29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 08.11.2022 10:27 | Son Güncelleme: 08.11.2022 10:50

Twitter'ı Musk'ın almasının ardından Mastodon binlerce kullanıcı kazandı

Kendini merkezi olmayan bir sosyal ağ olarak tanıtan Mastodon'un CEO'su Eugen Rochko Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasından bu yana 230 bin kullanıcı kazandıklarını söyledi. Musk'ın Twitter'ından kaçan kullanıcıların tercih ettiği Mastodon nedir, ne vadediyor?
Twitter'ı Musk'ın almasının ardından Mastodon binlerce kullanıcı kazandı

Elon Musk'ın Twitter'a sahip olduğu ilk birkaç haftanın kaotik ortamında binlerce kullanıcı Mastodon adlı yeni ve benzer bir sosyal medya ağına katıldı. Mastodon'un CEO'su Eugen Rochko, geçtiğimiz hafta CNN'e verdiği bir röportajda, Musk'ın Twitter'ı satın alma anlaşmasını tamamlamasından geçen iki haftada 230 bin kullanıcı kazandıklarını söyledi. Kendini merkezi olmayan bir sosyal ağ olarak tanıtan Mastodon pazartesi günü aylık 1 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Rochko "Tabii ki Twitter kadar büyük değil ama bu ağın şimdiye kadar ulaştığı en büyük sayı" dedi.

TIME da hafta sonu Rochko ile bir röportaj yayınladı. Pazartesi günü Twitter'ın yeni sahibi ve CEO'su Musk, platform hakkında kaba bir şaka içeren bir tweet attı fakat sonrasında sildi.

Musk sildiği tweetinde "Eğer artık Twitter'ı sevmiyorsanız, Masterbatedone adında harika bir site var" diye yazdı.

Mastodon nedir?

Mastodon metin tabanlı bir sosyal ağ. Çeşitli ilgi gruplarından oluşan sunuculara katılabilmeniz açısından biraz Discord'a da benziyor. Şu anda, kullanıcı tabanı çok küçük olduğu için, oldukça sınırlı sunucu grupları var. Örneğin Korece, Fransızca ve Portekizce dillerinde sadece birkaç LGBTQ seçeneği sunuluyor.

Rochko Almanya doğumlu bir yazılım geliştiricisi. TIME'a verdiği demeçte, Twitter'ın içeriği üzerinde her şeyin kontrol edildiğini hissettikten sonra web sitesini oluşturmak için çalışmaya başladığını söyledi. Rochko "Kısa mesajlar aracılığıyla arkadaşlarıma kendimi online olarak ifade edebilmenin benim için çok önemli olduğunu dünya için de önemli olduğunu ve belki de bunun tek bir şirketin elinde olmaması gerektiğini düşünüyordum" dedi. Ayrıca CNN'e bunun daha çok bir yan proje ya da tutku projesi olduğunu söyledi.

Mastodon nasıl para kazanıyor?

Şirket çoğunlukla kullanıcılardan veya şirketlerden gelen aylık katkılarla para kazanıyor. Bireyler Patreon'a ayda 1 dolardan 500 dolara kadar değişen kademelerde kaydolabilir ya da şirketler platforma sponsor olmak için kaydolabilir. Şirketin sadece Patreon'una göre şu anda ayda 15 bin 610 dolar katkıda bulunan 3 bin 91 müşterisi var.