24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.09.2022 10:47 | Son Güncelleme: 01.09.2022 10:56

NASA tarih verdi: Artemis uzay aracı 3 Eylül’de kalkış yapacak

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)teknik sorunlar nedeniyle fırlatılması gerçekleşemeyen Artemis 1 uzay aracının, Ay görevi için 3 Eylül'de (cumartesi) kalkış yapacağını duyurdu
NASA tarih verdi: Artemis uzay aracı 3 Eylül’de kalkış yapacak

Uzun yıllar sonra tekrardan Ay'a dönme kararı alan NASA, Artemis 1 programındaki aksaklıkları çözmeye çalışıyor.  Artemis Ay programı kapsamında Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden 29 Ağustos'ta  fırlatılması planlanan ancak mega roketteki aksaklıklar nedeniyle ertelenen uçuş için yeni tarih belirlendi.

NASA tarafından yapılan açıklamada kalkışın 3 Eylül'de yerel saatle 14.17’de (TSİ 21.17) yapılacağı ifade edilerek, “Görev yöneticileri, verileri incelemek ve 29 Ağustos'ta uçuş testi için yapılan bir fırlatma girişimi sırasında ortaya çıkan sorunları ele almak için ileriye dönük bir plan geliştirmek üzere bugün bir araya geldi” denildi. Açıklamada, RS-25 motorunun sıcaklığının normal değerlerin üstünde olduğu, bu nedenle 29 Ağustos’taki kalkışın ertelendiği bilgisi paylaşıldı.

Artemis projesi

NASA, Artemis programıyla, 1960'lar ile 1970'lerde hayata geçirdiği Apollo Projesi ile yakaladığı başarıyı bir kez daha elde etmeyi amaçlıyor. Artemis I adlı deneme uçuşuyla, astronotları taşımaya hazır olup olmadığını anlamak için dünyanın en güçlü uzay mekiği olduğu söylenen SLS-Orion uzay aracının, test edilmesi hedefleniyor.

SLS'nin, NASA'nın Apollo Projesi sırasında uçurduğu Satürn V roketlerinden bu yana inşa ettiği en büyük yeni dikey fırlatma sistemini temsil ettiği belirtiliyor. SLS-Orion uzay aracının tasarımı, inşası, testleri ve zemin tesisleri dahil olmak üzere şimdiye kadar NASA'ya en az 37 milyar dolara mal olduğu ifade ediliyor.

Yunan mitolojisinde Apollo'nun ikiz kız kardeşi Artemis'den ismini alan programla NASA, en erken 2025 yılında astronotları yeniden Ay'a ulaştırmayı, Mars'a insan göndermeyi amaçlayan daha iddialı uzay yolculuklarına giden yolda bir sıçrama tahtası görevi görerek, uzun vadeli bir Ay kolonisi kurmayı hedefliyor.