlerle çalışmış.  Şu an için 70 kişilik bir ekipten oluşan Vay, 100 milyon dolara ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.