29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 16.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

5 maddede Müze Gazhane

İstanbul’un yeni kültür noktası Müze Gazhane, İklim ve Karikatür Müzeleri, tiyatro, konser ve sergi salonları, kütüphanesi, kitapçısıyla bir sanat vahası
5 maddede Müze Gazhane
Damla Karakuş

1- 130 yıllık geçmiş

Hasanpaşa Gazhanesi’nin, Müze Gazhane’ye uzanan tarihçesini İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat şöyle anlatıyor: “130 yıl önce 1892’de enerji üretim tesisi olarak kurulan Gazhane,  Osmanlı’nın son günlerinde yerli bir kuruma dönüştürüldü ve önce İstanbul Elektrik Şirketi’ne, ardından da 1945 yılında İETT’ye devredildi. İstanbul’a doğalgazın gelmesiyle 13 Haziran 1993’te tüm gazhanelerle birlikte burası da kapandı. İETT garajı, depo ya da kömürlük olarak kullanılıp atıl bir alana dönüşen tarihi yapı, uzun çabalar ve 2015’te başlayan restorasyonun ardından 9 Temmuz itibarıyla bir kültür sanat yaşam alanı olarak yeni dönemine başlamış oldu.”

2- Hasanpaşalıların 26 yıllık mücadelesi

Öncelikle buranın tarihi alan olarak tescil edilmesi, Afife Batur’un önderliğinde koruma çalışmasına konu olması, mahallelinin bir koruma mücadelesi… Buranın kazanım sürecinde yerel bir mücadeleye tanıklık etmiş olması çok önemli. AVM, otopark ya da zincir marketlerden biri yapılmak istenen bu alan, 26 yıldır bu mirasın korunması için mücadele veren Gazhane Çevre Gönüllüleri Vakfı ve mahallelinin çabasıyla bugün bir kültür sanat merkezi. Yine Hasanpaşalılar da bu zincirin en önemli halkalarından biri.

3- Semte ait bir müze

Müze Gazhane, Kurbağalıdere Caddesi 125 numaradaki konumu itibarıyla da ilgi çekiyor. Hasanpaşalılar böylesine ihtişamlı bir kültür sanat alanı mahallelerinde olduğu için çok şanslı. Elbette mücadelelerinin sonucunu almanın gururunu da yaşıyorlar. Açılış akşamında tarihi makinelerin çalıştığı, göz alıcı ışık ve lazer gösterisinde; mahalle sakinleri, pencerelerinden ve balkonlarından endüstriyel mirasa bakarken aslında bir yandan da 26 yıllık emeklerinin karşılığını izliyorlardı. 
İklim Müzesi
İklim Müzesi

4- Bir ilk: İklim Müzesi

Müze, iki bölümden oluşuyor; ilk bölümde “İklim nedir, nasıl değişir?” sorusunu kapsayan bilgilendirmesini sunarken, ikinci bölümde ise “İklim değişikliğinin nedenleri” konusuna yer veriyor.  Mahir Polat müzeyi  şöyle tanımlıyor: “İklim Müzesi, farkındalığın arttırılması ve konuyla ilgili sağlıklı bir bilimsel görüşün geliştirilmesi konusunda ziyarete açılan bir müze. Bilim Merkezi’yle beraber çalışacak. Özellikle çocuklara, enerji üretimi ve alternatif enerjiler üzerine bilgi vermeyi amaçlayan bir bilim merkezimiz var.”

5- 31 bin 500 m2 alan

Müze Gazhane, 31 bin 500 m2’lik alanda bulunan İklim ve Karikatür müzeleri, iki tiyatro ve konser salonu, sergi salonu, performans stüdyoları, Prof. Afife Batur Kütüphanesi, İstanbul Kitapçısı, atölyeler, ortak çalışma alanları ve kafeleriyle bir kültür havzası. Tiyatro salonlarından biri Şehir Tiyatroları’na tahsis edilmiş. Kütüphane, adını, Gazhane’nin müzeye dönüşmesine emek veren isimlerinden olan ve 2018’de hayata veda eden Prof. Afife Batur’dan alıyor. Müze Galeri adını taşıyan sergi alanı, 600 m2. Açılış sergisinin dört bölümden oluştuğunu düşünürsek dört ayrı serginin varlığından da söz edebiliriz. Bu alan aslında aynı anda altı sergiyi de karşılayabilecek ölçüde. Açılış sergisi “Kente Doğru”nun sahibi ise fotoğraf sanatçısı Serkan Taycan.

Paralel evrende neler oluyor?

DasDas, Ouchhh ve Zenger işbirliğiyle gerçekleştirilen Parallel Universe sergisi DasDas’ta devam ediyor. Şu ana kadar 52’den fazla ülkede, bilim-sanat-teknoloji ekseninde sanat yerleştirmelerini milyonlarla buluşturan ödüllü, Ouchhh Studyo’nun eserleri, Zenger küratörlüğünde DasDas’ta seyirci ile buluşuyor. Her biri 35 dakika sürecek seanslarda, yapay zeka sayesinde Van Gogh tablolarını sadece görmeyecek aynı zamanda tabloların içinde gezinebilme imkanı bulacaksınız. (0216) 970 03 27 dasdas.com

Ya güneş dünyadan bağımsızsa

Bilsart, 30 Temmuz’a dek Sena Başöz’ün Astronomik Hareketler isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Sena Başöz’ün pratiği, bakım ve ilginin önemi, doğanın rejenerasyonu, uzun vadede dengelenmesi ve organizmanın kendini iyileştirmesinden yola çıkarak travma sonrası iyileşme süreçlerine yoğunlaşıyor. Sergi; dünyanın, ayın ve güneşin hareketlerinin dünyada yaşanan tüm acı ve sevinçten bağımsız olduğu düşüncesinden ilerliyor ve periferiden merkeze uzanırken insan hayatına ve evrene dair büyük soruları ele alıyor. bilsart.com