28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 20.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Haftanın kültür-sanat önerileri (20-26 Ağustos)

Haftanın kültür-sanat önerileri (20-26 Ağustos)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 20-26 Ağustos haftasının önerileri…


Elif Tanrıyar'ın seçtiği haftanın kitapları

Kuru Su / Hande Aydın / Everest Yayınları / 109 Sayfa Son damlasına kadar canı çekilmiş bir nehir, Dünya’nın suyuna siper olanların mücadelesine bedeniyle el veren sıra dışı bir anti-kahraman, umudun bir ucundan tutunca sandığı kadar yalnız olmadığını anlayan genç bir avukat... Yüzlerce yıl önce bu topraklardan geçmiş Amazonların sıcak nefesini, günümüzün ekolojik yıkımlarla sarsılan dünyasına taşıyor Hande Aydın: Kurutulan nehirlerin, bir bir yok edilen yaşam alanlarının ve geleceksizliğin yasını tutmak yerine henüz her şey bitmemişken elini taşın altına koyanların direnişine, incelikli bir dayanışma öyküsüyle can suyu veriyor. Yeryüzünü savunanların romanı Kuru Su; nehirler göllere ulaşabilsin diye... Tam da şimdi… Dokuzdan Küpe Çiçeği / Elif Erdoğan / Yapı Kredi Yayınları / 104 Sayfa Elif Erdoğan’ın kırılganlığın içinden gelen direnişle çevrili öykülerinin her köşesinden ümit taşıyor. Çenesi titreyen korkakların büyük cesareti, kumru yuvasına yer açma nezaketi, bir yaprağa bir karıncaya duyulan aşkın deliliği... İyileşen, üzülen, neşelenenlerle dolu Dokuzdan Küpe Çiçeği yazarın ilk öykü kitabı.  Yörünge / Tess Gerritsen / Çeviren: Dost Körpe / Doğan Kitap / 360 Sayfa NASA’nın görevlendirdiği Doktor Emma Watson hayatının macerasını yaşamak üzere Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıkmıştır. Büyük bir heyecanla beklediği bu görev, yer çekimsiz ortamda tek hücreli bir organizma kültürünün kontrolden çıkmasıyla kâbusa dönüşür. Deney hayvanlarında görülen korkunç bir hastalık astronotlara da bulaşınca, mekik ekibi dünyadan yardım istemek zorunda kalır. Ancak ABD ordusu duruma el koyar ve mekikle her türlü irtibat kesilir. Dev bir karantina merkezine dönüşen mekikte ölüm kalım mücadelesi başlamıştır artık. Jeff Bezos: Sıfırdan Zirveye / Jeff Bezos / Çeviren: Ömer Coşkun / Zeplin Kitap / 160 Sayfa Sıfırdan Zirveye’de, ufacık bir odadan kitap satışı yapan Amazon adlı mütevazı bir şirketin, dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline nasıl geldiğini; her şeye sıfırdan başlayan Jeff Bezos’un nasıl dünyanın en zengin insanına dönüştüğünü Bezos’un kendi sözleriyle öğreniyorsunuz.  Futbol Savaşı - Üçüncü Dünyadan Haberler / Ryszard Kapuściński  / Çeviren: Berk Cankurt / DeliDolu / 272 Sayfa Polonyalı gazeteci Ryszard Kapuściński, Futbol Savaşı’nda meslekî deneyim ve gözlemlerine dayanarak üçüncü dünyadan haberlerin ötesindeki insan manzaralarını aktarıyor. Afrika’dan Latin Amerika ve Orta Doğu’ya uzanan bir coğrafyada, 1960’lı yılların dünya düzeni ve toplumsal değişimine sömürgeci olmayan Batılı bir yazarın gözünden bakan eser, 20. yüzyıl sonunda yaşanan savaşların ve zulmün gayri resmî bir kronolojisini sunuyor. Kapuściński’nin, henüz genç bir gazeteciyken ayak bastığı topraklarda karşılaştığı tuhaf, alışılmışın dışında ve hatta yer yer absürt sayılabilecek olayları klasik haber dilinin dışına çıkarak hikâyeleştirdiği tanıklıklarından oluşan bu belgesel kitap, yaklaşık yirmi yıllık bir savaş, darbe ve devrim dönemine ayna tutuyor.

