29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 01.12.2022 08:59 | Son Güncelleme: 01.12.2022 09:04

San Fransisco'da polise katil robot kullanma yetkisi

ABD’nin en önemli kültürel, ticari ve finansal merkezlerinden biri olan San Fransisco'da polisin insan öldürebilecek robotlar kullanabilmesini kabul edildi
San Fransisco'da polise katil robot kullanma yetkisi

San Francisco Polis Departmanı'nın (SFPD) insanları öldürme yetkisine sahip robotları konuşlandırmasına izin verecek bir kanun önerisi kabul edildi. Bundan sonra şehirde robotlar; başka hiçbir seçenek kalmadığında ve halkın veya polis memurlarının hayatını kaybetme tehlikesi açık ve ani şekilde ortaya çıktığında silah kullanma hakkına sahip olacaklar. Kararla polisin ayrıca aşırı durumlarda patlayıcı taşıyabilen robotlar kullanabilmesine izin verildi.

Polis ölümcül güce sahip robotları sadece alternatif gerilimi azaltma taktiklerini denedikten sonra kullanılabilecek

Kentin polis gücü SFPD, BBC’ye yaptığı açıklamada, şu anda ellerinde ölümcül ekipmanlar taşıyabilen robotlar bulunmadığını söyledi. Ancak ileride, bir robotun ölümcül güç kullanabileceği senaryolar olabileceği belirtildi. SFPD Sözcüsü “Robotlar şiddet dolu, silahlı ya da tehlikeli unsurların bulunabileceği müstahkem yapılara girilmesi için patlayıcılarla donatılabilir” dedi.

Sadece üst düzey polisler kullanabilecek

Ayrıca robotların “yaşam kaybı riski oluşturan şiddet dolu, silahlı ve tehlikeli unsurların etkisiz hale getirilmesi ya da şaşırtılması için kullanılabileceği” vurgulandı. Bununla beraber şehirdeki her polis bu yetkiye sahip olmayacak. Sadece kısıtlı sayıda üst düzey polis yetkililerinin katil robot kullanımına onay verebileceğini vurguladı.

Kararı savunanlar, robotların sadece aşırı durumlarda kullanılabileceğini belirtiyor. Karşıtlarıysa, bu önlemin polis gücünün daha da askerileşmesine yol açabileceğini savunuyor.

 Ölümcül güce sahip robotlar, ABD’nin bazı kesimlerinde zaten kullanılıyor. 2016’da Dallas'ta iki polis memurunu öldüren bir keskin nişancıyı öldürmek için C-4 patlayıcılarla yüklü bir robot kullanılmıştı.