23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.10.2022 22:50 | Son Güncelleme: 21.10.2022 23:02

Türk bilim kadınlarının projeleri ödüllendirildi

L’Oréal Türkiye’nin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle yürüttüğü Bilim Kadınları İçin programı Türkiye’deki 20. yılını bir törenle kutladı. Program kapsamında 100 kişi arasından seçilen dört bilim kadını yürüttükleri projeler için ödüllendirildi
Dr. Buse Cevatemre
Dr. Buse Cevatemre

Türkiye’de 20. yılını dolduran Bilim Kadınları İçin programının bu yılki kazananları, oyuncu ve yazar Gülse Birsel’in katılımı ve Yekta Kopan’ın sunumuyla gerçekleşen bir törenle basına duyuruldu. Bu yıl kazanan dört ismin projelerinin tanıtıldığı törende konuşma yapan, L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen Türkiye’nin bu programı en çok destekleyen beş ülke arasında yer aldığı bilgisini paylaştı.

Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları, L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen
Dr. Burcu Bakır Güngör, Dr. Buse Cevatemre, Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala ve Gülse Birsel

Bu program sayesinde 20 yılda 116 bilim kadınına destek olduklarını da ekleyen Sandıkçı Gökçen “Bilimde üstün başarıyı ödüllendirmek, yetenekli bilim kadınlarının hak ettikleri bilinirliğini elde etmelerine katkı sağlamak ve rol modeller oluşturarak genç kızlarımıza birer bilim kadını olmaları için ilham vermek amacıyla daha da büyük bir tutkuyla çalışmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları

Projenin dünyadaki kazananları arasından şimdiye kadar Nobel ödülüne layık görülen birçok isim çıktığını paylaşan Genel Müdür, beş Türk bilim kadınının da yine globalde Uluslararası Yükselen Yetenek seçilerek uluslararası platformda Türkiye’nin adını duyurduğu ekledi.

120 bin TL destek

Yaşam ve Çevre Bilimleri ve Fiziki Bilimler olmak üzere iki kategoride yapılan başvuruların değerlendirmeye alındığı programda, kazananlar UNESCO jürisi tarafından belirlendi. Yaklaşık 100 kişi arasından öne çıkan 40 yaş altı dört kadın, bilimsel araştırmalarında kullanmak üzere, 120 bin TL destek almaya hak kazandılar.

Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala

Yaşam ve Çevre Bilimleri kategorisinde Dr. Burcu Bakır Güngör, kolorektal kanserinin daha hızlı teşhis edilmesi ve kişiye özel tedavi geliştirilmesi, Dr. Buse Cevatemre ise prostat kanserinde tedavide zaman içinde kullanılan ilaca karşı oluşan direnci kırmak için yaptıkları çalışmalarla ödül aldılar.

Dr. Burcu Bakır Güngör

Fiziki Bilimler kategorisinde ödül alan Doç. Dr. Damla Eroğlu Pala daha yüksek enerjiye sahip ve daha uzun ömürlü lityum-sülfür bataryalar geliştirmek için çalışırken, Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları ise projesiyle dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 75’ine sahip olan Türkiye’nin, ileri teknoloji bor ürünlerinin kullanım potansiyelini ortaya çıkarılması üzerinde çalışıyor.