Çok satanlar

Amazon Türkiye, D&R, eganba, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi, Trendyol çok satanlar listelerinin ortalamasıyla oluşturulmuştur.  Balıkçı ve Oğlu Zülfü Livaneli İnkılap Kitabevi 30 Günde 10 Yıl Yavuz Yörükoğlu Hayykitap 3 Kayıp Tanrılar Ülkesi Ahmet Ümit Yapı Kredi Yayınları Gece Yarısı Kütüphanesi Matt Haig Domingo Yayınevi  5Yaşamak Sakinlik İster, Özgür Bacaksız, Destek Yayınları

The New York Times Çok Satanlar Listesi

Kurgu edebiyat Billy Summers, Stephen King, Scribner The Last Thing He Told Me Laura Dave Simon & Schuster Blind Tiger Sandra Brown Grand Central Kurgu dışı American Marxism  Mark R. Levin  Threshold Editions 2 Here Right Matters Alexander Vindman Harper 3 I Alone Can Fix It Carol Leonnig & Philip Rucker Penguin Press

NE SICAK YAZ, NE DE ÇILGIN DÜĞÜNLER EKRANIN YERİNİ TUTAMAZSA

Düğün Dernek Instagram hikayelerinizden düğün, nişan ya da “I said yes” fotoğrafları eksik olmuyor değil mi? Zamanıdır dedik, dünyadan düğün hikayelerini derledik. Matrimoni e Altri Disastri: Evlilikler ve Diğer Felaketler adıyla da hatırlayabileceğiniz 2010 İtalyan yapımı film, en mutsuz düğün planlamacısını anlatıyor. Son sevgilisi rahip olmaya karar veren bir kadın, kız kardeşinin düğününü planlamayı kabul ediyor. Sonrası komiklikler, şakalar, bolca İtalyan mizahı. (Netflix) Love Wedding Repeat: Büyük bir düğünde ters gidebilecek binlerce şeyin büyük kısmını görmek ister misiniz? Sıradaki düğünümüz Britanya’da geçiyor ve düğünlerdeki şans faktörünü olabildiğince eğlenceli bir şekilde ele alıyor. Başrollerde Sam Claffin ve The Newsroom’da kalbimizi fetheden Olivia Munn var. (Netflix)
Jour J
Jour J
Jour J: Biraz da Fransa’nın sadakatsiz damatlarına gidelim. 2017’de Plansız Düğün adıyla duyduğumuz film tam bir Fransız romantik komedisi. Sevgilisini bir düğün planlayıcısı ile aldatan Mathias’ın -her şey ortaya çıkmasın diye- istemediği bir düğünü sevgilisine planlatmasının hikayesi. Nereden baksan romantik ve komik. (Netflix) What’s Your Number: Bir yakını evlenmek üzere olan bekar kadınların bunalımı Hollywood’un en sevdiği hikayelerdenden. Birinin sırf kız kardeşi önce evleniyor diye delirdiğini düşünmek zor, eski flörtlerini arayıp müsaitler mi diye kontrol etmekse komik. Bünyeye bir doz Chris Evans almaktan zarar gelmez. (BluTV) Bride Wars: Hollywood en büyük hayali evlenmek olan kadınları da sever. Bu kadınların ikisini aynı hikayeye koyup, aksiliklerle aynı gün evlenmek zorunda bırakınca ortaya komik bir savaş çıkıyor. Gelinleri Kate Hudson ve Anne Hathaway’e oynatmak da bir artı. (Prime Video) Amy Adams Hollywood’un ünlü ve özel isimlerinden Amy Adams 20 Ağustos’la 47’nci yaşını kutluyor. Biz de kutlamalara onun en güzel işlerini derleyerek katılalım dedik. The Woman In The Window: 2021 yapımı film, Amy Adams’ın kariyerinin nadiren gördüğümüz başrol performanslarından biri ve kesinlikle başarılı. Kendini eve kapatıp sadece penceresinden insanları gözetleyen bir kadının, yeni komşularıyla birlikte röntgenciliğinin de değişimini anlatan filmde Avengers’tan tanıdığımız Anthony Mackie de var. (Netflix) Hilbilly Elegy: İyi Terminatör vardır, kötü Terminatör vardır. Bir de tarafsızı vardır. Siz hangisisiniz? Bir ailenin üç kuşağının hikayesini anlatan film dramasıyla, ağlatması gereken yerde ağlatıp güldürmesi gereken yerde güldürmesiyle bir şansı hak ediyor. Adams başrolde, yanında performansıyla Oscar adaylığı kazanan Glenn Close var. (Netflix)
