28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 10.05.2022 16:06 | Son Güncelleme: 10.05.2022 16:58

15 Temmuz darbe girişimi ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada, tutukluluğa itiraz reddedildi

15 Temmuz darbe girişimi ile Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada, Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında verilen tutuklama kararına yapılan itiraz kabul edilmedi
15 Temmuz darbe girişimi ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada, tutukluluğa itiraz reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hapis cezalarına çarptırılarak tutuklanmalarına karar verilen Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden'in avukatları, bir üst mahkemeye dilekçe sunarak müvekkilleri hakkındaki tutuklama kararına itiraz etti.

İtirazı değerlendiren 14. Ağır Ceza Mahkemesi, talebin oy birliğiyle reddine karar verdi. Kararda, sanıkların tutuklanmaları kararında usul ve yasaya aykırı bir husus bulunmadığı kaydedildi.

Mahkemenin kararı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişimi ile Gezi Parkı olaylarına ilişkin davayı 25 Nisan'daki duruşmada karara bağlamıştı. Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'ya, TCK'nin 312/1 maddesi gereğince Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş, toplam ceza süresi ve infaz koşulları dikkate alınarak sanığın bu suçtan hükümle beraber tutuklanmasına hükmedilmişti.

Diğer sanıklara 18'er yıl hapis cezası

Siyasal ve askeri casusluk suçundan beraat eden Kavala'nın bu suçtan tahliyesi kararlaştırılmıştı. Tutuksuz sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden'e TCK'nın 312/1 maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, sanıkların eylemlerinin yardım kapsamında kaldığına kanaat getirerek, 18'er yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti.

Mahkeme heyeti, bu 7 sanığa verilen ceza miktarı ve üzerlerine atılı suçun niteliğini dikkate alıp adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağına kanaat getirerek, bu sanıkların tutuklanmasına karar vermişti. Heyet, firari sanıklar Henri Jack Berkey, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Mehmet Ali Alabora, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin dosyalarını ayrılmasına karar vermişti.

Karar gereği 6 sanık, duruşma salonundan polis eşliğinde çıkarılmış ve tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Tutuklanmasına karar verilen sanık Yiğit Ali Ekmekçi hakkında ise yakalama kararı çıkarılmıştı.

Kaynak: AA