24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2022 08:35 | Son Güncelleme: 19.11.2022 09:25

Meta, kullanıcı hesaplarını çalanların güvenlik görevlileri olduğunu tespit ettikten sonra işlerine son verdi

Facebook'un ana şirketi Meta, kullanıcıların hesaplarını satan bazı güvenlik görevlileri olduğunu tespit etti ve işten çıkardı. Bu sayının iki düzineden fazla olduğu ifade ediliyor
Meta, kullanıcı hesaplarını çalanların güvenlik görevlileri olduğunu tespit ettikten sonra işlerine son verdi

Son zamanlarda işten çıkarmalarla konuşulan teknoloji şirketi Meta, bugün büyük bir iddiayla gündeme geldi. The Wall Street Journal tarafından paylaşılan habere göre işten çıkarılanlardan bazıları Meta'da güvenlik görevlisi olarak çalışan ve Facebook'un ana şirketinin, hesaplarıyla ilgili sorun yaşayan kullanıcılara yardım etme görevinde olup iç mekanizmasına erişim izni verilen kişilerdi.

Şirket içinde Oops olarak bilinen mekanizma, Facebook'un ilk yıllarından bu yana, çalışanların şifrelerini veya e-postalarını unutan ya da hesapları bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilen tanıdıkları kullanıcılara yardım etmeleri adına ortaya çıktı.

Çalışanlar sisteme erişim için para alıyordu

Meta, sistemin kötüye kullanıldığı iddialarının bir parçası olarak, bazı durumlarda çalışanların kullanıcı hesaplarına erişmek için dışarıdaki bilgisayar korsanlarından binlerce dolar rüşvet aldığını söylüyor. Yakın kaynaklara göre, disiplin cezaları Meta yöneticileri tarafından yürütülen uzun bir iç soruşturmanın parçası.

Meta sözcüsü Andy Stone, "Dolandırıcı hizmetler satan kişiler her zaman bizimki de dahil olmak üzere çevrimiçi platformları hedef alıyor ve taktiklerini sektörde yaygın olarak kullanılan tespit yöntemlerine göre uyarlıyorlar. Bu tür planlara dahil olanlara karşı uygun önlemleri almaya devam edeceğini" de sözlerine ekledi. Meta'nın güvenlik yüklenicisi Allied Universal'ın sözcüsü ise davranış standartlarının ihlaline ilişkin tüm raporları ciddiye aldıklarını söyledi.

Kullanıcıların son çaresi korsanların elinde olan Oops

İşten çıkarmalar ve disiplin önlemleri, Meta'nın platformlarında 3 milyardan fazla kullanıcıyı neredeyse hiç müşteri hizmeti olmadan desteklemesinin ne kadar büyük ve karmaşık bir sorun olduğunu ortaya koyuyor. Kullanıcılar hesapları kilitlendiğinde, genellikle hesaplarını sıfırlamak için otomatik yöntemleri deniyor ya da Meta'dan birine telefon veya e-posta yoluyla ulaşmaya çalışıyor. Bu kişilerden bazıları, son çare olarak Meta çalışanlarının ve yüklenicilerinin Oops kanalı üzerinden bir form doldurmasını sağlayabiliyor.

Online işlemler'in kısaltması olan Oops'un arkadaşlar, aile, iş ortakları ve tanınmış kişiler gibi özel durumlarla sınırlı olması gerekiyordu ancak kullanımı çalışan sayısıyla birlikte arttı. Journal tarafından incelenen bir iç belgeye göre, kanal 2020 yılında, üç yıl önce 22 bin olan yaklaşık 50 bin 270 göreve hizmet verdi.