19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 14.06.2022 16:20 | Son Güncelleme: 14.06.2022 16:29

Microsoft piyasaya sürülmesinden 27 yıl sonra Internet Explorer’ı emekliye ayırıyor

Microsoft, 27 yıl önce piyasaya sürdüğü tarayıcısı Internet Explorer'a yarından itibaren destek vermeyi tamamen bırakıyor
Microsoft piyasaya sürülmesinden 27 yıl sonra Internet Explorer’ı emekliye ayırıyor

Microsfot, eski web tarayıcısı Internet Explorer’ı yarın tamamen kullanımdan kaldırıyor. Teknoloji devi 27 yıldır sahnede olan ve eskiyen tarayıcıdan yavaş yavaş uzaklaştı. 2015’te Windows 10’un piyasaya sürülmesiyle yeni Edge adlı tarayıcısını kullanıma sunmuştu. 

Son sürüm için destek verilmeye devam ediyordu

Çoğu insan başka tarayıcıları kullanmaya başlasa da  son sürüm olan Internet Explorer 11 için destek verilmeye devam ediliyordu. Yarından itibaren ise bu destek sonlandırılacak ve önemli güvenlik güncellemeleri ve hata düzeltmeleri artık sunulmayacak. Statcounter'a göre, internet kullanıcılarının sadece yüzde 0,45'i hala Internet Explorer kullanıyor. 

Microsoft Edge için ortak grup program yöneticisi Sean Lyndersay, geçen yıl kararı açıklayan bir blog yazısında şunları yazdı: 

“Geçen yıl boyunca, bir duyuru gibi Internet Explorer desteğinden uzaklatığımızı fark etmiş olabilirsiniz. Bugün, bu yolculuğun bir sonraki aşamasındayız: Windows 10'da Internet Explorer'ın geleceğinin Microsoft Edge'de olduğunu duyuruyoruz. Microsoft Edge yalnızca Internet Explorer'dan daha hızlı, daha güvenli ve daha modern bir tarama deneyimi olmakla kalmıyor, aynı zamanda önemli bir sorunu da gideriyor: daha eski web siteleri ve uygulamalar için uyumluluk”  

Firma, 2020'de Microsoft Teams web uygulamasında Internet Explorer'a yönelik desteği sona erdirerek, Internet Explorer'ın ölümünün yolunu çoktan açmıştı. Ancak Edge, insanların modern web tarayıcılarında düzgün görüntüleyemediği eski web siteleri için için bir IE modu sunuyor. 

Lyndersay, “Microsoft Edge'de yerleşik Internet Explorer modu var, böylece bu eski Internet Explorer tabanlı web sitelerine ve uygulamalara doğrudan Microsoft Edge'den erişebilirsiniz. Microsoft Edge'in bu sorumluluğu ve daha fazlasını üstlenebilmesiyle birlikte, Internet Explorer 11 masaüstü uygulaması kullanımdan kaldırılacak ve Windows 10'un belirli sürümleri için 15 Haziran 2022'de desteği sona erecek” diye eklemişti.

Y kuşağının ilk tarayıcısıydı

Haber, Internet Explorer web tarayıcısını kullanarak büyüyen birçok Y kuşağı için bir hayal kırıklığı oldu. Twitter'da bir kullanıcı şöyle yazdı: “On yıllardır IE kullanmıyorum ama çocukluğumun çoğunda sahip olduğum tarayıcıydı. Internet Explorer'ı sevseniz de sevmeseniz de, bir çağın sonu olacak” Başka bir kullanıcı ise, “Benim gibi Y kuşağının çoğu için, Internet Explorer ilk ağ geçidimiz ve internete girişimizdi” ifadelerini kullandı. 

1995 yılında çıkmıştı

İlk olarak Windows Internet Explorer olarak adlandırılan tarayıcı, 1995 yılında Windows 95 işletim sistemi için Plus! paketinin bir parçası olarak yayınlanmıştı.  Internet Explorer, 2002 ve 2003 yıllarında yaklaşık yüzde 95'lik bir zirveye ulaşarak yaygın kullanılan web tarayıcılarından biriydi.

Ancak rekabet karşısında zorlandı ve Mayıs 2012'de Google'ın Chrome'unun dünya çapında en çok kullanılan tarayıcı olarak Internet Explorer'ı geride bıraktığı açıklandı.