23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.11.2021 04:29 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Metaverse dünyasında bir gün

24 saatini Metaverse ortamında geçiren bir gazeteci toplantı, sahne gösterisi, oyun ve spor tecrübelerini yazdı. Sanal gerçeklik aleminde Galapagos’ta egzersiz yapmak da mümkün, gürültü yaptığınız için salondan atılmak da
Metaverse dünyasında bir gün

Wall Street Journal muhabiri Joanna Stern yanına iki adet Quest 2 marka artırılmış gerçeklik gözlüğü de alarak kendisini bir otel odasına atıp 24 saatlik bir metaverse tecrübesi yaşadı.  “Yeni internet” diye anılan bu üç boyutlu alemde hem çok eğlenen hem de “gerçekten kaçış” diye tanımladığı teknolojiye dair kaygı duyan gazeteci bu deneyimi gazetesine yazdı.      Önce popülerlerleşmesi beklenen insanların kendi avatarları ile katıldığı iş toplantıları: “Sesi ‘The Simpsons’taki Milhouse karakterinden gelen editörünüzü ciddiye almak zor. Yine de sanal bir konferans masasının etrafında birkaç dakika oturduktan sonra ikimiz de bunun sıkıcı bir Zoom toplantısından daha iyi olduğunu fark ettik. Bir ara gerçekten göz teması kuruyormuşuz gibi hissettim.” Toplantıyı Meta’nın sanal konferans odası sağlayan uygulaması Horizon Workrooms üzerinden yapmışlar: “Bu uygulamada kişileri web üzerinden özel alanınıza davet edebiliyorsunuz. Quest 2’leri varsa, katılımcılar üç boyutlu alanda avatar olarak bulunabiliyor. Aksi halde görüntülü arama yoluyla katılıp sizin avatarınızı izleyebiliyorlar. Spatial adlı benzer bir uygulama da dahil olmak üzere gün boyunca avatar toplantıları yaptım. Spatial’da fotoğrafınızı şirketin web sitesine yüklüyorsunuz, ardından ortaya ürkütücü ve robotvari bir görüntünüz çıkıyor. Spatial’in CEO’su ve kurucu ortağı Anand Agarawala ile önce sanal bir kamp ateşinin başında, daha sonra da duvarlarda her türden dijital eserin bulunduğu bir NFT sanat galerisinde bir araya geldim. Her iki uygulamadaki avatarlar çok farklı olsa da ortak bir özellikleri var: Hiçbirinin bacakları yok.” Meta’da sanal gerçeklik ürün pazarlama direktörü olan Meaghan Fitzgerald, bunun teknik bir nedeni olduğunu söylüyor: “Tamamen kendiniz gibi hissetmeniz için çalışıyoruz ancak aşağıya bakıp ‘Bacaklarım istediğim gibi hareket etmiyor’ demenizi istemiyoruz.”

Sanal bodyguard da var

Stern, bunun ardından herkese açık grupları denemiş. Bunun için de Microsoft’a ait AltspaceVR’ye katılmış. Platform sanal komedi gösterileri, konserler, genel sohbet odaları gibi şeyler için kullanılıyor.Toplantı ortamında bazı yerleşik güvenlik ve gizlilik araçları da var. Örneğin görmek istemediğiniz birini engelleyebiliyorsunuz. Uygulamada bazı alanlarda dolaşan ve kullanıcıların 24 saat ulaşabileceği moderatörler çalışıyor. Mesela komedi kulübünün, kötü niyetli kişileri dışarı atmak için tuttuğu kendi “fedaileri” var.

Oyunlar ve spor harika 

Gazetecinin Metaverse ortamında en sevdiği şeyler oyunlar ve egzersiz olmuş: “Bu kez Supernatural’a bağlandım. Manzaralı bir alanda (sanal Galapagos yılın bu zamanında çok güzel) pop müzik eşliğinde siz sanal engelleri kaydırıp yumruklarken bir eğitmen de size destek oluyor. Ama bu uygulama pahalı: Aylık 19, yıllık 180 dolar.” Söz konusu Supernatural Meta tarafından satın alınmak üzere. Meta, “Beat Saber” adlı popüler oyunun yapan şirketi de satın almış. Guided Meditation adlı uygulama meditasyon seçenekleri sunuyor. Stern, bunun için mekan olarak British Colombia’daki Azure Gölü’nü tercih etmiş. Son olarak deneyimini şöyle özetliyor: “24 saat yaşamaya çalıştığım sanal gerçeklik, gerçek dünyadan bir kaçış. Ancak, bu hologramları doğal karakterler gibi görmemiz için AR gözlüklerin muhtemelen 5 ila 10 yıllık bir donanım evrimine ihtiyacı var."
Beat Saber oyununda avatarınız elindeki neonlarla karşıdan gelen blokları müziğin ritmine göre keserken siz de epey kalori yakıyorsunuz.
Beat Saber oyununda avatarınız elindeki neonlarla karşıdan gelen blokları müziğin ritmine göre keserken siz de epey kalori yakıyorsunuz.

Sanal etkileşim eldiveni geliyor

Facebook'un da sahibi Meta, sanal dokunmayı mümkün kılan, sanal etkileşime izin veren  eldivenler üzerinde çalışıyor. Şirket, yedi yıldır bu eldivenler üzerinde çalıştığını ancak daha kat edilmesi gereken bir mesafe olduğunu duyurdu. Eldiven, AR veya VR gözlükle kullanılabilecek. Meta tarafından bir blogda yayınlanan bir videoda birbirine uzaktaki iki kullanıcının sanal başparmak güreşi maçı yaptığını ve tokalaştığını gösteriyor.