American Hustle
American Hustle
American Hustle: Adams’ın belki de kariyerinin en iyi performansı ona tek “En İyi Kadın Oyuncu” Oscar adaylığını getirmişti. Sadece o da değil; Bradley Cooper, Christian Bale ve Jennifer Lawrance da buradaki performanslarıyla Oscar adaylığı kazandılar. 1980’lerden gelen eğlenceli bir hikaye. Tekrar izlemek için her zaman vakit var. (Netflix) The Fighter: Dövüşçü filmlerinin her zaman bir artısı var. Hırslı kahramanlar, büyük dövüş sahneleri, bolca kan, ter ve gözyaşı… Adams’ın başrollerde de Mark Wahlberg ve Christian Bale’e eşlik ettiği film kendisine bir diğer Oscar adaylığını getirmişti. (Netflix) Catch Me If You Can: 2003 yapımı film, tekrar tekrar izleniyor. Frank Abagnale Jr’ın yirmiden fazla ülkede aranırken FBI’ı parmağında oynatması zaten ilginç. Bir de yönetmen koltuğunda Steven Spielberg, başrollerde de Leonardo DiCaprio ve Tom Hanks var. (Prime Video) Kobe Bryant Geçen yıl trajik bir şekilde kaybettiğimiz NBA efsanesi Kobe Bryant 23 Ağustos 1978’de doğmuştu. Bu sütunda onu anabileceğimiz içerikleri listelemek istedik. Over The Moon: Kobe Bryant basketbolu bıraktıktan sonra Dear Basketball isimli animasyon filmin yapımcılığını yaptı ve Oscar kazandı. Yapımcı Glen Keane bundan etkilendi ve neticede ortaya Over The Moon çıktı. Aya gitmeyi hayal eden, bunun için bir roket yapacak kadar kararlı bir çocuğun hikayesi. Kobe Bryant kadar kararlı. (Netflix) Naomi Osaka: Kadın tenisinde son dönemin en büyük yıldızı Naomi Osaka, mental tarafını geliştirmek için sürekli Kobe Bryant ile iletişimdeydi. Bryant’ın ölümünden sonra da çok güzel bir video mesajı yayınlamıştı. Osaka’nın kariyeri ve kortun dışındaki gelişimini anlatan üç bölümlük belgesel çıkalı çok olmadı. Halen izlemediyseniz sakın kaçırmayın. (Netflix)
The Queen’s Gambit
The Queen’s Gambit
The Queen’s Gambit: Netflix’in dünya çapında en çok ses getiren mini dizisi, harika bir kahramana sahip. Beth Harmon, müthiş yeteneğini çok çalışarak geliştiren; onlarca hata yapan ama sonunda doğru motivasyonla dünyanın tepesine çıkan biri. Buradan bakınca Kobe’nin hikayesine ve basketbolun en tepesine çıkmasına fena halde benziyor. (Netflix) True Detective: Dizinin sadece ilk sezonunda yer alsa da Matthew McConaughey’nin canlandırdığı Dedektif Rust Cohle oldukça etkileyici bir karakterdi. Olaylara soğukkanlı yaklaşımı onu oldukça karizmatik kılıyordu. Kobe’nin lakabının da Black Mamba olduğunu biliyorsunuz değil mi? (BluTV) Genius: Aretha: National Geographic’in ünlü serisi Deha’nın Aretha Franklin kısmı gerçekten çok etkileyici. Kobe’nin beş şampiyonluğu ve dünyada bıraktığı iz de buna benziyor biraz. Basketbol sahasında onun da bir deha olduğunu unutmamak gerek. (Bein Connect)