24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.10.2022 10:35 | Son Güncelleme: 29.10.2022 12:27

Uber elde ettiği müşteri verileriyle özel bir reklamcılık bölümü kurduğunu açıkladı

Uber, Netflix ve Amazon'un izinden giderek 'yolculuk reklamları' adıyla reklam sektörüne adım atıyor. Uber'in reklam sektörüne girerek müşteriler için daha cazip fiyatlar sunabileceği belirtilirken şirketin reklamlarla sürücüleri ve müşterileri rahatsız edip etmeyeceği merak konusu
Uber elde ettiği müşteri verileriyle özel bir reklamcılık bölümü kurduğunu açıkladı

Uber şirketi geçen hafta yayınladığı bir blog yazısında, Uber'in yolculuk ve satın alma geçmişleri de dahil olmak üzere geniş müşteri verileri koleksiyonundan para kazanmaya başlamak için özel bir reklamcılık bölümü kurduğunu açıkladı. Bu, şirketin yolculuk reklamları adını verdiği reklamları yolculuğunuz öncesinde ve sırasında göreceğiniz anlamına geliyor. 

Yolculuk sırasında reklamlarla karşılaşılacak 

Uber'in kurumsal iletişimden sorumlu kıdemli müdürü Carissa Simons,"Siz bir sürücüyle eşleştirilmeyi beklerken, uygulamada bir reklam açılacak ve aynı markanın reklamları yolculuk sırasında da görüntülenecek. Uber'in reklam formatları, tüketicilere yolculuk süreci boyunca rahatsız edici olmayan bir şekilde ilgili teklifler veya bilgilerle ulaşmak için tasarlandı" dedi.

Netflix ve Amazonun izinden gidiyor

Uber, abonelik tabanlı şirketler olarak faaliyete geçtikten yıllar sonra kendilerini reklam ağlarına dönüştüren Netflix ve Amazon gibi şirketlerin izinden gidiyor. Reklam uzmanları, Uber'in daha önce de para kazanma planları yapıp vazgeçtiğini ancak iş reklam satmaya geldiğinde şirketin lehine işleyen pek çok şey olduğunu söylüyor.

Reklam teknolojisi şirketi Branch'ın ürün ve pazar stratejisi müdürü Alex Bauer, Apple'ın uygulamalar arası izlemenin bazı biçimlerini engellemesi ve Google'ın çerez adı verilen bir izleme teknolojisini aşamalı olarak kaldırması nedeniyle şirketlerin müşterileri güvenilir bir şekilde profilleme ve hedefleme yollarının tükenmekte olduğunu söyledi. Bauer, birinci taraf verilerinin ya da müşterilerin bir şirkete isteyerek sağladığı bilgi türünün özellikle değerli hale geldiğini ve Uber'in bu verilerin üzerinde durduğunu söyledi.

Uber Eats uygulaması aracılığıyla hareketlerimiz ve yemek tercihlerimiz hakkında bildiği her şey göz önüne alındığında, Uber'in yararlı kişiselleştirilmiş reklamlar sunma potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Ayrıca, reklam için kullanılacağını tahmin etmediğimiz bilgilerden yararlanarak bizi ürkütme potansiyeline de sahip olduğunu belirtti.

Müşterileri rahatsız edebileceği düşünülüyor

Ayrıca müşterileri kızdırma riski de var. Reklam teknolojisi şirketi Equativ'in pazarlama müdürü Michael Nevins, "Uber çok rahatsız edici ya da çok istilacı reklamlarla sürücüleri rahatsız ederse, bu iş için felaket olabilir" dedi. Bazı sürücüler belirli yolculuklar için çok yüksek fiyatlar isterken bile Uber bu riski almaya istekli görünüyor. Analiz şirketi YipitData'nın tahminlerine göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ortalama Uber ücretleri Eylül 2019'dan bu yana yaklaşık yüzde 37 arttı. Uber, reklamların sürücüler için ekstra gelir yaratarak fiyatları düşük tutmaya yardımcı olacağını iddia ediyor.

Uber'den Simons, "Uber'deki reklamların araç üstü ve araç içi tabletler gibi girişimlerden yararlanabilecek sürücüler de dahil olmak üzere güçlü bir gelir akışına dönüşeceğine inanıyoruz. Bu da sürücüler için daha da cazip fiyatlandırmayı destekleyebilir" dedi. Fiyatların ne kadar daha düşebileceği konusunda ise bilgi paylaşmadı.